Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 CARTEA SINODALĂ 

Capitolul III

MISIUNEA AD GENTES - LA POPOARE

ȘI COLABORAREA ÎNTRE BISERICI

I. BISERICA LOCALĂ DE IAȘI ARE RESPONSABILITĂȚI ÎMPREUNĂ CU ALTE BISERICI ÎN EVANGHELIZAREA POPOARELOR

104. Mandatul misionar și Biserica locală de Iași

§ 1. Mandatul misionar, pe care Domnul înviat l-a încredințat apostolilor, este adresat tuturor Bisericilor și, deci, și Bisericii noastre locale. De aceea, Biserica locală are responsabilități, alături de celelalte Biserici, în evanghelizarea popoarelor. În sensul acesta, este conștientă de importanța și urgența acestei opere misionare.

§ 2. Mandatul misionar se împlinește fie prin misiunea ad gentes, la popoare, fie prin noua evanghelizare în dieceza proprie. Granițele dintre aceste două domenii pastorale nu pot fi definite în mod clar și nu se pot separa. Biserica noastră trebuie să se implice în ambele domenii pastorale.

105. Venirea împărăției lui Dumnezeu și misiunea

§ 1. Biserica noastră locală are datoria să vestească Evanghelia și la persoane, comunități, popoare și națiuni ce nu au auzit încă de Cristos; această datorie este legată de invocația pe care Isus le-a încredințat-o ucenicilor săi: "Vie împărăția ta" (Mt 6,10) și "rugați pe stăpânul secerișului să trimită lucrători la secerișul său" (Lc 10,2). De aceea, fiecare credincios și fiecare comunitate eclezială au datoria să se roage fără întrerupere să vină împărăția lui Dumnezeu.

§ 2. Biserica noastră locală primește cuvântul lui Cristos: "Mergeți în toată lumea" (Mc 16,15) și, ca oricare altă Biserică, se roagă pentru a primi darul Duhului Sfânt și pentru a se împlini promisiunea Domnului: "Eu sunt cu voi în toate zilele" (Mt 28, 20). Prin darul cerut în această invocație, Biserica speră și așteaptă rodul final al misiunii sale și resursele zilnice pentru orice fel de slujire care i se cere.

106. Cooperarea între Biserici

§ 1. Având conștiința că prima datorie misionară este vestirea Evangheliei la toată făptura, Biserica noastră locală consideră că poate să răspundă la mandatul misionar prin cooperarea cu alte Biserici. Această cooperare se naște din comuniunea dintre Biserici și din necesitatea de a răspândi credința în lume. Pentru realizarea acestei lucrări pastorale, trebuie respectat drumul străbătut de fiecare Biserică locală și trebuie să ne alăturăm lor în mod frățesc, oferindu-le cu umilință contribuția noastră specifică.

§ 2. Fiind atentă la provocările situațiilor mondiale și ecleziale în care se găsește opera misionară astăzi, Biserica noastră locală dorește să favorizeze și să susțină cooperarea cu Bisericile implicate în vestirea Evangheliei în zonele geografice încă nu suficient de evanghelizate. În același timp, comunitatea catolicilor din Moldova îi primește pe martorii și trimișii altor Biserici care lucrează în teritoriul acestora pentru evanghelizare și care sprijină pastorația obișnuită, manifestând respect față de drumurile pastorale și de evanghelizare ale Bisericilor mai tinere.

§ 3. Cooperarea între Biserici are ca obiectiv principal vestirea Evangheliei și ca parte integrantă a acestui obiectiv sunt promovarea umană și acțiunea pentru dezvoltarea integrală ce cuprinde, în special, pacea, dreptatea și apărarea creației. Toate acestea au ca finalitate promovarea valorilor împărăției în orice situație culturală, economică, socială și politică.

107. Formarea în spirit misionar

§ 1. Biserica noastră locală, cu toate structurile sale, începând cu parohiile, intenționează să-i educe pe toți cei credincioși să cunoască și să participe la misiunea ad gentes.

§ 2. Se va acorda o atenție deosebită formării și răspândirii sensibilității misionare, în special în formarea seminariștilor, în formarea permanentă a clerului și în formarea asistenților pastorali laici.

108. Dieceza, Centrul misionar diecezan și alte Instituții implicate în misiune

Biserica noastră locală recunoaște faptul că specificul ei misionar se exprimă în inițiativele misionare propriu-zise ce s-au născut în Dieceză, în instituțiile misionare ce au găsit în Dieceză teren pentru activitatea lor și în sensibilitatea misionară pe care o manifestă alte părți componente ale comunității locale: institute de viață consacrată, asociații, grupuri și mișcări ecleziale. Aceste structuri ecleziale își desfășoară activitatea de formare misionară, iar Biserica noastră locală dorește să o susțină și să o coordoneze. Un rod deosebit de prețios al acestor activități misionare îl reprezintă vocațiile misionare.

109. Preoții "fidei donum"

§ 1. Trimiterea de preoți diecezani în alte Biserici cu mandat misionar fidei donum din partea Episcopului este un semn al spiritului misionar din Dieceza noastră. În același timp, această lucrare este aducătoare de bogăție pastorală. În grija sa față de toate Bisericile, Dieceza noastră trebuie să mențină și, pe cât posibil, să întărească asemenea experiențe. Prin inițiative adecvate, să fie pregătite trimiterea și revenirea preoților trimiși la alte Biserici, întrucât sunt semn de spirit misionar și de întâlnire între Bisericile-surori care se evanghelizează reciproc.

§ 2. Potrivit aceluiași spirit misionar, Biserica noastră locală îi primește pe preoții trimiși la ea de către alte Biserici. Prezența lor în Dieceză să fie valorificată ca expresie a grijii misionare din celelalte Biserici și ca ocazie de îmbogățire a vieții pastorale din comunitățile noastre.

110. Laicii în misiune

Având certitudinea că este necesar să fie găsite noi modalități de prezență a laicilor în implicarea misionară într-o formă asociată și că printre datoriile laicilor în misiune este și aceea de a colabora la activitatea parohială și diecezană pentru plantatio, viața, creșterea Bisericii locale, Dieceza se implică să accepte această invitație, să facă din ea un obiect de reflecție serioasă, să pregătească un plan adecvat și să-l promoveze.

111. Trimiterea, activitatea și revenirea misionarilor

§ 1. Trimiterea într-o zonă misionară este semn clar al vocației misionare. În sensul acesta, Dieceza, în colaborare cu toate structurile sale misionare, se implică să-i susțină și să-i încurajeze pe toți cei care își maturizează vocația prin trimiterea ad gentes.

§ 2. Comunitatea diecezană să acorde o atenție deosebită misionarilor în perioada lor de formare și în timpul rămânerii lor în țara de misiuni. După ce revin acasă, să se facă în așa fel încât să fie primite și valorificate, în viața Diecezei, bogățiile culturale, spirituale și pastorale pe care le aduc misionarii.

II. COMUNITATEA PAROHIALĂ

112. Pastorația misionară și parohia

§ 1. Comunitatea parohială este ambientul obișnuit în care toți credincioșii sunt educați să trăiască în mod concret spiritul misiunii ad gentes.

§ 2. Parohia să-i ajute pe credincioși să descopere în vocația baptismală varietatea carismelor slujirii și să promoveze responsabilitatea fiecăruia în interiorul comunității și în vederea misiunii ad gentes, făcând să se înțeleagă faptul că darul cel mai mare ce se poate oferi fraților este acela de a-i implica în descoperirea iubirii lui Dumnezeu.

113. Slujirea Cuvântului

Cuvântul lui Dumnezeu vestește că mântuirea este universală, pentru toată omenirea, pentru fiecare om. De aceea, slujirea Cuvântului, exprimată în diferite forme, începând de la cateheză, să fie finalizată spre formarea celor credincioși care, conștienți de faptul că sunt membri ai Bisericii Universale:

a) să-și sporească mereu conștiința misionară, luând parte cu bucurie la pasiunea Bisericii întregi pentru vestirea și mărturisirea Evangheliei la toți oamenii, în orice context existențial;

b) să învețe să trăiască această pasiune puternică pentru evanghelizare, valorificând, în același timp, drumul spiritual al acelora ce aparțin altor confesiuni și religii;

c) să fie educați în spiritul mondializării și recunoașterii faptului că există persoane de alte rase, culturi și religii.

114. Liturgia

Întrucât este celebrare prin excelență a iubirii lui Cristos față de toți oamenii, liturgia cere de la fiecare creștin să-și asume urgența operei misionare. Fiecare celebrare liturgică, în special cea euharistică, să fie trăită într-un spirit deschis față de lumea întreagă și orientat spre universalitatea Bisericii. Celebrarea liturgică să trezească în comunitatea parohială conștiința faptului că este trimisă de Cristos la fiecare persoană și să devină responsabilă de vestirea Evangheliei la toți oamenii și în toate situațiile umane, fiind convinsă că nimeni nu este irecuperabil.

115. Caritatea și slujirea

Trăirea carității este sufletul întregii opere misionare și constituie formularea ei vizibilă. De aceea, comunitatea parohială:

a) să promoveze un stil de viață sobră și să favorizeze inițiative precise în favoarea dreptății, ca să-i vină mai ușor să manifeste solidaritatea concretă și spiritul de slujire față de cei nevoiași;

b) să-i obișnuiască pe credincioși să dăruiască cu generozitate, pentru misiuni, ajutoare economice și alt fel de ajutoare;

c) să caute să trimită o parte dintre bunurile sale economice pentru necesitățile ce apar mereu în lume;

d) să țină legătura cu misionarii originari din parohie pentru a-i susține în activitățile lor;

e) să favorizeze și să promoveze experiențe, chiar și scurte, de întâlnire și de mărturie a solidarității din partea unora dintre credincioșii săi ce se află în comunități de misiune;

f) să-i sensibilizeze pe tineri, pentru ca în alegerile de viață să țină cont și de faptul că trebuie să fie mereu susținători ai misiunii ad gentes.

III. OFICIUL MISIONAR DIECEZAN

116. Oficiul misionar diecezan

§ 1. Oficiul misionar diecezan este locul și instrumentul prioritar cu care Biserica locală de Iași educă și promovează opera misionară în legătură directă cu inițiativele și directivele Operelor Misionare Pontificale.

Coordonarea acestui Oficiu este încredințată unui responsabil numit de Episcop.

Misiunea sa este:

a) studierea, promovarea, favorizarea și susținerea inițiativelor misionare ale Diecezei;

b) realizarea unui plan diecezan global de formare misionară, în special, a preoților "fidei donum", a laicilor și a asistenților pastorali;

c) colaborarea cu organismele de voluntariat internațional de inspirație creștină în susținerea inițiativelor misionare;

d) menținerea legăturii cu misionarii prezenți în afara granițelor Diecezei;

e) organizarea de cursuri de formare și sensibilizare misionară;

f) promovarea și coordonarea inițiativelor cu caracter diecezan legate de Ziua Misiunilor, luna octombrie misionară;

g) în colaborare cu Oficiul pentru vocații, promovează și cultivă vocații misionare, sensibilizând în această privință comunitățile catolice;

h) organizează colecte în favoarea activităților misionare;

i) încurajează constituirea de nuclee misionare la nivel parohial și susține activitatea lor prin oferirea de diferite materiale de informare și de formare;

§ 2 Oficiul misionar diecezan participă la elaborarea și realizarea programului pastoral diecezan, colaborând în mod permanent cu Oficiul pentru evanghelizare și pastorație biblică și cu Oficiul pentru pastorația liturgică și sacramente.

§ 3. Oficiul misionar diecezan să sprijine, la nivel național, inițiativele misionare ale Bisericii Catolice din România.

§ 4. În Dieceză, să colaboreze cu celelalte oficii diecezane, inspirându-le mai multă sensibilitate față de activitățile misionare.

§ 5. În ce privește asistența pastorală a credincioșilor migrați și itineranți, să existe o strânsă legătură între Oficiul misionar diecezan și Centrul diecezan Caritas. De asemenea, să colaboreze cu responsabilul diecezan pentru pastorația vocațiilor, pentru a promova și cultiva vocații misionare, sensibilizând în sensul acesta comunitățile creștine.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat