Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

28 noiembrie: Impresii dintr-o vizită în Kenya

Pentru ca o persoană să fie misionară nu este suficient doar să simtă o chemare specială și ca urmare să i se încredințeze o misiune deosebită. În mod necesar se impune ca între cel trimis (misionarul) și cel care trimite (episcopul) să existe o legătură strânsă, un contact continuu, marcat prin corespondență, prin telefoane și chiar prin vizite, atât de o parte, cât și de alta. Vizita pe care episcopul auxiliar de Iași, Mons. Aurel Percă, a făcut-o în Kenya în perioada 29 octombrie - 18 noiembrie, pentru a vedea pe preoții Eugen Blaj și Isidor Mârț, pe care păstorul diecezei noastre, PS Petru Gherghel, i-a trimis să desfășoare o activitate pastorală cu totul specială, la circa 7.000 de km depărtare de țară, în localitatea Maikona, situată în nordul extrem al țării, în Dieceza de Marsabit, este un semn concret că legătura dintre episcopul care trimite preoți în misiuni și preoții care sunt trimiși în misiuni este vie.

Preasfințitul Aurel a fost însoțit în această vizită misionară de părintele Anton Dancă, director spiritual la Seminarul din Iași, și de subsemnatul, în calitate de director al Centrului Misionar Diecezan din Iași.

Împreună am putut analiza la fața locului spațiul de activitate al misionarilor noștri, începând cu condițiile de relief și de climă, continuând cu cele de trai și de adaptare la mentalitatea, limba și cultura locală și culminând cu ambientul liturgico-spiritual absolut indispensabil unei munci misionare susținute de promovare umană și de evanghelizare.

În primul rând am apreciat faptul că, deși părintele Eugen și părintele Isidor lucrează în cadrul programului de întrajutorare a Bisericilor într-o dieceză străină de a noastră, sub ascultarea episcopului local Ambrose Ravasi, nu au pierdut legătura de suflet cu păstorul diecezei noastre, cu clerul și cu credincioșii.

Amândoi preoții lucrează în aceeași parohie, primul în calitate de paroh, iar al doilea în calitate de vicar. Parohia este situată în nordul Kenyei, în extremitatea nordică a pustiului Chalbi, la 380 m deasupra nivelului mării. Ținutul este pustiu, bogat doar în nisip și rocă vulcanică, lipsit de apă potabilă și bătut mereu de soare și vânt, cu temperaturi continue de peste 35 de grade și numai cu două anotimpuri, unul ploios și altul secetos.

Am putut apoi constata faptul că, în ciuda condițiilor vitrege de relief și de climă, misiunea din Maikona se bucură, datorită preoților italieni de dinainte, de structurile minime necesare desfășurării activității pastorale. Există o biserică din piatră, casă parohială, dispensar, o casă pentru surori și o școală cu cămin.

Aprovizionarea cu hrană este destul de dificilă, ea făcându-se din când în când de la orașul cel mai apropiat Marsabit (cca. 3 ore de mers cu mașina), sau chiar și de mai departe în condiții de transport greu de închipuit.

Cu ajutorul bateriilor solare se asigură necesarul de curent electric pentru iluminat, iar pentru prepararea mâncării și conservarea alimentelor se folosește butelia cu gaz metan.

Meniul pentru masa zilnică este suficient de variat și este oferit cu multă dibăcie și cu suflet de o bucătăreasă locală, numită atât de sugestiv: mama Boni.

Odihna este asigurată în casa parohială ale cărei dormitoare sunt dotate cu așa-numitele "țanțariere" care te feresc de înțepăturile, ce-i drept, nu totdeauna veninoase ale țânțarilor. Printre cei care pot să-ți pună în pericol sănătatea se mai numără scorpionii și șerpii, de care nu e greu să te păzești.

Am fost plăcut impresionat de lumea de acolo care aparțin etniei gabra și care, în diversitatea de religii și confesiuni la care aparține, duce totuși o viață pașnică și liniștită. Vorbesc toți limba borana. Atât bărbaților, cât mai ales femeilor le place să-și conserve tradițiile, obiceiurile și portul propriu, iar ca fizionomie i-am găsit așa cum îi caracteriza marele istoric antic Herodot, care spunea despre ei că fac parte din marea familie umană a cușiților și se remarcă printr-o statură înaltă și printr-o frumusețe aparte.

Am întâlnit acolo oameni emancipați, studiați, care trăiesc dintr-un salariu de stat și locuiesc în case de lut, acoperite cu tablă ondulată, dar majoritatea covârșitoare e lume simplă care trăiește în mici cătune, în case tradiționale (colibe) și se hrănește zilnic cu lapte și doar din când în când cu carne.

Ca să te apropii de ei și să-i cunoști cât de cât trebuie să le vorbești cel puțin în engleză sau în swahili, însă pentru a le pătrunde cu adevărat în suflet e necesar să studiezi cu multă răbdare limba lor proprie: borana, limbă în care sunt deja traduse cărțile Vechiului și Noului Testament, precum și câteva cărți liturgice.

Activitatea liturgică la biserică este destul de bogată. Zilnic are loc rugăciunea de dimineață, rugăciunea de la amiază, Rozariul, rugăciunea de seară și sfânta Liturghie, iar duminica la toate acestea se adaugă și ora de adorație.

Lumea îi apreciază mult pe misionarii noștri, știind foarte bine că sunt veniți pentru a-i ajuta, însă pentru preoți achitarea de această datorie înseamnă multă măiestrie pentru a descoperi adevăratele necesități și pe adevărații nevoiași, cât și prioritățile și în același timp înseamnă multă stăpânire de sine pentru a nu se lăsa prea ușor impresionați de cele ce vezi, ceea ce în caz contrar ar duce la o instrumentalizare partinică și totodată paralizantă a misionarului. Oricum un lucru este știut că nu te poți prezenta în fața oamenilor nici doar cu evanghelia și nici doar cu bucata de pâine. Aș putea spune că una o presupune și o reclamă pe cealaltă, în așa fel încât munca de evanghelizare propriu-zisă se împletește de minune cu munca de promovare umană.

Am găsit împreună timp și pentru o serată românească și africană totodată, povestindu-ne câte și mai câte după lăsatul serii, așezați pe atât de uzitatele "barciume" locale, cu ochii ațintiți spre bolta înstelată a cerului.

Am avut și momente de rugăciune și meditație în comun, precum și momente de împărtășire frățească a bucuriilor și necazurilor inerente oricărui tip de viață, și cu atât mai mult celui misionar.

Pot spune că am găsit în Parohia Maikona, cu cele trei filiale pe care le are, mult, mult spațiu de muncă, atât în ceea ce privește promovarea umană, cât mai ales în ceea ce privește evanghelizarea care este la începuturi. În acest sens îmi vin în minte cuvintele lui Isus: "Secerișul este mult, dar secerătorii sunt puțini; rugați-l deci pe stăpânul secerișului să trimită lucrători în secerișul său".

Cred că este o datorie a noastră, a tuturor, să fim misionari, să-i ajutăm pe misionarii noștri și să nu-i lăsăm singuri. Primul pas și cel mai ușor de făcut este rugăciunea. Dar am putea face și pasul următor, ajutându-i cu un ban, abonându-ne la revista "Misionarul" și procurându-ne materiale cu caracter misionar, sau, de ce nu, punându-le la dispoziție talentul și pregătirea noastră profesională pentru a-i sprijini practic, pentru un timp mai scurt sau mai lung, prin așa-numitele activități de voluntariat laic.

pr. Pavel Chelaru


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat