Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

22 noiembrie: Noutăți editoriale

La Editura "Presa Bună" au apărut cartea "Căsătoria creștină" de Tóth Tihamér și "Calendarul romano-catolic 2003"

Coperta_cărții_"Căsătoria_creștină._Eugenetica"_de_Tóth_TihamérTóth Tihamér. Căsătoria creștină. Eugenetica, 14x20 cm, 298 pag., 95.000 lei
Continuând seria traducerilor din opera preotului maghiar Tóth Tihamér (1889-1939), la Editura "Presa Bună" a apărut volumul al XII-lea, purtând titlul "Căsătoria creștină. Eugenetica", traducerea aparținând preotului Ioan Sociu.
Prima parte a acestei cărți, "Căsătoria creștină" (cuprinzând 17 capitole, urmate de o serie de 5 predici și un capitol special intitulat "Modă și căsătorie") analizează, din perspectivă creștină, probleme ce țin de importanța familiei, o prezentare a percepției căsătoriei înainte și după venirea lui Cristos, sfaturi legate de pregătirea pentru căsătorie, calitățile bunului partener de căsătorie, obstacole în calea căsătoriei, cu referire la problemele ce țin de căsătoriile mixte, argumentarea monogamiei în Biserică, prezentarea unor curente de opinie care au încercat "reformarea" căsătoriei; urmează apoi două capitole care prezintă indisolubilitatea căsătoriei, un capitol dedicat divorțului. Urmează un capitol dedicat fericirii în căsătorie. Penultimul capitol este despre familia fără copii în opoziție cu familia cu mulți copii, iar ultimul capitol al acestei prime părți analizează idealul căsătoriei creștine.
Cea de-a doua parte, "Eugenetica", este un adevărat studiu științific pe teme de ereditate, fiind o prelegere ținută în 1934 la Cea de-a II-a Universitate de Vară din Ungaria. Pe parcursul a patru capitole sunt tratate tezele fundamentale ale eredității, aspecte generale de genetică, eugenetica negativă (evitarea conceperii, avortul provocat, sterilizarea, interzicerea căsătoriei celor onerați, sterilizarea eugenetică și sterilizarea în dreptul penal) și eugenetica pozitivă, prin sublinierea zonelor de confluență dintre eugenetică și etică, dintre eugenetică și viața curată, precum și dintre eugenetică și ocrotirea familiei. La finalul acestei a doua părți este introdusă o recapitulare, o încununare a întregii opere.
Cităm din cuvintele autorului: "Viața de familie are nevoie, într-adevăr, de reformă, dar această reformă nu o va aduce decât revalorizarea și reașezarea prețuirii idealului căsătoriei creștine! Iată, despre aceasta va fi vorba în toate predicile... Cred că, dacă aș fi căutat o temă mai importantă, mai capitală, mai vitală decât aceasta, nu aș fi găsit".
Recomandăm această carte tuturor preoților, care o pot folosi ca pe o sursă de idei în munca de pastorație, dar și tuturor credincioșilor, căsătoriți sau nu, în special tinerilor aflați în pragul întemeierii unei familii, pentru a privi sacramentul și instituția Căsătoriei dintr-o perspectivă creștină autentică.

Calendarul romano-catolic 2003, 60x35 cm, 15.000 lei
Apare la "Presa Bună" din 1994, în patru culori, format: 35,5 x 50 cm. Este calendarul obișnuit de perete pe care orice creștin îl așază la loc de cinste pentru a urmări sărbătorile și zilele care amintesc de sfinți. Mai pot fi găsite lecturile pentru fiecare duminică și sărbătoare de poruncă, fazele lunii, rogațiunile, precum și date importante.

***

Cartea de mai sus și Calendarul romano-catolic 2003, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă:

  • prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 6600 - Iași;
  • prin fax: 0232/211527;
  • prin telefon: 0232/212003, interior 67: luni, vineri,  orele 12.00-18.00;
    marți, miercuri și joi, orele 8.00-14.00
  • prin e-mail: cornel@mail.dntis.ro;
  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.

Ovidiu Bișog


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat