Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 CARTEA SINODALĂ 

Prot. nr 110/ 2006

DIRECTIVE PASTORALE GENERALE CU PRIVIRE LA INSTRUCȚIUNILE DE APLICARE
A CĂRȚII SINODALE

În urma publicării Cărții sinodale la 8 decembrie 2005,

După consultările cu responsabilii oficiilor diecezane din organigrama Episcopiei noastre,

Pentru o aplicare cât mai eficientă a normelor pastorale ce decurg din conținutul acestui document fundamental sinodal, precizăm următoarele directive pastorale generale, ce vor sta la baza Instrucțiunilor ce urmează a fi elaborate de către oficiile de resort din cadrul Episcopiei noastre. Aceste Instrucțiuni se vor bucura de aprobarea și binecuvântarea noastră.

a) În privința evanghelizării și catehizării poporului lui Dumnezeu din Dieceza de Iași, se vor aprofunda și aplica toate documentele Conciliului al II-lea din Vatican și ale Magisteriului bisericesc obișnuit referitoare la vestirea Cuvântului, la cateheză, la lectio divina și la studiul Sfintei Scripturi, așa cum reiese din precizările prevăzute în Cartea sinodală. Oficiul pentru evanghelizare și pastorație biblică, precum și Oficiul pentru cateheză vor elabora materiale adecvate și vor prezenta norme metodologice pentru o cât mai bună aplicare a lor.

b) Un domeniu de mare importanță pastorală îl reprezintă trăirea liturgică desfășurată pe parcursul unui an liturgic, celebrarea sacramentelor pentru creșterea în credință a fiecărui creștin, cu o grijă deosebită pentru taina Euharistiei, centrul vieții Bisericii și al misiunii ei. Precizăm că în acest sector vor trebui respectate cu strictețe normele liturgice stabilite de Congregația pentru Disciplina Sacramentelor și Cultul Divin și liniile directoare ale Cărții sinodale. Oficiul pentru pastorația liturgică și sacramente va proceda la întocmirea unei Instrucțiuni speciale cu precizări detaliate necesare evitării și eliminării unor practici contrare sau paralele cu normele liturgice, care au apărut în unele comunități, și va stabili norme speciale locale pentru celebrarea cât mai corectă și uniformă a sfintei și dumnezeieștii Liturghii, a sacramentelor și a celorlalte ritualuri din viața Bisericii noastre locale.

c) Cu privire la viața și activitatea slujitorilor hirotoniți și a persoanelor consacrate, ținând cont de normele conciliare și ale Sinodului episcopilor din documentul Pastores dabo vobis (25 martie 1992) și Vita consecrata (25 martie 1996), de precizările congregațiilor pontificale de resort, precum și de directivele generale ale prezentei Cărți sinodale, Oficiul pentru cler și Oficiul pentru viața consacrată din cadrul Episcopiei noastre vor elabora o Instrucțiune specială adecvată condițiilor noastre locale, cu precizări utile de urmat și practicat pentru o orientare comună în trăirea stării privilegiate a consacrării preoțești și călugărești.

d) Referitor la căsătoria și familia creștină, o temă de mare sensibilitate și importanță pentru Biserica noastră locală, precum și la rolul laicilor în Biserică și societate, Cartea sinodală prezintă o vastă și bogată fundamentare teologică și o multitudine de sugestii și obligații de mare valoare, prin prezentarea învățăturii Conciliului al II-lea din Vatican, a sinoadelor succesive și a pontifilor romani. Pentru anumite precizări locale, Oficiul pentru pastorația familiei și a laicilor va elabora, la rândul său, o Instrucțiune specială ce va avea menirea de a clarifica unele situații particulare și de a stabili unele abordări comune în vederea unei mai bune gestionări a valorilor pe care le are Biserica prin familia creștină, prin sacramentul Căsătoriei creștine și prin laici.

e) Bine știind că viitorul Bisericii și al societății depinde de copii și tineri, Cartea sinodală oferă un material detaliat și orientări pastorale noi pentru a valorifica și promova potențialul pe care îl avem și îl descoperim în copii și tineri. Oficiile de resort, care au în grijă aceste segmente pastorale ale Bisericii locale, se vor implica în a aplica normele conținute în această Carte sinodală și vor interveni după caz cu precizări utile și pertinente, demonstrând astfel o grijă deosebită pentru viitorul Bisericii locale și al societății.

f) Celelalte sectoare de activitate pastorală, realități deosebit de importante în fața cărora se află Biserica locală, cum sunt: misiunea "ad gentes", ecumenismul și dialogul interreligios, diferitele categorii speciale de credincioși - elevii și studenții, medicii și lucrătorii sanitari, militarii și deținuții, persoanele în vârstă și bolnavii, emigranții și imigranții -, învățământul religios și educația creștină în școală, mass-media și sectorul caritativ, structurile bisericești și bunurile economice, sunt bine analizate și bine ilustrate în Cartea sinodală și constituie pentru întreaga Biserică locală o preocupare continuă în a oferi poporului creștin o îngrijire pastorală adecvată. Responsabilii oficiilor pastorale diecezane ce au în grijă aceste sectoare vor veghea ca normele din Cartea sinodală să fie cunoscute și aplicate în realitate, iar în diferite situații, vor interveni cu instrucțiuni și precizări, astfel încât activitatea pastorală generală să cuprindă toate realitățile Bisericii noastre și să corespundă noilor condiții pe care timpul le impune, "ca toți să fie una" și "ca toți să înainteze în larg" spre o rodnică și binecuvântată trăire creștină.

Anunțând în ziua promulgării Cărții sinodale, din 8 decembrie 2005, că vrem să răspundem și noi la invitația lui Isus, asemenea sfântului Petru care-l îndemna să înainteze în larg pentru pescuire, azi, în sărbătoarea Întâmpinarea Domnului, punându-ne încrederea în prezența Duhului Sfânt și în ajutorul preacuratei Fecioare Maria, ocrotitoarea noastră, cu un nou curaj și entuziasm, noi toți, episcopi și preoți, călugări și călugărițe, credincioși și credincioase, copii și tineri, oameni de bunăvoință, spunem: Doamne, "la cuvântul tău vom arunca mreaja", și astfel, "pornim cu mult curaj în larg" (cf. Lc 5,5).

Iași, 2 februarie 2006

Întâmpinarea Domnului

Petru GHERGHEL

Episcop de Iași

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat