Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS_Petru_Gherghel_și_tinerii_acționari1 decembrie: Adeziune pentru Acțiunea Catolică

Duminică, 1 decembrie, prima duminică din Advent, în peste 50 de parohii din Dieceza de Iași, mai mulți copii, tineri și adulți au depus adeziunea în Acțiunea Catolică. Ei s-au angajat ca împreună să parcurgă un nou an asociativ încercând să ducă la împlinire scopul asociației, acela al apostolatului laicilor.

PS_Petru_Gherghel,_pr._Cornel_Cadar,_pr._Iosif_Dorcu,_pr._Fabian_DoboșLa Iași sfânta Liturghie de la ora 16,00 a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Au concelebrat: pr. Iosif Dorcu, parohul catedralei, pr. Fabian Doboș, responsabilul tinerilor din Parohia "Adormirea Maicii Domnului, și pr. Cornel Cadar, asistentul spiritual al Acțiunii Catolice. Prezenți au fost: Mihaela Ciobanu, președinta Acțiunii Catolice și Dragoș Florean, vicepreședintele AC.

Tineri_din_AC_IașiÎn această parohie au depus adeziunea numai tinerii, rămânând ca sectoarele pentru adulți și copii să se constituie în viitor, pornind de la tineri. Procesiunea cu cei 36 de tineri a pornit din catedrala veche. Tinerii s-au așezat în fața altarului în catedrala nouă. La predică păstorul diecezei a vorbit despre noul an liturgic, despre așteptarea și pregătirea la care ne invită timpul Adventului, i-a încurajat și felicitat pe tinerii care erau în fața altarului numindu-i santinele, străjerii dimineții, reluând cuvintele Sfântului Părintele de la întâlnirea cu tinerii din anul jubiliar 2000.

Alina_TrifașDupă omilie președinta parohială, Alina Trifaș, a explicat credincioșilor la ce se angajează tinerii din Acțiunea Catolică și apoi, rând pe rând, fiecare dintre cei de față a pronunțat propriul nume în fața Preasfințitului, care le-a încredințat semnul distinctiv.

După sfânta împărtășanie, toți, în cor, au spus următoarea rugăciune: "Doamne, sunt aici cu dorința de a ieși din anonimat și de a părăsi angajarea ocazională. Aleg, împreună cu cei care trăiesc în celelalte parohii, aceeași persoană, Cristos, și aceeași comunitate, Biserica. Vreau să slujesc Biserica, în colaborare cu păstorii ei, în unitate cu ceilalți. Întărește-mi hotărârea! Ajută-mă să fiu mereu sare și lumină pentru cei din jurul meu. Amin".

"La Bacău, a relatat pr. Felician Tiba, în cadrul Liturghiei tinerilor, un număr de 39 de tineri și 55 de copii au depus adeziunea în Acțiunea Catolică. Sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. Gabriel Farcaș, responsabil parohial cu Acțiunea Catolică. Atât tinerii, cât și copiii au reînnoit hotărârea lor de a sluji Biserica în cadrul celor patru laturi pe care le propune Acțiunea Catolică: liturgică, formativă, caritativă și cultural-recreativă".

"La Valea Mare, a relatat pr. Gabriel Bucur, celor cei 53 de copii și 17 tineri care au depus adeziunea li s-au adăugat și un număr de 18 adulți, bineînțeles, în primul an doar ca simpatizanți".

Duminica viitoare pentru Acțiunea Catolică este un eveniment important: împlinirea zece ani de existență a asociației. Reprezentanți din toate parohiile vor fi prezenți la Iași pentru a participa la Liturghia de la ora 11,00 prezidată de PS Petru Gherghel.

În proiectul care a fost votat în Adunarea generală care a avut loc perioada 18-20 octombrie membrii AC și-au propus o strânsă colaborare cu lucrările Sinodului diecezan. Și-au ales ca moto: "Înaintați în larg!", iar ca text de meditat Evanghelia după sfântul Marcu.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat