Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

18 decembrie: Prelegeri despre Crăciun la Iași

Miercuri, 18 decembrie 2002, la ora 19,00, în catedrala romano-catolică din Iași, Academia "Sfântul Augustin" a organizat a doua serie de dialoguri cu tema: Sărbătorile Crăciunului. Părintele moderator, Lucian Farcaș, a deschis discuțiile făcând o analiză a fenomenului actual referitor la această problematică. Paralela între trecut și prezent a vrut să pună în relief felul în care în mentalitatea românească de astăzi se încearcă o revigorare spirituală a sărbătorilor de iarnă.

Academia a cuprins în desfășurarea sa două prelegeri susținute de prof. Alois Gherguț și de pr. Cristinel Fodor, care s-au îmbinat armonios cu trei intervenții muzicale (Rorate, Puer natus est nobis, Virgo parens Christi) ale unui grup de studenți de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași sub îndrumarea părintelui Florin Spătăriu. Academia s-a încheiat printr-un dialog la care au participat părintele Wilhelm Dancă, PS Petru Gherghel și părintele Isidor Iacovici. Din rândul auditoriului au mai făcut parte PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, împreună cu numeroși preoți, seminariști și credincioși.

În prelegerea sa Ce fac oamenii de Crăciun? Alois Gherguț a subliniat aspectul social al sărbătorilor de iarnă, nuanțându-le în mod pozitiv sub diferitele sale aspecte, uneori chiar și geografic, care au o rezonanță marcantă atât pentru adulți cât și pentru copii prin efectele sale de bună dispoziție și bucurie. Tradițiile specifice ale acestei sărbători riscă totuși să-i denatureze conținutul, ajungând uneori la forme exagerate care favorizează interpretarea lor mai mult sub aspect comercial, neglijându-i specificul. Se favorizează astfel apariția kitschurilor. Crăciunul poate fi reprezentat printr-un consumism denaturat în funcție de cererile și oferta ambientală.

Părintele Cristinel Fodor, prin meditația sa (Cum ne deschidem noi în fața Crăciunului?), a reușit să poarte auditoriul spre dimensiunea spirituală, adevărata dimensiune a Crăciunului, făcând ca prin fragmentele biblice să readucă în memoria celor prezenți evenimentele petrecute la nașterea Domnului. Părintele a încercat să epureze concepția mondenă de elementele păgâne s-au strecurat de-a lungul timpului în interpretarea a ceea ce s-a petrecut în urmă cu aproximativ 2000 de ani, prin venirea Fiului lui Dumnezeu în lume. Stilul elegant, conținutul substanțial și modul de redare au asigurat succesul meditației, trezind sentimente cu un profund caracter religios.

Alături de grajd, animale, iesle, păstori, magi și îngeri nu apare la evangheliști un alt personaj care stă afară - ești tu, sunt eu - care ar trebui să intre și să fie activ. Astfel Crăciunul nu mai este data din calendar, ci atunci când fiecare simte o schimbare în inima sa. Așa își încheia prelegerea sa părintele Cristinel Fodor.

Pentru anul următor Academia "Sfântul Augustin" se anunță cu un program bogat de conferințe și dialoguri.

Cristinel Farcaș și Romeo Neculai


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat