Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

21 octombrie: Acțiunea Catolică: Bilanț și propuneri

În perioada 18-20 octombrie a avut loc la Casa de Reculegere din Traian (județul Neamț) Adunarea Diecezană a Acțiunii Catolice, moment de bilanț și analiză pentru anul asociativ 2001-2002. Au participat la dezbatere un număr de 80 de membri și simpatizanți ai Acțiunii Catolice din 35 de parohii ale diecezei.

Lucrările au debutat printr-o analiză a tuturor activităților desfășurate de asociație pe parcursul întregului an asociativ. La nivelul celor trei sectoare - copii, tineri și adulți - a fost prezentat bilanțul activităților. Așadar, Acțiunea Catolică, la sfârșitul anului asociativ în curs, numără 1.471 de membri distribuiți astfel pe sectoare de vârstă și zone de activitate: sector tineri: 588 de membri în 37 de parohii (Zona Bacău: 304 membri în 19 parohii; Zona Roman: 145 de membri în 11 parohii; Zona Iași: 139 de membri în 7 parohii); sector copii: 588 de membri și 62 de animatori; sector adulți: 148 de membri în 8 parohii.

S-au evidențiat aspectele pozitive ale activităților desfășurate de Acțiunea Catolică, entuziasmul participanților, comuniunea membrilor A.C., importanța rugăciunii în comun, dar s-au analizat și s-au căutat soluții pentru problemele cu care se confruntă asociația: lipsa animatorilor, angajarea ocazională și nemotivată, pregătirea spirituală a membrilor Acțiunii Catolice.

Ne-au stat alături în desfășurarea lucrărilor, părintele spiritual diecezan pr. Cornel Cadar, precum și asistenții spirituali zonali: pr. Alberto Marson (Zona Roman), pr. Iosif Dămătăr (Zona Bacău), pr. Mihai Roca (Zona Iași). Prezent a fost și părintele Tiziano Baracco de la Salezienii din Oratoriul "Don Bosco" din Bacău, care și-a oferit colaborarea în activitățile Acțiunii Catolice pentru anul asociativ următor.

În cursul zilei de sâmbătă am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe Preasfințitul Petru Gherghel care a încurajat pe membrii asociației prin invitația de a porni din nou de la Cristos, de a ne îndrepta toată energia spre el și împreună spre ceilalți. "Vă salut «străjeri ai dimineții», voi cei care sunteți angajați cu entuziasm tineresc în acțiunile voastre! Cu momentele voastre de delăsare, dar și de revenire, trageți locomotiva diecezei! Voi, cei care faceți parte din Acțiunea Catolică, sunteți motorul și spuma diecezei noastre!" Ne-a fost adresată chemarea de a răspunde cu generozitate pregătirii Sinodului diecezan, iar apoi Preasfințitul ne-a încredințat ocrotirii Mariei și ne-a împărțit binecuvântarea.

Lucrările au urmat cu analiza și dezbaterea proiectului de activități pentru anul asociativ următor. Fiecare participant și-a expus punctul de vedere în discuțiile în grupuri mici, pe sectoare de vârstă și zone de activitate. În final, acest proiect a fost votat și acceptat în unanimitate. Astfel tema noului an asociativ este Sinodul diecezan, însoțită de motoul: "Înaintați în larg!". Ca text de meditat avem Evanghelia după sfântul Marcu, iar ca obiective asociația și propus: colaborarea generoasă la pregătirea Sinodului diecezan; accentuarea caracterului spiritual al activităților din asociație; încurajarea spiritului de inițiativă și a lucrului în echipă, precum și reînnoirea vieții asociative. Printre activități: participarea la Biroul European MIDADE, o întâlnire aniversară (08.12.2002, Iași), pelerinajul de la Cacica, Ziua Tinerilor (04.05.2003, Barticești), participarea la întâlnirea Națională a Tinerilor Catolici (06-10.08.2003, Oradea), zile de reculegere, campusuri parohiale și interparohiale, cursuri de animatori, un campus diecezan, sărbători ale copiilor, ștafeta rugăciunii etc.

Nu a lipsit caracterul spiritual al acestor zile de dezbatere, participând astfel la rugăciunea în comun a Laudelor și a Vesperelor, la sfântul Rozariu, la sfintele Liturghii, precum și la o meditație. În cadrul acesteia, părintele Cornel Cadar ne-a familiarizat cu structura și conținutul Evangheliei după sfântul Marcu, prin prezentarea unor diapozitive. Ne-a invitat să trăim din plin experiența contemplării lui Cristos pentru a-i descoperi frumusețea, citind și meditând textele evanghelice.

De Ziua Mondială a Misiunilor, la sfânta Liturghie, părintele Alberto Marson ne-a vorbit despre bucuria de a fi misionari ai lui Cristos, de a da mărturie despre el cu speranță, curaj și entuziasm, prin viața noastră de membri ai A.C.

Anca Lucaci


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat