Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 34-a de peste an. Cristos, Regele Universului

Ez 34,11-12.15-17; Ps 22; 1Cor 15,20-26.28; Mt 25,31-46

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Celebrăm astăzi, așadar, solemnitatea Domnului nostru Isus Cristos, Regele Universului. Care este semnificația acestei sărbători? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să avem în minte două lucruri: o perspectivă istorică asupra sărbătorii de astăzi și perspectiva biblică, exprimată atât de frumos în lecturile pe care le-am ascultat la această Sfântă Liturghie.

Cât privește perspective istorică, această solemnitate a apărut, a fost instituită, în anul 1926 de către papa Pius al XI-lea, în contextul în care pe scena politică mondială se profilau mai multe regimuri totalitare. În fața acestei amenințări la adresa Bisericii, dar și la adresa creștinilor de a se exprima în mod liber, Biserica a avut această inspirație dumnezeiască, să instaureze o solemnitate prin care să-l proclame pe Cristos drept rege al universului, drept acela care stăpânește întreaga lume și care este mai presus de orice domnie pământească. Mai ales pentru regimurile totalitare, această solemnitate era un avertisment că politica pe care o duc va avea un sfârșit, nu poate să se impună, pentru că calcă în picioare dreptul creștinilor de a se exprima în mod exterior și deschis, de a exprima în mod exterior ceea ce ei trăiau în sufletul lor. Aș dori să menționez situația din Mexic, când, între anii 1926 și 1929, creștinii au trebuit să înfrunte un regim ateu, care le-a luat drepturile de exprimare. Este și un film recent, înțeleg că nu este pe placul tuturor, pe unii îi deranjează acest film, dar ilustrează această situație din Mexic din vremea respectivă. Este deosebit de interesant că acești oponenți ai regimului totalitar, numiți cristeros, acești cristeros când erau trimiși la moarte, strigau cu cuvintele: Viva Cristo, Re!, "Trăiască Cristos, Rege!". Acesta a fost cuvântul de ordine care a permis o mobilizare extraordinară și a dus la îndepărtarea unui regim ateu și totalitar.

Cât privește cealaltă latură, și anume perspectiva biblică, lecturile din această duminică ne permit să înțelegem ce înseamnă regalitatea lui Cristos și regalitatea lui Dumnezeu.

Instituind această sărbătoare în anul 1925, Biserica nu afirma ceva cu totul nou. În realitate, Biserica era în continuitate cu un principiu biblic, care afirmă că Dumnezeu, Adonai, este stăpân peste întreaga lume. Iată ce spun, de exemplu, "psalmii regali": "Domnul stăpânește îmbrăcat în maiestate", spune psalmistul; "S-a încins cu putere"; "Domnul stăpânește, să se bucure pământul, norii și negura îl înconjoară, dreptatea și judecata sunt temelia tronului său".

Pentru a înțelege mai bine sensul primei lecturi de astăzi, este important să știm că în vechime regele era descris ca un păstor. Deja Homer numea suveranii "păstorii națiunilor". Prima lectură de astăzi, din Cartea profetului Ezechiel, e o pagină luminoasă biblică, care ne oferă o perspectivă deosebit de frumoasă despre Dumnezeu ca păstor al poporului său. În fața eșecului păstorilor, adică al regilor - e referință la doi regi istorici, la Ioachim și la Sedecia -, în fața eșecului acestor regi, Dumnezeu se prezintă el însuși ca păstor al poporului său, cel care va avea grijă de turma sa, va căuta oile pierdute, le va bandaja pe cele rănite, le va duce la o pășune curată, și așa mai departe. Cuvântul final din prima lectură, ne pregătește pentru scena aceasta grandioasă pe care am ascultat-o în evanghelia de astăzi. Iată cum se încheia lectura din Cartea profetului Ezechiel: "Cât despre voi, turma mea - așa spune Domnul Dumnezeu: iată, voi face judecată între oaie și oaie, între berbeci și țapi".

Ceea ce profetul anunța în Vechiul Testament, Isus Cristos anunță din nou, acum, îndreptându-ne privirea spre sfârșitul veacurilor, atunci când el va veni ca regele-păstor și va aduna în fața sa toate popoarele pentru judecata cea de pe urmă. Ascultând această evanghelie, este important să reținem trei lucruri:

În primul rând, evanghelia lasă să se înțeleagă că Dumnezeu a rânduit, Dumnezeu a imaginat un plan, un proiect pentru această lume, și în realizarea acestui proiect, Dumnezeu vrea să ne asocieze pe noi, oamenii. Dumnezeu are nevoie de mâini care să lucreze, așa cum au lucrat mâinile lui Cristos. Dumnezeu are nevoie de mâinile noastre pentru că să pregătească hrană pentru cei flămânzi. Are nevoie de mâinile noastre pentru a oferi un pahar cu apă celui însetat. Are nevoie de mâinile noastre pentru a pregăti haine pentru cei dezbrăcați. Are nevoie de noi pentru a-i îmbrățișa pe cei care au ajuns în închisoare sau sunt bolnavi. Are nevoie de mâini care să deschidă ușa străinului. Această logică pe care Dumnezeu a rânduit-o pentru această lume, este răsturnată de omul care se închide în egoismul propriu și este preocupat să acumuleze doar pentru sine.

Al doilea lucru pe care-l reținem din evanghelia de astăzi: această perspectivă asupra lumii reprezintă o provocare pentru noi, toți. Această perspectivă ne amintește că noi suntem responsabili de actuala noastră condiție. Ne amintește că noi, acum, în momentul de față, trebuie să ne decidem dacă suntem de partea împărăției sau împotriva împărăției, dacă suntem de partea lui Dumnezeu sau dacă suntem împotriva lui Dumnezeu. Celebrul teolog Karl Rahner spunea: "Creștinul nu aparține la acei oameni care sunt de părere că se pot pune la adăpost, cât privește propria răspundere într-un neant gol. Dacă nu există ceva mai presus de mine, mai presus de noi, dacă nu există ceva dincolo de moarte, atunci responsabilitatea mea este simpla mea problemă. Dar perspectiva creștină asupra lumii, ne amintește că alegerile noastre de astăzi pregătesc destinul nostru de mâine".

Și al treilea lucru pe care îl reținem din această evanghelie este următorul: această lume, cu tot ceea ce este ea, va avea un sfârșit. Așa cum fiecărui om îi sună într-o zi ceasul, și pentru această lume va exista un sfârșit. Iar acest sfârșit nu este la o distanță enormă, pentru că, după cuvintele Scripturii, cu Isus Cristos a început deja vremea de pe urmă, istoria lumii a intrat prin Cristos într-o fază decisivă. "Creștinul este cel care așteaptă", așa cum spune sfântul Petru în cea de a doua sa scrisoare, "un cer nou și un pământ nou".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Așteptând venirea deplină a împărăției, să nu uităm că noi, ca și creștini, facem în fiecare zi această rugăciune: "Tatăl nostru care ești în ceruri, sfințească-se numele tău, vie împărăția ta". Prin asta, noi spunem: Fă, Doamne, ca valorile împărăției să domnească, în primul rând, în inima mea și, dacă vor domni în inima mea, atunci ele se vor impune și în lumea în care noi trăim. Noi, ca și creștini, ne inspirăm în alegeri, în gândire, în fapte, din valorile împărăției și încercăm, ne luptăm, ca împărăția să domnească în inimile noastre și atunci va domni și în lume.

Și închei cu un cuvânt din învățăturile rabinilor: "Fii cu băgare de seamă la trei lucruri și în veci nu vei cădea sub stăpânirea păcatului: să știi că este un ochi care vede totul, o ureche care ascultă toate și toate faptele tale sunt scrise într-o carte".

Lăudat să fie Isus Cristos!

23 noiembrie 2014

Pr. Iosif Antili


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
574 accesări.


Alte predici pentru Cristos, Regele Universului:

Anul A
23 noiembrie 2008 - Pr. Florin Spătariu
20 noiembrie 2011 - Pr. Cătălin Farcaș
26 noiembrie 2017 - Pr. Felician Tiba

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat