Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: 80 de ani de viață ai pr. Leonard Donea

Ca prețuire pentru activitatea pr. Leonard Donea în slujba Bisericii, PS Petru Gherghel i-a înmânat medalia comemorativă Anton Durcovici în cadrul Liturghiei celebrate în seara de joi, 27 noiembrie 2008, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. Au participat la celebrare șapte colegi ai părintelui aniversat, alți preoți și credincioși din Iași.

Părintele Leonard Donea s-a născut la 22 noiembrie 1928 la Mircești, jud. Iași, într-o familie care avea să dăruiască Bisericii patru preoți. După absolvirea claselor primare din satul natal, au urmat anii de studiu în cadrul Seminarului "Sfântul Iosif" din Iași. După finalizarea lor a fost sfințit preot la 29 iunie 1965, la Alba-Iulia, de către PS Aron Marton. Și-a început slujirea preoțească în Parohia Berzunți, jud. Bacău, după care a activat în alte parohii din cadrul Diecezei de Iași.

În predica de la sfânta Liturghie, Mons. Petru Mareș, coleg cu părintele Donea, a vorbit despre frumusețea preoției, arătând măreția vieții de slujire a lui Dumnezeu și a aproapelui. După ce l-a felicitat pe pr. Isidor Mocanu, din aceeași serie, și l-a încurajat pe pr. Iulian Tancău, a evidențiat situația aparte a pr. Donea în cadrul seriei 1965. Deși mai în vârstă decât ceilalți colegi, pr. Donea a făcut abstracție de acest lucru, integrându-se în rândul grupului. Practicând o slujire constantă și tăcută, și-a îndeplinit mereu cu seninătate misiunea care i-a fost încredințată, indiferent de situațiile dificile în care s-a aflat, fiind un exemplu pentru ceilalți confrați.

La sfârșitul Liturghiei, pr. Donea a primit din partea PS Gherghel medalia comemorativă Anton Durcovici. Aceeași medalie au primit-o și pr. Isidor Mocanu, penitentiarius magnus, și pr. Iulian Tancău, vicar în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, care au avut aniversarul tot în luna noiembrie.

 

Liviu Crișmaru


 

lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat