Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ministrul_Culturii_și_Cultelor,_dl._Răzvan_Teodorescu10 noiembrie: Institutul Teologic Franciscan din Roman: o vizită importantă

Ministrul Culturii și al Cultelor, Răzvan Theodorescu, a vizitat duminică, 10 noiembrie, meleagurile natale: o întoarcere la ținuturile natale și o vizită inedită pentru Institutul Teologic Franciscan din Roman.

Răzvan Theodorescu și-a anunțat dorința de a vizita Institutul Franciscan, alături de primarul municipiului Roman, Dan Cărpușor. Primirea oficială i-a fost acordată domnului ministru după ospitalitatea specific românească. El ținut să participe la sfânta Liturghie celebrată în prezența studenților teologi, dar și a numeroșilor laici care vin duminică de duminică, manifestându-și astfel prețuirea pentru sfântul Francisc și urmașii lui.

După sfânta Liturghie, Răzvan Theodorescu a ținut o conferință în amfiteatrul institutului despre rolul spiritualității în cultura românească. El a afirmat că România se prezintă ca o "Europă în miniatură" și că, în mod necesar, viitoarea Europă va trebui să fie creștină. Dincolo de divergențe, catolicismul, alături de ortodoxie și protestantism, împlinesc Europa tocmai prin complementaritatea lor. Ministrul a apreciat în continuare rolul deosebit jucat în dezvoltarea culturii românești de catolicism, și în mod special de "frații franciscani, conventuali și minoriți, veniți din Italia, dar buni cunoscători ai limbii și culturii noastre". Rolul creștinismului a fost și este neglijat, dar acolo unde nu este luat în seamă există fie un gol, fie un haos.

Ortodox fiind, Theodorescu a recunoscut faptul că primele elemente de cultură umanistă au venit pe meleagurile noastre prin misionarii franciscani, a căror operă a fost continuată și dezvoltată de urmașii români ai sfântului Francisc atât la nivel popular cât și la nivel cărturăresc. Biserica Greco-Catolică are, de asemenea, merite incontestabile în dezvoltarea culturii poporului român. Prin tot ceea ce înseamnă Blaj, a creat spirit critic și constructiv, alături de Biserica Romano-Catolică.

ITF_RomanMinistrul a mai afirmat că dialogul și întâlnirile dintre catolicism și ortodoxie s-au demonstrat a fi multiple la nivel cultural, și nu ar putea fi monitorizate. Importantă este însă redescoperirea rădăcinilor noastre comune, a elementelor care ne unesc, tocmai în spiritul întâlnirilor dintre papa Ioan Paul al II-lea și patriarhul Teoctist.

La sfârșitul conferinței, Theodorescu a declarat: "În calitate de ministru al Culturii și al Cultelor, merg de multe ori în lăcașurile de cult ortodoxe, catolice sau protestante, pentru că respect fiecare religie. Am, de asemenea, relații cu lumea islamică și alte religii, pentru că sunt convins că Europa unită va fi, așa cum s-a mai spus, un club creștin, dar care, atrăgând și pe alții, va deveni o societate multireligioasă! Și dacă școala românească este mai bună astăzi decât cea a multor state europene, un mare merit aparține lumii catolice, îndeosebi curentului franciscan și activității urmașilor sfântului Francisc. O adevărată unitate culturală, așa cum este cazul culturii românești, se poate atinge doar prin intermediul spiritualității! Iată motivele prezenței mele la Institutul Teologic Franciscan".

Catholica.ro


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat