Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

21-22 decembrie: Concert de colinde la Seminar și la catedrală

Sâmbătă, 21 decembrie, la ora 18,00, Corul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, condus de prof. Mihai Bișoc, a susținut tradiționalul concert de colinde în capela seminarului. Același concert a fost susținut și în catedrala romano-catolică din Iași, duminică 22 decembrie, la ora 19,00.

Misterul nopții de Crăciun, puterea magică a darurilor sale și, mai ales, semnificația luminii sale proiectează în memoria noastră afectivă, încă din vremea copilăriei dimensiunile acelei porți fermecate prin care fiecare om visează să pătrundă din lumea obișnuită a faptelor și întâmplărilor măsurabile, într-o alta a veșniciei de nezdruncinat sau, altfel spus, în tărâmul de basm al "tinereții fără de bătrânețe și al vieții fără de moarte". Este o stare mistică pe care o așteptăm din an în an, nu cu sentimentul repetabilității, omenesc de altfel, ci cu unul mult mai profund, care ține de trăirea metafizică, fiind sinonim cu plutirea ireiterabilă prin aerul sfânt, cu mireasmă de smirnă și tămâie, în lumina stelei vestitoare de pe cerul Betleemului, la clipa hotarnică de după nașterea Fiului dumnezeiesc, Isus Cristos.

Ceea ce s-a intenționat în seara de 21 decembrie și apoi în cea din 22 decembrie, practic nu a fost un concert. Doamne, auzi; așa s-a început. Rugăciune?! Da, rugăciune; o rugă izvorâtă din bucuria de a se regăsi pe același drum, spre marea minune din grajdul Betleemului.

Grupul celor 49 de studenți coriști ce a înălțat auditoriul spre o altfel de lume s-a pregătit pentru aceasta începând cu luna noiembrie. Dirijorul care a format și a pregătit acest grup este profesorul de muzică al Institutului, Mihai Bișoc. Soliștii au fost: Augustin Pușacașu, Marian Dascălu și Ciprian Olariu. Cel care a susținut grupul la orgă a fost Cristian Ignat. De asemenea, au fost și patru colaboratori din afara Seminarului: la vioară Cristina Alecu și Irina Alecu; la flaut Adriana Burcă; la orgă Octavian Bișoc. Piesele interpretate au fost: Doamne, auzi (J. Ph. Rameau), Hodie Christus natus est (L. Feltz), Mare minune (Gh. Cucu), Hai cu toți, creștinilor astăzi (solist Ciprian Olariu), Noapte de vis (Fr. X. Gruber, acompaniați de Cristina Alecu, Irina Alecu, Adriana Burcă și Octavian Bișoc, Concert pentru două viori în La minor (A. Vivaldi) susținut de cei patru colaboratori amintiți mai sus, Hac nocte (solist Marian Dascălu), Doarme-n ieslele sărace (pr. C. Tocănel, soliști Augustin Pușcașu, Marian Dascălu și Ciprian Olariu), Sunați clopote, Florile dalbe (T.  Popovici), Bună dimineața la Moș Ajun (I. Costescu), La casa de om sărac, Închinarea păstorilor (V. Popovici), Pe cărarea șerpuită (Alex. Pașcanu), Moș Crăciun (Fl. Isar), În lăcașul lui Crăciun (Val. Teodorian), S-a născut Cristos (solist Ciprian Olariu), Îngerii cântă-n coruri (G. Fr. Händel), Canon pentru orchestră (J. Pachelbel, cântat de Cristina Alecu, Adriana Burcă și Octavian Bișoc), Cerul și-a deschis soborul, Steaua (I. Chirescu), Minuit Chretien (A. Adam, solist Marian Dascălu), Concert la Nașterea Domnului (piesă orchestrată și însoțită de cei trei soliști).

"Mărire în cer și pace pe pământ" așa a început Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, cuvântul către cei prezenți. A mulțumit corului pentru faptul că i-a introdus pe cei care au luat parte la concert în minunea Crăciunului; pentru lecția de armonie, de unitate și bucurie; pentru că s-a înscris în marele cor din instituții, de la televiziune, de pe străzi. Apoi a mulțumit Preasfințitului Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, parlamentarilor, academicienilor, profesorilor, doctorilor, preoților pentru prezența lor. În încheierea celor câteva cuvinte de mulțumire, a făcut următorul anunț: "Toți să cântăm ca în Ierusalim, Betleem și în întreaga lume să fie armonie, să fie o familie umană, una mare care să cânte slavă lui Dumnezeu și să realizeze pe pământ pacea". A urat celor prezenți un Crăciun fericit și un Nou An cu sănătate și cu pace.

După cuvântul de mulțumire al Preasfințitului Petru Gherghel, corul a cântat tuturor "La mulți ani!", iar după aceea O ce veste minunată, împreună cu auditoriul.

Fiecare cântec în parte a generat o stare, iar toate la un loc au recompus, pentru cei prezenți, misterul, sfințenia și lumina celestă a Crăciunului primordial. Aceasta a fost intenția corului Institutului: să conducă inimilor celor din capelă spre o trăire autentică a sfintelor sărbători.

Romeo Neculai


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat