Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Stema papei Francisc

Explicarea stemei

"miserando atque eligendo"

Partea structurală

În trăsăturile esențiale, Papa Francisc a decis să păstreze stema sa anterioară, aleasă încă de la consacrarea sa episcopală și caracterizată de o simplitate liniară.

Partea structurală albastră este surmontată de simbolurile demnității pontificale, egale cu acelea voite de predecesorul Benedict al XVI-lea (mitra situată între cheile încrucișate de aur și de argint, unite de un cordon roșu). În partea de sus este emblema ordinului de proveniență a Papei, Societatea lui Isus: un soare strălucitor și înflăcărat încărcat de literele, în roșu, IHS, monograma lui Cristos. Litera H este surmontată de o cruce; la extremitate, cele trei cuie în negru.

În partea de jos se află steaua și floarea de nard. Steaua, după o veche tradiție heraldică, o simbolizează pe Fecioara Maria, mama lui Cristos și a Bisericii; în timp ce floarea de nard îl indică pe sfântul Iosif, patron al Bisericii universale. De fapt în tradiția iconografică hispanică, sfântul Iosif este reprezentat cu o ramură de nard în mână. Punând în partea structurală aceste imagini, Papa a intenționat să exprime propria evlavie deosebită față de Fecioara Preasfântă și Sfântul Iosif.

Motoul

Motoul Sfântului Părintre Francisc este luat din Omiliile sfântului Beda Venerabilul, preot (Om. 21: CCL 122, 149-151), care, comentând episodul evanghelic al chemării sfântului Matei, scrie: "Vidit ergo Iesus publicanum et quia miserando atque eligendo vidit, ait illi Sequere me" (A văzut Isus un vameș și de vreme ce l-a privit cu sentiment de iubire și l-a ales, i-a spus: Urmează-mă).

Această omilie este un omagiu adus milostivirii divine și este reprodusă în Liturgia Orelor din sărbătoarea sfântului Matei. Ea îmbracă o semnificație deosebită în viața și în itinerarul spiritual al Papei. De fapt, în sărbătoarea sfântului Matei din anul 1953, tânărul Jorge Bergoglio a experimentat, la vârsta de 17 ani, într-un mod cu totul deosebit, prezența iubitoare a lui Dumnezeu în viața sa. Ca urmare a unei spovezi, și-a simțit atinsă inima și a simțit coborârea milostivirii lui Dumnezeu, care cu privire de iubire duioasă, îl chema la viața călugărească, după exemplul sfântului Ignațiu de Loyola.

Odată ales episcop, ES Monseniorul Bergoglio, ca amintire a acestui eveniment care a marcat începuturile consacrării sale totale lui Dumnezeu în Biserica sa, a decis să aleagă, ca moto și program de viață, expresia sfântului Beda miserando atque eligendo, pe care a voit s-o reproducă și în propria stemă pontificală.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 60.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat