Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

11 noiembrie: Interviu cu o călugăriță româncă din Egipt

- Sora Maria Bernhardina, vă rugăm pentru început să vă prezentați.
- Da, numele deja l-ați amintit. Sunt de loc din localitatea Răducăneni, jud. Iași, o localitate cu mulți creștini catolici, la 42 km între Iași și Huși. Sunt cea mai mică în familie, mai am două surori căsătorite, fiecare având trei copii, și un frate care a murit în iulie 1998, la o lună după plecarea mea în Germania.

- Cum ați ajuns în Congregația sfântului Carol Borromeu?
- Hm, destul de interesant. Desigur, fiind cea mai mică, părinții și-ar fi dorit să le rămân în preajmă și nu să-i părăsesc. Totuși, Dumnezeu avea alte planuri cu mine. După mai multă vreme de gândire, cum nu mă mai simțeam oarecum bine acasă, începusem să mă rog zilnic ca Duhul Sfânt să mă lumineze ce dorește Dumnezeu de la mine. Gândul de a intra în mănăstire am încercat pe cât puteam să îl îndepărtez, deoarece nu eram chiar așa de săraci, iar părinții nu voiau să se facă de râs în sat, și nici eu nu aveam de gând să le fac așa ceva. Trebuie să precizez că la noi mai domnea ideea că cine este sărac, sau are probleme în familie, merge în mănăstire. Într-o zi de marți, a lunii mai 1995, vizitând o verișoară care este profesoară de religie, a observat că ceva mă macină și a căutat să mă convingă să vorbesc cu parohul. După mai multe insistențe am mers chiar în acea seară (aveam drum pe lângă biserică) și am vorbit cu parohul, care mă aștepta de multă vreme să merg să-i vorbesc. Mi-a pus la dispoziție mai multe congregații, toate îmi erau necunoscute. I-am propus să mă mai gândesc până joi seara, când urma să-l vizitez după sfânta Liturghie. Desigur, joi am plecat de acasă nedecisă, am ascultat sfânta Liturghie cu intenția ca Dumnezeu însuși să mă ajute. Când părintele m-a întrebat unde doresc să merg, ca prin ceață l-am auzit spunând: "Dacă tu dorești la Gioseni, eu te duc luni". La Gioseni erau surori borromite. Am plecat de acasă pentru o lună și am rămas timp 7 ani, și doresc, cu ajutorul lui Dumnezeu, să rămân în slujba lui întreaga mea viață.

- Ce ați făcut între anii 1995 și 2002?
- Din 1995 până în 1998 am fost candidată, la Gioseni, iar în iunie 1998 mi s-a aprobat plecarea în Germania, unde la 1 mai 1999 am primit haina de borromită și numele de sora Maria Bernhardina. Noviciatul durează doi ani, iar la data de 1 mai 2001, cu ajutorul lui Dumnezeu și permisiunea congregației, am depus voturile simple pe trei ani, cu permisiunea să le prelungesc încă pe o durată de trei ani, dacă nu sunt decisă să depun voturile perpetue.

- Când și cum v-ați decis pentru Egipt?
- Decizia nu am luat-o eu, cel puțin nu singură. Noi avem în Egipt patru comunități și două școli. După ce am făcut o practică de 6 luni în biroul spitalului din casa mamă, surorile s-au hotărât să mă lase să fac școala de contabilitate, iar noi avem această școală proprie în Egipt, mai exact în Alexandria. Așa am venit la începutul lunii iulie 2001 în Egipt; în prima săptămână am rămas în Cairo, iar apoi am venit în Alexandria, unde am și rămas până astăzi.

- Care sunt principalele activități desfășurate în Egipt?
- Aici în Alexandria suntem pentru moment 10 surori, dintre care două în biroul școlii; eu învăț, o soră este în grădiniță, una profesoară de limba germană, iar o soră mai în vârstă este profesoară de lucru manual; două surori fac practică în spital și o soră este în casă și la bucătărie. Suntem de diferite naționalități: o soră din Germania, una din Liban, una din Grecia, eu din România, iar restul sunt egiptence. Activitatea mea principală este să fac față materiei din școală, care nu este prea ușoară, și, desigur, să dau mărturie vie despre prezența lui Dumnezeu. Am colege creștine, dar majoritatea sunt musulmane.

- Trăiți, așadar, într-un context majoritar musulman. Care sunt principalele provocări ridicate de acest mediu?
- În primul și în primul rând, a trebuit să mă obișnuiesc cu ideea că musulmanii se roagă de șapte ori pe zi, și asta prin portavoce. La început mă trezeam noaptea din somn, pe la ora 4 dimineața, și până mă dezmeticeam că au început rugăciunea, îmi fugea somnul. Un alt lucru foarte nou pentru mine a fost că vinerea nu prea se circulă cu mașina prin oraș, deoarece musulmanii întind pe stradă covoare pentru rugăciune și nu ai voie să-i deranjezi.

- Cu ce v-ați îmbogățit personal din experiența egipteană? Ce ați învățat stând în Egipt?
- Aici trebuie să dai fiecăruia libertatea de a se ruga când are el această plăcere, și nu la oră exactă, nu forțat. De asemenea, nu trebuie să te rușinezi de credința pe care ai primit-o la Botez, să fii gata să-ți dai viața (cu gând bun, în folosul celorlalți) pentru credința în care trăiești... Ce am învățat în Egipt? Cred că în primul rând să îi accept pe toți așa cum sunt ei, să accept religia fiecăruia și să nu îmi fie frică să fiu printre egipteni sau musulmani. Ca să cunoști într-adevăr o persoană sau un popor, trebuie să trăiești împreună și să faci propriile experiențe.

Catholica.ro


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat