Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SCURTĂ ISTORIE 

Scurtă istorie a Episcopiei Romano-Catolice de Iași

4. Episcopia de Iași

4.14 în timpul actualului episcop Petru Gherghel (1978 -...)

La 21 februarie 1978 papa Paul al VI-lea (1963-1978) l-a numit printr-un decret al Sfintei Congregații a Episcopilor pe pr. Petru Gherghel ordinarius ad nutum Sanctae Sedis cum munere administratoris apostolicis al Episcopiei de Iași. Instalarea a avut loc la 4 aprilie 1978.

Sfinția sa s-a născut la 28 iunie 1940 în localitatea Gherăești, județul Neamț. După terminarea școlii generale în satul natal, a intrat în Seminarul Catolic din Iași. La 29 iunie 1965 a fost hirotonit preot la Alba-Iulia. Primul loc de apostolat a fost Parohia Barticești, în care a activat până în 1967. De aici a fost transferat în Parohia Rădăuți. La 1 noiembrie 1970 a fost numit profesor la Seminarul din Iași, iar în martie 1975 a fost numit rector al Institutului.

În timpul păstoririi sale ca administrator apostolic (21 februarie 1978 - 13 martie 1990) s-au ridicat numeroase biserici, s-a ridicat moderna clădire a Seminarului din Iași, s-au deschis numeroase parohii noi, au fost hirotoniți aproape 150 de preoți, au fost trimiși mai mulți preoți la studii în străinătate, s-au făcut numeroase vizite pastorale etc. În această perioadă s-a celebrat atât centenarul diecezei, cât și al Seminarului din Iași, fapte după care cineva a scris: "Domnul fie lăudat pentru această operă măreață pe care a zidit-o în noi în această Biserică locală de la răsărit de Carpați și mai cu seamă în Seminarul diecezan «Sfântul Iosif», din care s-a dezvoltat arborele viguros cu roade frumoase de viață catolică de astăzi. (...)".

"Revoluția" din 1989 a deschis și pentru catolicii din Moldova un orizont nou de libertate, de reorganizare bisericească și de propășire spirituală. Astfel și în Dieceza de Iași a putut fi numit din nou un episcop propriu. Acest lucru s-a întâmplat la 14 martie 1990, când papa Ioan Paul al II-lea l-a ales și l-a numit pe Mons. Petru Gherghel episcop de Iași. Sfințirea a avut loc la Seminarul din Iași la 1 mai același an de către card. Angelo Sodano, delegat al papei Ioan Paul al II-lea.

După aceste evenimente, întreaga viață catolică diecezană a luat un nou avânt: a fost reorganizată dieceza, s-a reluat învățământul religios în școli, s-au înființat diferite acțiuni sociale etc. Acum și-a putut relua activitatea și Seminarul Franciscan. Sediul acestei instituții s-a fixat la Roman, unde funcționează și astăzi în paralel atât Seminarul cât și Institutul Franciscan "Sf. Francisc de Assisi", aprobate prin Sentința nr. 18/16.03.1990 a Judecătoriei Roman. Pe lângă Seminarul diecezan și cel franciscan, în urma venirii mai multor ordine și congregații religioase catolice în Moldova s-au înființat și alte seminarii: Seminarul de la Onești, al Fraților Minori Capucini "Fer. Ieremia Valahul"; Casa de formare a aspiranților Fraților Augustinieni Asumpționiști de la Mărgineni (Bc); Casa de formare a aspiranților Misionarilor Cuvântului Divin, care a funcționat la Roman, iar în prezent la Traian (Nt) etc.

Dintre instituțiile care reglementează buna funcționare a episcopiei amintim câteva: Curia Diecezană, Tribunalul Bisericesc, Consiliul Prezbiteral, Consultoriul Diecezan, Comisia pentru Cler etc. Dintre institutele și seminariile care funcționează în dieceză amintim: Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, Seminarul Teologic "Sfântul Iosif" din Bacău, Institutul și Seminarul Teologic Franciscan din Roman, Seminarul Liceal Teologic Capucin "Fericitul Ieremia Valahul" din Onești, Facultatea de Teologie Didactică din Iași, Departamentul de Cercetare Științifică, Academia "Sfântul Augustin", Liceul Catolic "Sfântul Anton" din Bacău, Colegiul Sanitar Postliceal "Sfânta Lucia" din Iași, Școala de Cântăreți Bisericești din Iași, Școala Postliceală "Fericitul Ieremia" din Iași, casele de copii și grădinițele din Șerbănești-Bacău, Adjudeni și Săbăoani, Orfelinatul din Iași, Spitalul din Barticești, dispensarele din Faraoani și Fărcășeni, centrele "Caritas" din Iași, Bacău, Pașcani și Roman, Farmacia, casele de odihnă de la Slănic Moldova și Sarata-Băi, Organizația Kolping, Asociația Medicilor Catolici, Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif", asociațiile de tineri și copii diecezane, Serviciul de Ajutor Maltez, redacțiile publicațiilor catolice diecezane și parohiale etc.

Concluzionând cele scrise mai sus, putem spune că Biserica Catolică din Moldova a avut în decursul veacurilor o istorie destul de zbuciumată. Condițiile precare ale catolicilor, dar și cele ale misionarilor dominicani, franciscani și iezuiți care au activat aici, au făcut să existe mai multe forme de administrare teritorială a minorității catolice din această zonă geografică. La acestea se mai adaugă și contextul politic, care de multe ori a fost nefavorabil catolicilor. Cu toate acestea, au fost numeroși preoți care s-au jertfit ca această credință catolică să se mențină în rândul unei minorități autohtone și să fie transmisă generațiilor viitoare.

la început

Pr. Alois Moraru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat