Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Momente_din_cadrul_Liturghiei21 decembrie: Inaugurare de biserică la Nicorești

Sâmbătă, 21 decembrie, a fost inaugurat subsolul de la biserica nouă în construcție din Nicorești. Au participat PS Petru Gherghel împreună cu opt preoți.

Celebrarea a început la ora 11,00 prin procesiunea care a pornit de la casa parohială. Oamenii, printre care mulți copii, au așteptat pe două rânduri de la casa parohială până la subsolul bisericii... Păstorul diecezei a binecuvântat apa și sarea, a rostit o rugăciune de binecuvântare a lăcașului și a tăiat panglica de inaugurare. A intrat la subsolul bisericii stropind cu apa încăperea. Parohul a salutat pe cei prezenți, exprimându-și bucuria că Preasfințitul Petru Gherghel a venit la acest eveniment.

S-a celebrat sfânta Liturghie. A doua lectură a fost luată din Scrisoarea întâi a apostolul Petru: "Apropiați-vă de el, piatra cea vie; oamenii au aruncat-o, dar Dumnezeu a ales-o, pentru că a știut cât prețuiește. Fiți și voi pietre vii care să slujească la zidirea templului spiritual și preoție sfântă care să aducă jertfe spirituale, bine primite de Dumnezeu, prin Isus Cristos" (1Pt 2,4-5). După Evanghelia, proclamată de decanul de Onești, pr. Iosif Păuleț, a urmat predica ținută de păstorul diecezei. "În Evanghelie o descoperim pe Maria care se bucură, pe Elisabeta, care la fel se bucură; bucuria este mare și aici pentru că s-a inaugurat un nou lăcaș; cinste celor care au lucrat, care au ajutat și au pus umărul pentru ca astăzi să putem celebra sfânta Liturghie aici... biserica este un semn al prezenței lui Dumnezeu între noi".

Momente_din_cadrul_LiturghieiEpiscopul i-a încurajat apoi pe credincioși spunându-le că ei sunt continuatorii acelora care în jurul anului 1640 au fost vizitați de episcopul Bandinus, un misionar care a consemnat credința și realizările creștinilor din acele vremuri, în special a scris despre biserica "Sfinții Cosma și Damian".

"Ce este o biserică?", a continuat episcopul. În acest punct a povestit din experiența unui misionar din Africa. După ce a construit biserica și le-a explicat oamenilor ce înseamnă acel loc, aceia care stăteau în colibe sărăcăcioase au simțit nevoia să facă ceva. Ca atare încetul cu încetul au schimbat ușile și ferestrele de la colibele lor spre biserică, astfel încât dimineața când se trezeau privirea le cădea pe locul unde se adunau pentru rugăciune".

La finalul Liturghiei parohul comunității a fost felicitat încă o dată de către PS Petru Gherghel, mai ales că în aceeași zi era și ziua lui de naștere. Copii au cânta colinde și au oferit preoților flori...

* * *

Nicoreștiul este un sat component al comunei Pârgărești, jud. Bacău, așezat pe un platou al dealurilor care despart valea Oituzului de cea a Slănicului. Nicoreștiul a avut numele de "Szitas". Sub acest nume este menționat, pentru prima dată, de Schematismul Misiunii din anul 1850, când erau aici 92 credincioși, fără biserică.

Momente_din_cadrul_LiturghieiBiserica veche din Nicorești a fost construită în anul 1912 și pentru dotarea ei s-a adus aici tot inventarul lucrurilor bisericești care a fost la capela fostei fabrici de sticlă de la Huta.

Parohia Nicorești, fostă filială a Parohiei Satu Nou (Pârgărești) a luat ființă în iulie 1999. Ea a preluat filiala Bahna, filiala Parohiei Oituz. Paroh al comunității a fost numit pr. Mihai Horvat la 1 august 1999.

Deja comunitatea din Nicorești (Bacău) a trăit un moment unic în ziua de 24 septembrie 2000, când după un efort deosebit și muncă plină de zel s-a terminat construirea casei parohiale în mai puțin de zece luni. Atunci, într-un cadru solemn, în prezența a numeroși credincioși și preoți, PS Petru Gherghel a inaugurat și a sfințit casa parohială după care s-a celebrat Liturghia de hram "Maica Îndurerată".

Comunitatea Nicorești are 441 de familii cu 1.480 de credincioși.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat