Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

19-22 septembrie: Mișcarea Familiilor de Nazaret. Zile de reculegere la Iași

"Sfințenia" a fost tema reculegerii organizate de Mișcarea Familiilor de Nazaret, manifestare spirituală ce s-a desfășurat în perioada 19-22 septembrie la Mănăstirea "Sfântul Francisc Xaveriu" din Iași.

La aceste zile de reculegere au participat reprezentanți ai tinerilor și adulților din Iași (12 membri de la Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus" și patru de la Parohia "Sf. Anton"), din București (doi membri) precum și cinci credincioși din Polonia însoțiți de un preot.

Mișcarea Familiilor de Nazaret a luat ființă acum 17 ani în Polonia din inițiativa pr. Tadeusz Dajczer, îndrumător spiritual și autor al cărții "Meditații despre credință". Părintele Tadeusz, profesor la Facultatea de Teologie catolică din Varșovia, a fondat mai întâi, printre studenți, un grup de cercetare prin anii '70. În 1985, mișcarea a fost fondată oficial cu aprobarea cardinalului primat, Mons. Glemp, apoi ea s-a răspândit în peste 20 de țări de pe toate continentele, numărând peste 30.000 de membri.

Pe durata reculegerii am fost călăuziți de păstorii noștri spirituali Mons. Anton Despinescu și părintele paroh Isidor Iacovici. Conferințele principale axate pe tema sfințeniei precum și cele complementare având ca teme: meditația, adorația euharistică și direcțiunea spirituală au fost ținute de preotul polonez Darek Kowalczyk.

La conferință s-a precizat că vocația la sfințenie există în actul creației, iar noi suntem creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. În casa "Tatălui" există multe locuri și fiecare are locul lui, a deveni sfânt înseamnă să-ți găsești locul tău.

Isus a spus: "Mă duc înaintea voastră ca să pregătesc fiecăruia locul lui". Fiecare dintre noi are calea lui specială pentru a deveni fiu a lui Dumnezeu. Bărbații și femeile sfinte sunt bogăția Bisericii, a lumii.

Pentru grupurile de mărturisire, ce au urmat după conferință, s-a propus orientarea experiențelor relatate după întrebările: "Eu vreau să fiu sfânt? Care este imaginea pe care Dumnezeu a pregătit-o pentru mine? Ce fac pentru aceasta? Am găsit ceva din această imagine?".

În cadrul conferinței complementare care a avut ca temă meditația, definită ca fiind rugăciunea mentală prin care încercăm să exprimăm adevărurile divine prin gândirea noastră, s-a prezentat metoda supliciană. Această metodă ne ajută să liniștim gândurile și să intrăm în comuniune cu Dumnezeu, să primim lumina lui pentru a înțelege adevărul despre noi înșine.

Adorația euharistică este întâlnirea directă cu Isus prezent în sfântul Sacrament. Euharistia reprezintă acțiunea concretă a lui Isus, este taina credinței prin intermediul căreia vom putea culege fructele mântuirii.

Adorația este prelungirea Euharistiei, este modul de a intra în comuniune cu iubirea lui Isus, este modalitatea prin care căutăm să ne deschidem acestei iubiri și prima condiție pentru a ne întâlni și a vorbi cu Dumnezeu.

Un loc important, în cadrul Mișcării Familiilor de Nazaret, îl ocupă direcțiunea spirituală care are menirea de a aprofunda viața spirituală interioară. Directorul spiritual este ghidul care ne însoțește pe drumul ce duce la împlinirea voinței lui Dumnezeu și care ne ajută să ne ferim de extremele periculoase. Prin intermediul direcțiunii spirituale putem să percepem semnele iubirii lui Dumnezeu în viața de toate zilele și avem ocazia de a fi ghidați pentru a corespunde acestei iubiri necondiționate și nelimitate.

În cadrul meditațiilor, care se desfășurau dimineața, pr. Darek Kowalczyk ne-a explicat că în drumul spre sfințenie, trebuie să urmăm exemplul Fecioarei Maria care, în fața chemării lui Dumnezeu, a răspuns îngerului: "Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău! Pentru a înainta pe calea sfințeniei, noi, creștinii, trebuie să adoptăm atitudinea Mariei, care umilă s-a abandonat voinței divine, încredințată că aceasta este expresia unei iubiri nemărginite.

Pentru desfășurarea reculegerii, conform programului stabilit de conducătorii noștri spirituali, membrii participanți au fost repartizați în trei grupe de lucru: tineri, femei și bărbați. Astfel, în timp ce femeile și bărbații participau la grupurile de mărturisire, tinerii se aflau în adorație pentru a păstra în permanență comuniunea cu Isus. Apoi rolurile se schimbau și adulții erau cei care se aflau în fața prezenței concrete a lui Isus în sfântul Sacrament.

Adorația euharistică este izvorul de har și lumină, momentul în care noi îi oferim lui Dumnezeu toate bucuriile, suferințele, gândurile și dorințele noastre.

În cadrul grupurilor de mărturisire, tineri și adulți, invocând ajutorul Mariei și prezența Duhului Sfânt, ne-am deschis sufletele și am împărtășit experiențele noastre personale cu ceilalți membri ai grupului.

Adorația euharistică comună, ce urma după sfânta Liturghie de seară, a reprezentat pentru fiecare dintre noi momentul în care Isus ne-a cufundat în iubirea sa și în care noi l-am adorat pe cel care a murit pe cruce pentru a ne mântui.

Toți cei care am participat la această reculegere am înțeles că fiecare creștin poartă vocația sfințeniei în el însuși și că are un loc unic în casa Domnului, loc ce trebuie descoperit.

Darul sfințeniei pe care Dumnezeu ni-l acordă fiecăruia dintre noi, poate fi atins cu ajutorul harului divin ce descoperă adevărul din noi înșine.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru zilele în care s-a desfășurat această reculegere în timpul căreia, însoțiți de îndrumătorii noștri spirituali, ne-am simțit și am trăit în spiritul Familiei de Nazaret.

Irina Mariana Neacșu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat