Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Invitație la prezentarea traducerii Bibliei

Departamentul pentru Cercetare Biblică din cadrul Episcopiei de Iași va prezenta oficial traducerea Sfintei Scripturi în limba română, vineri, 28 iunie 2013, într-o primă parte la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, începând cu ora 9.00, al doilea moment având loc începând cu ora 18.30, când va fi celebrată în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași o sfântă Liturghie solemnă, ca mulțumire pentru darul Sfintei Scripturi.

De mai mulți ani, așa cum suntem siguri că știți, s-a început în Dieceza Romano-Catolică de Iași traducerea Bibliei din textele originale (ebraică, aramaică și greacă, după caz) în limba română, traducere realizată după metodele cele mai recente ale științei filologico-biblice: dovadă sunt alegerile termenilor făcute după criteriile limbii române actuale, multiplele note explicative de subsol, cât și aparatul critic de pe marginea textului. După toți acești ani, suntem în pragul publicării acestei prime traduceri integrale făcute în Biserica Romano-Catolică din România.

Traducerea de față oferă oamenilor de bunăvoință un text sacru într-o limbă română actualizată, în general evitând termenii care nu mai au un ecou de semnificație potrivită societății în care trăim; totuși, "ținta" traducătorilor a fost aceea de a rămâne cât mai aproape de formularea originală a Bibliei, chiar dacă, pentru a face aceasta, s-au sacrificat într-un fel expresiile oarecum corespunzătoare din limba română sau, în cazul poeziei, expresivitatea tipică limbilor biblice. Intenția a fost aceea de a da posibilitate cititorului de a percepe limbajul, modul autorilor sacri de a spune și de a formula ideile sau sentimentele, într-un cuvânt, de a crea o punte mai scurtă pentru a accede la spiritul care se ascunde în spatele literei: cititorul poate să experimenteze faptul că, într-adevăr, "Cuvântul lui Dumnezeu este viu și plin de putere" (Evr 4,12).

Tot cu acest scop, traducătorii au crezut de cuviință să faciliteze înțelegerea textului sacru (mai ales a acelor exprimări tipice timpului autorilor Bibliei) alcătuind, la subsolul fiecărei pagini, multe note de natură filologică, istorico-geografică și, mai ales, teologică și spirituală. De asemenea, pe margini există numeroase referințe biblice la termeni, personaje, expresii sau evenimente din Sfânta Scriptură care dau posibilitatea oricui citește să facă "prima interpretare/actualizare" (prima exegeză) a Bibliei prin intermediul Bibliei.

Cât privește Psalmii și Noul Testament - lucrări de traducere publicate deja în două ediții la Editura Sapientia - trebuie precizat faptul că textele acestor părți ale Sfintei Scripturi au fost complet revizuite, îmbunătățite în formulări și alegeri de termeni; de asemenea, au fost completate cu multe note de subsol și de margine. Deci, avem de-a face cu o traducere de sine stătătoare, completă și cu identitate proprie.

La finalul acestei lucrări se pot găsi numeroase materiale ajutătoare înțelegerii mai adecvate și coerente tradiției interpretative corecte a Bibliei. Este vorba de un glosar explicativ al opțiunilor de traducere; unitățile de măsură întâlnite; calendarul în Vechiul Testament; o cronologie comparată a istoriei civile și biblice; un tabel sinoptic al evangheliilor o cronologie comparată a momentelor istoriei civile și biblice; indice liturgic (pentru ritul roman) al lecturilor; multe hărți și imagini.

Departamentul pentru Cercetare Biblică din cadrul Episcopiei de Iași are bucuria să-i facă părtași la momentul prezentării oficiale a acestei traduceri pe toți cei care iubesc cuvântul lui Dumnezeu. Evenimentul va avea loc vineri, 28 iunie 2013, într-o primă parte la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. Aici, începând cu ora 9.00 se va ține un moment academic, menit să marcheze apariția acestei traduceri.

Al doilea moment al acestei prezentări va avea loc la ora 18.30, când PS Petru Gherghel, episcop de Iași, împreună cu PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, precum și cu alți episcopi și oaspeți din țară și străinătate vor celebra în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași o sfântă Liturghie solemnă, spre a-l preamări pe Dumnezeu pentru darul cuvântului său, spre a-i aduce mulțumire, împreună cu cei care au lucrat în mod concret la această traducere și spre a invoca de la Dumnezeu harul ca acest cuvânt să pătrundă în inimile oamenilor și să aducă rod îmbelșugat.

Vă invităm pe toți să participați la bucuria noastră și, credem, a întregii Biserici Catolice din România.

Pr. Eduard Patrașcu

Program

  • ora 9.00: Deschidere: cuvânt de bun venit din partea pr. Benone Lucaci, rectorul ITRC, și al pr. Eduard Patrașcu, director al Departamentului de Cercetare Biblică;
  • ora 9.10: Cuvântul PS Petru Gherghel, episcop de Iași;
  • ora 9.30: Luca Mazzinghi, președintele Asociației Biblice Italiene, profesor la Institutul Biblic Pontifical, Roma: Rolul traducerilor Sfintei Scripturi;
  • ora 9.50: Stephen Pisano, fost rector si actualmente vicerector al Institutului Biblic Pontifical, Roma: Dificultăți textuale de traducere a Noului Testament;
  • ora 10.10: Giuseppe Pulcinelli, profesor la Universitatea Pontificală Lateran, Roma: Credința Mariei conform Scripturii;
  • ora 10.30: Marco Settembrini, profesor la Facultatea Teologică din Emilia-Romagna, Bologna: Biblia, text pentru formarea tinerilor;
  • ora 10.50: Intervenția traducătorilor: pr. Alois Bulai și pr. Eduard Patrașcu;
  • ora 11.10: Dezbateri, intervenții;
  • ora 11.30: Expoziție biblică "Anton Budău";
  • ora 18.30: Sfânta Liturghie în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" Iași.


 

lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat