Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ion_H._Ciubotaru,_Catolicii_din_Moldova._Universul_culturii_populare,_vol._II18-19 octombrie: Lansare de carte la Iași și la Bacău

Vineri, 18 octombrie, ora 16.00, Episcopia Romano-Catolică Iași (Departamentul de Cercetare Științifică) și Complexul Muzeal Național "Moldova" Iași au organizat la Palatul Culturii, Sala Henri Coandă, lansarea volumului: Ion H. Ciubotaru, Catolicii din Moldova. Universul culturii populare, vol. II. Au prezentat: prof. dr. Ion Ghinoiu, Institutul de Etnografie și Folclor "C. Brăiloiu", București, Petru Gherghel, episcop de Iași, pr. prof. dr. Anton Despinescu, Institutul Teologic Romano-Catolic Iași. Lansarea are loc și la Bacău sâmbătă, 19 octombrie, ora 11.00.

Apărută la Editura Presa Bună, Iași, și tipărită la Vatican în condiții grafice deosebite, cu supracopertă, cartea este un impresionant volum de documente etno-folclorice, adunate de autor pe parcursul unor îndelungi cercetări în satele Diecezei de Iași. După volumul întâi apărut în 1999, cercetarea asupra universului culturii populare din satele catolicilor moldoveni continuă în acest volum cu investigarea obiceiurilor tradiționale.

În prima parte a lucrării sunt prezentate obiceiurile familiale, iar în partea a doua cele din ciclul calendaristic.

Obiceiurile legate de naștere, datinile premaritale, nunta tradițională, analiza bogatei terminologii parentale (socru-soacră, cumnat-cumnată, cuscru-cuscră, om și român, cu înțelesul de soț, bărbat, apelativul ler cu sensul de cumnat și fonetismele de tipul cruscu-cruschi), riturile funebre sunt în prima parte legate de obiceiurile de familie.

Ciclul obiceiurilor calendaristice debutează cu prezentarea sărbătorii Sfântului Andrei, apoi intervalul celor douăsprezece zile (situat între Crăciun și Bobotează), manifestările folclorice care au loc la începutul primăverii (Lăsatul Secului), sărbătorile de Paști, obiceiurile agrare, Armindeniul, Sânzienele sau Rusaliile.

Ilustrațiile (peste 200), biografia, indicele de nume întregesc conținutul cărții, care se încheie cu rezumate în franceză, engleză, italiană, germană, toate pe parcursul a 504 pagini.

Concluzia autorului este că "obiceiurile familiale și cele calendaristice... se remarcă printr-o puternică unitate cu datinile similare de pe întreg cuprinsul țării, faptul pledând, o dată în plus, pentru identitatea românească a catolicilor din Moldova". "Vorbind despre datinile moștenite din bătrâni, oamenii acestor sate s-au arătat mereu solidari cu confrații lor ortodocși, în sensul că posedă aceleași tradiții, vorbesc aceeași limbă și sunt animați de aceleași idealuri".

"Nimic nu mi se pare mai fascinant, spune PS Petru Gherghel, decât șansa de a pătrunde în universul culturii populare, pe care semenii tăi au zămislit-o în decursul generațiilor și au păstrat-o ca pe o neprețuită comoară. A săvârși acest gest, înseamnă a înfăptui un act de cunoaștere. A pătrunde în această lume de mister, în acest climat sacru, înseamnă a îmbrăca o haină a frumosului, a binelui, înseamnă a te apropia de geniul nemuritor al omului".

Pr. Cornel Cadar

Catolicii din Moldova. Universul culturii populare, vol II
Ion H. Ciubotaru, Ed. "Presa Bună", 2002, 21x30 cm, ISBN 973-8191-16-5, 504 p., 350.000 lei

Cartea de mai sus, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă:

  • prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 6600 - Iași;

  • prin fax: 0232/211527;

  • prin telefon: 0232/212003, interior 67: luni, miercuri și joi, orele 8.00-14.00; marți, orele 12.00-18.00; vineri, orele 8.00-12.00 și 14.00-16.00;

  • prin e-mail: cornel@mail.dntis.ro;

  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat