Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

7 noiembrie: Pentru beatificarea martirilor și mărturisitorilor din România

Joi, 7 noiembrie, la sediul Arhiepiscopiei Romano-Catolice din București s-au întrunit delegații episcopiilor din țară cu scopul evaluării stadiului proceselor de beatificare a slujitorilor lui Dumnezeu din toate diecezele catolice din România. Întâlnirea a venit în urma hotărârii Conferinței Episcopale Române din perioada 21-23 octombrie.

Au participat: pr. Janos Szöke (postulator, Budapesta), pr. Ianos Bartalis Arpad (promotor justitiae, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba-Iulia), dr. Vasile Bura (expert istoric, Episcopia Romano-Catolică de Satu Mare și Oradea), pr. Alois Fechet (postulator, Episcopia Romano-Catolică de Iași), Mons. Cristian A. Sabău (postulator) și pr. Iuliu Muntean (judecător delegat), (ambii pentru Biserica Română Unită cu Roma), pr. Ioan Ciobanu (postulator) și pr. Dr. Ioan Tamaș (judecător delegat), (ambii pentru Arhiepiscopia Romano-Catolică București).

Fiecare delegat a prezentat lista celor propuși pentru beatificare. Pr. dr. Ioan Tamaș a fost ales coordonator al tuturor cauzelor care nu au fost încă trimise la Congregația pentru Cauzele Sfinților. Până la 25 martie 2003 delegații vor urgenta finalizarea cauzelor pe care le reprezintă. Lista propusă va deveni definitivă după aprobarea episcopului fiecărei dieceze.

Printre martirii credinței din Dieceza de Iași se numără Anton Durcovici. După ce a fost arestat la 26 iunie 1949, a trecut prin mai multe închisori: Văcărești, Gherla, Aiud. La 5 decembrie 1950 ajunge la Sighet. Spre miezul nopții un trup scheletic, dezbrăcat, plin de răni și sânge a fost aruncat într-o celulă unde se mai aflau 15 suflete chinuite. În fața acestei scene pr. Friedrich s-a repezit cu o pătură și l-a acoperit. Din cauza durerilor și a gerului episcopul Durcovici n-a putut dormi și în acea noapte a mai găsit tăria să încurajeze pe sărmanii deținuți, zicându-le: "Duceți crucea Mântuitorului care s-a răstignit pentru păcatele noastre, căci va veni ziua învierii și pentru mult încercatul popor român". A fost apoi luat și dus într-o celulă singur unde a murit la 10 decembrie 1951. Anul acesta se vor împlini 51 de ani de la moartea episcopului martir Anton Durcovici.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat