Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru_Gherghel_si_un_grup_de_români_din_Italia1 decembrie: Interviu cu PS Petru Gherghel despre românii din Italia

În perioada 12-28 noiembrie PS Petru Gherghel a dorit să viziteze toate comunitățile de români, să stea de vorbă cu credincioșii, să le vadă condițiile de viață și să-i întâlnească pe păstorii lor sufletești. La întoarcerea acasă păstorul diecezei a avut bunăvoința să răspundă la câteva întrebări.

- Preasfințite, v-ați întors recent din Italia și am vrea să știm dacă această vizită, pe care ați făcut-o, a fost una oficială sau una pastorală pentru românii de acolo.
Vizita, pe care am făcut-o, consider că face parte din programul meu pastoral. Practic trebuie să spun că foarte mulți credincioși ai diecezei noastre au plecat în alte părți la lucru, mai ales în Italia. Consider că în Italia se află în jur de 20.000 de credincioși romano-catolici din Dieceza de Iași, răspândiți în diferite localități. Un asemenea număr nu poate fi lăsat fără o îngrijire specială. De aceea, consider că vizita pe care am făcut-o în perioada 12-28 noiembrie, a fost una pastorală.

- Ce întâlniri și celebrări mai deosebite ați avut cu românii de acolo?
Această vizită pastorală a avut mai întâi scopul de a însoți și a prezenta trei preoți noi aleși să dea asistență spirituală credincioșilor aflați acolo. Cei trei preoți vor lucra în partea de nord a Italiei: la Verona, în Dieceza de Faenza și în Dieceza de Torino. Aceasta a fost una din preocupările mele pentru care am luat legătura cu responsabilii pentru pastorația emigranților din aceste dieceze și, pe cât posibil, și cu episcopii locului. A doua dorință a fost să întâlnesc, cu adevărat, credincioșii din nordul Italiei. În acest sens am participat la câteva celebrări cu totul deosebite. Mai întâi în Parohia Villanova de lângă Faenza unde a rămas pr. Claudiu Gherghel. M-am bucurat foarte mult pentru că am întâlnit un grup de credincioși cu o dorință mare de a avea un preot în mijlocul lor. Apoi am fost la Torino pentru a celebra împreună cu credincioșii români din această zonă Ziua Emigranților. Aici l-am întâlnit pe pr. Gheorghe Miclăuș și l-am prezentat pe pr. Anton Jicmon care va ajuta la asistența spirituală a credincioșilor din oraș și din împrejurimi. În al treilea rând am fost la Prato unde i-am întâlnit pe preoții care se află în acele părți, printre care: pr. Dominic-Felician Petre-Antica și pr. Daniel Diac. La Roma, ca și la Aquila, am avut bucuria de a mă întreține cu preoții aleși de noi și însărcinați cu această muncă grea, dar plină de satisfacții: Mons. Anton Lucaci, coordonator general, pr. Adrian Dancă, pr. Iosif Enășoae, pr. Valerian Enășcuț și pr. Pavel Antăluțe. Apoi am avut bucuria de a-l întâlni pe pr. Ioan Jicmon la Padova și împreună cu el și pe credincioșii din Verona pentru a-l prezenta pe pr. Maricel Medveș. Acestea au fost momentele importante în care i-am întâlnit pe preoții și credincioșii din Moldova, aflați în Italia. Pot să spun că a fost cu adevărat o împlinire sufletească și un răspuns la grija pastorală pentru emigranții aflați în Italia.

- Ați avut și întâlniri oficiale la Vatican sau cu alți episcopi?
Am avut bucuria să-l întâlnesc din nou pe Sfântul Părinte la audiența generală de miercuri, 20 noiembrie. I-am exprimat mulțumirea pentru că a onorat România primindu-l pe Preafericitul părinte patriarh Teoctist și delegația care l-a însoțit; i-am cerut o binecuvântare specială pentru credincioșii care se află în Italia, precum și pentru dieceza noastră și pentru Sinodul care se află în curs de desfășurare.

- Îl cunoaștem cu toții pe Mons. Anton Lucaci. Are o nouă responsabilitate în cadrul comunității române din Italia?
Am avut la Roma o întâlnire specială cu Mons. Anton Lucaci, recunoscut și numit de către Conferința Episcopală Română ca asistent general cu pastorația credincioșilor romano-catolici din Italia. Era însoțit și de pr. Adrian Dancă, cel care îl secondează în această misiune atât la Radio Vatican, cât și în pastorația credincioșilor români. Am făcut cu el o analiză detaliată, cerându-i să se deplaseze în zonele în care se află mulți credincioși din dieceza noastră și l-am rugat să-i stimuleze, să-i susțină și să-i încurajeze pe părinții care se află în această muncă în zona de nord și pe cei care se află la Roma. De asemenea, i-am prezentat și numele preoților aleși pentru o astfel de muncă.

- Ca o informație pentru cei din Italia: unde pot găsi o Liturghie în limba română?
Deja este cunoscut că în Italia există posibilitatea de a participa la Liturghii în limba română la Roma, Torino, Padova, Firenze, Prato, Verona și Villanova (Dieceza de Faenza). Acestea sunt centrele unde credincioșii pot afla preoții și pot să se întâlnească pentru celebrările sfinte. Creștinii catolici români beneficiază nu numai de celebrarea sfintei Liturghii, ci primesc și asistență pentru trăirea sacramentelor.

- Pentru viitor, ca planuri aveți și alte cereri de preoți în Italia?
Sunt multe cereri pentru a trimite preoți pentru a-i asista pe credincioșii români ce se află în diferite zone ale Italiei. Sigur că ne gândim să mai trimitem și alți preoți pentru a asigura pastorația, acolo unde se impune. Chiar recent am primit un apel telefonic de la episcopul de Asti, care cerea să trimitem un preot, pentru că și acolo se află credincioși români și au nevoie de asistență spirituală.

- Din ce povestiți, bănuiesc că ați avut și momente foarte emoționante cu românii în Italia...
Un_grup_de_români_din_ItaliaCel mai emoționant moment a fost cel pe care l-am trăit la Torino, întâlnind comunitatea care este acolo, coordonată de pr. Gheorghe Miclăuș. Aici, cu adevărat, am fost profund mișcat și am trăit momente cu totul deosebite. A fost o atmosferă încărcată de emoție, mai mult ca atunci când întâlneam mulțimi mari din dieceza noastră. Eram între străini și totuși în familia noastră, ca acasă. Erau foarte mulți care purtau copii în brațe, foarte multe persoane tinere, bărbați și femei, erau cu adevărat dornici să fie împreună și m-am bucurat că am putut să-i întâlnesc. Erau cel puțin 30 de ministranți, semn că acolo unele familii deja s-au stabilit cu copii; asta produce emoție pentru orice episcop. Am putut descoperi la Padova în persoana părintelui Ioan Jicmon, recent ajuns acolo, o mare speranță pentru că Sfinția sa nu se ocupă numai de cei care se află în oraș sau prin împrejurimi, ci și de cei din orașele mai îndepărtate, cum ar fi Bologna, Veneția și alte localități unde sunt credincioși și unde se deplasează pentru a-i încuraja și a le fi alături. Mi-a cerut insistent să vină și alți preoți care să-l ajute în această asistență a credincioșilor. El, de fapt, are un plan și o dorință de a fi în zonă ca un punct de comuniune cu ceilalți preoți care vor lucra în zona de nord a Italiei.

- În mod normal, Excelența voastră și preoții găsesc înțelegere la preoții și episcopii italieni?
Da, în majoritatea cazurilor nu numai că am găsit înțelegere, chiar am avut și invitații serioase și chiar apeluri pentru a veni și a-i însoți pe credincioșii noștri. M-am bucurat tare mult că am găsit înțelegere la Torino, la Padova (unde este o comunitate foarte puternică). La Verona am vorbit cu episcopul locului, un prieten al românilor, și era foarte interesat de creștinii noștri. A fost, în schimb, mai greu de găsit cel care se ocupă direct cu pastorația emigranților, de a găsi modalitatea cum să fie inserat și cum să activeze preotul acolo, unde credincioșii români sunt răspândiți pe spații largi.

- Văzându-i și întâlnindu-i, ce le-ați spus românilor din Italia?
Le-am spus că noi din România îi considerăm ca membri ai familiei noastre lărgite, că dieceza noastră are deja o mulțime de membri răspândiți în Italia, Irlanda, Spania, Israel și în alte părți ale lumii și că ei trebuie să se simtă mereu legați de cei care sunt acasă. De asemenea, le-am repetat că și ei fac parte din Biserica noastră care celebrează Sinodul diecezan. În sfârșit, i-am invitat ca să păstreze neîncetat caracterul minunat al familiei tradiționale, cea care a fost în stare să producă atâtea bucurii și care este singura capabilă să creeze un climat fericit pentru o dezvoltare spirituală și materială.

A consemnat pr. Iosif Dorcu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat