Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

13 octombrie: Ioan Casian în catedrala romano-catolică din Iași

PrimireaDuminică, 13 octombrie, în catedrala romano-catolică din Iași a avut loc o Liturghie pontificală prezidată de PS Petru Gherghel, prezent fiind și ÎPS Bernard Panafieu, arhiepiscop de Marsilia, împreună cu o delegație din Franța care au purtat în România relicvele lui Ioan Casian. Moaștele sfântului au stat în catedrala din Iași în timpul Liturghiei și încă aproape o oră după.

La ora 10,30 relicvariul a fost adus de la catedrala ortodoxă mitropolitană care este în sărbătoare cu ocazia hramului. La intrarea în catedrala veche relicvariul a fost întâmpinat de către PS Petru Gherghel, ÎPS Bernard Panafieu, preoți de la episcopie, de la parohiile din Iași, de la Institutul Teologic și de la congregațiile călugărești. Erau prezenți mulți credincioși, persoane consacrate și copii. Toți au primit relicvele într-o atmosferă de cântare și rugăciune. ÎPS Bernard s-a adresat copiilor și le-a vorbit despre Ioan Casian.

În_procesiune_spre_catedralăLa ora 10,50 a pornit procesiunea spre catedrala nouă. Patru seminariști au purtat relicvele. Corul catedralei a început cântarea. Relicvariul a fost așezat la loc de cinste în fața altarului. Episcopul de Iași a salutat la începutul sfintei Liturghii delegația franceză și pe toți cei prezenți: "Biserica noastră trăiește un eveniment deosebit: Ioan Casian se reîntoarce în România... Trebuie să-l preamărim pe Dumnezeu pentru că el se îndreaptă spre noi; în această duminică, a 28-a de peste an, Dumnezeu l-a trimis la noi pe cel care a fondat monahismul în Occident. Se întoarce după atâțea ani; se află aici grație intervenției ÎPS mitropolit Daniel... Avem nevoie de sfinți. Ne rugăm în acest moment când la Roma PF Teoctist se află în rugăciune cu Sfântul Părinte pentru a căuta căile unității; când ÎPS Daniel se roagă în mitropolie pentru a-l declara oficial sfânt pe Petru Movilă".

Prezent a fost și un delegat de la Mitropolie: pr. Dan Sandu. De asemenea, ambasadorul Franței, împreună cu atașatul cultural de la Centrul Cultural Francez din Iași; oaspeți din Germania și Italia.

Lectura a doua a citit-o în limba franceză de către un membru al delegației din Marsilia.

La predică, PS Petru Gherghel, după o introducere în care a subliniat însemnătatea evenimentului trăit în această zi în catedrală, a dat cuvântul arhiepiscopului de Marsilia care a ținut omilia.

"Este o bucurie pentru Marsilia care a venit să întâlnească poporul lui Dumnezeu care este aici... Este o ocazie pentru a ne manifesta profunda mulțumire pentru primirea pe care ne-ați făcut-o; vă salut pe toți... Ioan Casian este unul dintre voi; s-a născut pe pământul vostru; a înțeles cuvântul lui Dumnezeu: Fericiți cei chemați la ospățul Mielului; a înțeles chemarea de a se așeza la masa Domnului... Iubirea lui Dumnezeu era așa de puternică în el încât a vrut să experimenteze chemarea în țara în care s-a născut Isus Cristos: a străbătut toată zona mediteraneană: Betleem, Alexandria, Constantinopol, Roma, Marsilia".

"Este unul dintre voi care ne-a adus nouă evanghelia, a continuat arhiepiscopul. Ca recunoștință am venit cu relicvele sale. Eu cunosc încercările grele prin care a trecut comunitatea catolică. Am aflat multe despre istoria voastră trecută. Avem în comun credința în Cristos pe care a trăit-o Ioan Casian; am auzit aceeași chemare de a veni la masa Domnului".

Să ne punem încrederea în Dumnezeu așa cum și-a pus-o Ioan Casian, a încheiat ÎPS Bernard. Rămâneți puternici în Cristos. Voi ne dați nouă o mare mărturie de credință. Ioan Casian era un om al rugăciunii... Siguranța noastră e că Dumnezeu e cu noi... Păstrați cu trăinicie credința. Fie ca prezența lui Ioan Casian la voi să vă reînnoiască în credință..."

Relicva_care_va_rămâne_în_catedrala_din_Iași Arhiepiscopul de Marsilia a oferit apoi o mică relicve care să rămână în catedrala din Iași.

Copil_venerand_relicvele_sfântului_Ioan_CassianDupă Liturghie credincioșii au continuat să venereze moaștele sfântului Ioan Casian. După circa o oră ele au fost duse la catedrala mitropolitană.

Relicvele lui Ioan Casian au fost aduse de la biserica "Sfântul Victor" din Marsilia, pentru perioada 10-19 octombrie. Acestea au sosit La București joi, 10 octombrie. A doua zi, în catedrala "Sfântul Iosif" din București, s-a celebrat o Liturghie pontificală, prezente fiind și relicvele. Sâmbătă, 12 octombrie, ele au sosit în Iași de unde vor pleca marți, 15 octombrie, spre Mănăstirile Bistrița și Secu și apoi spre Galați.

Pe lângă aducerea relicvelor lui Ioan Casian, Biserica Ortodoxă a dorit să marcheze hramul catedralei mitropolitane din Iași și prin alte inițiative: celebrarea a 360 de ani de la Sinodul de la Iași (1642), proclamarea solemnă a canonizării sfântului Petru Movilă, mitropolit al Kievului (+ 1646).

*..*..*

Pelerini veniți din toate colțurile țării, atmosferă de sărbătoare, rugăciune, cântare: acesta este Iașiul în aceste zile, deși vremea este închisă și plouă. Peste toate rămâne convingerea că sfinții sunt cei care ne unesc și ne invită pe toți la o viață de sfințenie. Ioan Casian a fost unul dintre ei.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat