Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

pr._Alois_Bulai,_pr._Lucian_Farcaș_și_pr._Eduard_Fechet20 noiembrie: Prelegeri despre rugăciunea Rozariului la Iași

În cadrul dialogurilor academice, Academia Catolică "Sfântul Augustin" a organizat miercuri, 20 noiembrie 2002, la ora 19,00 în catedrala nouă din Iași, o întâlnire pe tema: Rozariul - rugăciune actuală (încă?).

După o introducere în tema acestei întâlniri, făcută de părintele Lucian Farcaș, cel care a avut, de altfel, și rolul de moderator, a urmat seria de prelegeri.

Prima prelegere, intitulată "Legătura dintre rugăciunea Rozariului și Sfintele Evanghelii", a fost ținută de pr. conf. Alois Bulai. Sfinția sa a ilustrat, cu date concrete, evoluția în decursul timpului a formei Rozariului. Vorbind despre misterele pe care le medităm de fiecare dată când ne rugăm Rozariul, părintele a descris și fundamentul biblic al acestor mistere.

Publicul_numeros_a_urmărit_cu_atenție_prelegerileA doua prelegere, având ca temă "Actualitatea rugăciunii Rozariului", a fost prezentată de către pr. prof. dr. Eduard Ferenț, care a reamintit celor prezenți că Rozariul este cel mai popular și mai cunoscut moment al cultului creștin. Părintele a analizat, din perspectivă teologică, motivațiile care trebuie să ne determine să o invocăm cât mai des pe Maria. Astfel, noi o cinstim pe Maria care, în dubla ei calitate de Mamă a Fiului lui Dumnezeu și colaboratoare a lui Cristos la planul de mântuire a omenirii, ne poate mijloci de la Dumnezeu harurile și puterea de care avem nevoie pentru a ajunge în fericirea veșnică alături de Sfânta Treime. Meditând Rozariul, noi ne rugăm atât cu mintea, cât și cu trupul, atât cu sufletul, cât și cu vocea.

Părintele Wilhelm Dancă, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, și pr. Tadeusz Rostworowski au prezentat, pe rând, importanța pe care a avut-o și o are Rozariul în viața lor, oferind frânturi din experiența de viață marcate de influența acestei frumoase rugăciuni mariane.

Octavian_Bișoc_și_Sabina_DoboșAu mai fost prezenți preoți de la parohiile din Iași, studenți de la universitățile din localitate, precum și numeroși laici.

Pauzele dintre prelegeri au fost punctate de câte un moment muzical, cei din sală fiind încântați de acordurile de orgă ale tânărului Octavian Bișoc, cel care a asigurat fundalul muzical pentru partiturile interpretate, pe rând, de soprana Sabina Doboș, la vioară de către tânăra Irina Alecu și, în final, de către preotul Florin Spătariu.

pr._Marcel_Blaj_împărțind_rozariiÎn încheierea acestei întâlniri, ca un răspuns la problema abordată de cea de-a patra dintre temele propuse, și anume "Practicarea rugăciunii Rozariului - dificultăți și șanse", pr. Marcel Blaj a oferit fiecăruia dintre cei prezenți câte un rozariu, în timp ce, la inițiativa părintelui moderator Lucian Farcaș, toți credincioșii prezenți în sală au recitat o decadă din sfântul Rozariu.

Ovidiu Bișog


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat