Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

dl._Wenceslas_de_Renesse11 decembrie: Interviu cu președintele Societății "Sfântul Vincențiu de Paul" din Belgia

La începutul lunii decembrie a vizitat România domnul Wenceslas de Renesse, președinte al Societății "Sfântul Vincențiu de Paul" din Belgia, membru al Comitetului Executiv Internațional cu sediul la Paris. Pentru că la Iași există, în cadrul Parohiei "Sfânta Tereza", o filială (conferință) a acestei societăți, oaspetele belgian a stabilit noi proiecte cu parohul acestei comunități, pr. Isidor Iacovici. Miercuri, 4 decembrie, a fost primit în audiență de Preasfințitul Petru Gherghel. La Iași, domnul Wenceslas de Renesse a fost însoțit de președintele Conferinței Naționale, Erwin Josef Țigla din Reșița.

- Domnule Wenceslas de Renesse, bun venit la noi, la Iași! Pentru început aș vrea să vă întreb: cine a înființat această societate?
Societatea "Sfântul Vincențiu de Paul" a fost înființată în 1842 de către un student francez, Frederic Ozanam. În acea perioadă destul de grea, când se mai simțeau încă urmările Revoluției Franceze, se punea la îndoială valoarea religiei și, într-un mod destul de serios, valoarea Bisericii Catolice în Franța. Prin urmare, acest student a inițiat, împreună cu alți studenți, o acțiune a creștinilor pentru a-i ajuta pe oamenii din cartierele cele mai sărace ale Parisului. Așa apare la Paris prima Conferință "Sfântul Vincențiu de Paul".

- Spuneți-ne ceva despre carisma acestei societăți. Care este principalul obiectiv?
Principalul obiectiv este de a-i întâlni pe săraci printr-un contact personal, acasă la ei sau în mediul în care trăiesc, de a-i ajuta nu numai în problemele lor materiale, dar și la nivel spiritual. Prin asta se dorește îmbogățirea în credință a membrilor societății pentru a putea realiza o întâlnire personală și directă cu oamenii săraci.

- Înțeleg că această societate este foarte dezvoltată și răspândită în lume. În ce țări aveți centre?
Societatea "Sfântul Vincențiu de Paul" este răspândită în 130 de țări și numără între 6.000 și 8.000 de membri. E greu de spus cu exactitate. Avem mulți membri în America de Sud, apoi foarte mulți în India și, desigur, în toate țările occidentale. Pe scurt, e prezentă pe toate continentele.

dl._Wenceslas_de_Renesse_si_PS_Petru_Gherghel- Pentru ca vă întâlnesc pe dumneavoastră, belgian, aici la noi, vă întreb: cum s-a creat o legătură între Belgia și România?
Legătura între Belgia și România se explică prin legăturile de fraternitate care se creează între conferințele dintr-o țară cu cele din altă țară, dar și la nivel de Consiliu Internațional în legătură cu Consiliul Național Român. Eu vin pentru a doua oară aici și sunt mulțumit de ceea ce văd și de activitatea conferințelor noastre.

- Explicați-ne cum funcționează concret Societatea "Sfântul Vincențiu de Paul" într-o comunitate sau un oraș.
Conferințele "Sfântul Vincențiu de Paul" (acesta este titlul organizațiilor la nivel de oraș sau de parohie) sunt, de obicei, sub jurisdicția unei parohii și, prin urmare, în legătură cu preotul din parohie. Din conferință fac parte laici care lucrează într-o parohie împreună cu preotul. Aceste conferințe apoi sunt reunite într-o grupare regională (toate conferințele dintr-o anumită regiune) și au o conducere numită consiliu regional, unde sunt reprezentate toate conferințele locale. Este ales un președinte regional, iar toate conferințele regionale aleg un președinte pentru conferința naționala. La nivel internațional sunt președinții din toate țările care aleg un președinte internațional.

dl._Erwin_Josef_Țigla- M-ar mai interesa structura de bază a Societății "Sfântul Vincențiu de Paul".
Structura de bază a Societății "Sfântul Vincențiu de Paul" este conferința. Toate conferințele, de exemplu din orașul Iași, sunt reprezentate printr-un consiliu regional al întregii regiuni a Iașiului, iar președintele acestei regiuni va fi asociat cu președintele din zona Timișoara sau din zona Reșița pentru a forma Consiliul Național Român.

- Cum ați început activitatea dumneavoastră în România?
Noi am fost informați despre situația mult prea dificilă a unor familii din România imediat după 1989. Primele contacte s-au realizat de către membrii Societății "Sfântul Vincențiu de Paul" din Germania și din Austria cu câteva persoane din România în 1992. La inițiativa conferințelor austriece și germane, primele conferințe în România au fost create la Reșița și la Timișoara. Apoi societatea a început să se răspândească în mai multe orașe și sate din țara dumneavoastră, ba chiar și la București. Din câte știu eu, acum ar fi în România cam 23 de conferințe.

- Deduc că ați sărbătorit deja 10 ani de prezență și activitate în România.
Exact. În septembrie 2000 a avut loc la Reșița o mare reuniune pentru a sărbători al zecelea aniversar al prezenței societății în România. Au fost invitate și au participat atât conferințe care au avut primele inițiative aici, cât și conferințe din alte parți, cum ar fi, de exemplu, cea din Belgia. Au participat desigur și cele 23 de conferințe existente în România.

- V-aș ruga să-mi spuneți mai concret cu ce se ocupă membrii acestei societăți. Care sunt proiectele dumneavoastră aici?
Așadar, ca un proiect concret, avem aici în România un centru medical, nu departe de Timișoara, pentru familiile sărace care locuiesc în această regiune. În centru nostru medical săracii sunt îngrijiți gratis. Un alt proiect, cum ar fi cel de la Iași, este acela în care Belgia a contribuit cu o sumă de bani pentru transportul copiilor care locuiesc foarte departe de școală. Noi le plătim mijloacele de transport pentru a putea veni să studieze. Un alt proiect constă în a oferi o sumă de bani din partea Belgiei pentru a veni în ajutorul familiilor cu mulți copii, care nu dispun de mijloacele necesare unui trai decent.

- Vă mulțumesc și vă doresc pe mai departe mult succes în activitatea dumneavoastră!

A consemnat pr. Iosif Dorcu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat