Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Grădinița_din_Gherăești13 octombrie: Inaugurarea grădiniței de la Gherăești

Întreaga comunitate din Gherăești, jud. Neamț, a trăit duminică, 13 octombrie, un eveniment de mare importanță: inaugurarea noii Grădinițe "Sfânta Familie". La inițiativa Preasfințitului Petru Gherghel, prin grija părintelui paroh Isidor Mocanu și cu ajutorul unor asociații de binefacere din Germania, construcția acestui edificiu a început în 1996. În decurs de 6 ani, pe un loc viran, proprietate a Parohiei Catolice Gherăești, s-a ridicat o clădire impozantă cu etaj, cu dimensiunile de 43x47 metri.

Ceremonia de duminică a fost pentru toți gherăeștenii și pentru sutele de invitați un moment de satisfacție, de bucurie a împlinirii, de mulțumire. Chiar dacă soarele nu a vrut sa fie prezent la sărbătoare, mai mult făcându-se simțit frigul toamnei, toată suflarea din Gherăești a dorit să participe la acest moment festiv.

PS_Petru_Gherghel_si_Mons._Alois_FechetÎn jurul orei 15.30 a sosit aici Preasfințitul Petru Gherghel, însoțit de Mons. Alois Fechet și de Mons. Grigore Duma. În sunet de fanfară și în aplauzele copiilor, înaltul ierarh a tăiat panglica. Apoi a urmat o scurtă celebrare liturgică. În cadrul acesteia s-a citit fragmentul din Evanghelie în care Isus spune: "Lăsați copiii să vină la mine și nu-i opriți căci a unora ca aceștia este împărăția lui Dumnezeu". Acesta a fost și motoul întregii celebrări de la Gherăești. Apoi, în cuvântul său, Preasfințitul și-a arătat satisfacția acestei împliniri, afirmând: "Noi, când eram mici, nu am avut bucuria de a avea o grădiniță. Mă bucur că acești copii de azi au această șansă... Grădinița va încerca sa completeze în acești copii formația religioasă, începută în familie, pentru că ei sunt viitorul Bisericii noastre". A mulțumit într-un mod deosebit binefăcătorilor care au binevoit să susțină această lucrare.

sora_Valeria_DoboșÎn continuare au mai luat cuvântul: parohul comunității, pr. Isidor Mocanu, doamna Barbara Stamm, fost ministru cu probleme sociale, ale familiei, ale sănătății și ale copiilor din landul Bavaria (Germania), sora Valeria Doboș, superioara Congregației "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", primarul comunei Gherăești, domnul Iulian Doboș, reprezentanta Inspectoratului Școlar Neamț, doamna Anca Savin.

Subliniem într-un mod deosebit prezența Preasfințitului Ioachim Băcăoanul, arhiereu vicar la Episcopia Ortodoxă a Romanului.

La acest moment festiv a fost prezent și arhiepiscopul de Marsilia, Excelența sa Bernard Panafieu, aflat în România în aceste zile, cu ocazia aducerii la Iași a moaștelor sfântului Ioan Casian.

Sărbătoarea a fost înfrumusețată de corul de copii din sat și de fanfara din Gherăești.

Pentru acest an sunt înscriși 70 de copii, iar grădinița a fost încredințată surorilor din Congregația Diecezană, "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot". Responsabila casei este sr. Cristina Percă, ajutată fiind de sr. Monica Fabian și de sr. Regina Horvat.

Pr. Iosif Dorcu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat