Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Aducerea_relicvelor_sfântului_Ioan_Cassian12 octombrie: Relicvele lui Ioan Casian la Iași

Sâmbătă, 12 octombrie, au sosit la Iași moaștele lui Ioan Casian (360-433). Acestea au fost aduse în procesiune solemnă de la biserica "Sfântul Victor" din Marsilia, Franța, pentru perioada 10-19 octombrie de către o delegație condusă de Bernard Panafieu, arhiepiscopul de Marsilia.

Relicvele au sosit la București joi, 10 octombrie, după-amiază. În catedrala "Sfântul Iosif" din București, vineri, 11 octombrie, la ora 17.00, s-a celebrat o Liturghie pontificală, prezente fiind și moaștele lui Ioan Casian.

La Iași membrii delegației franceze au sosit sâmbătă, 12 octombrie, ora 12.30, pe aeroportul orașului și vor rămâne, conform programului, până luni, 14 octombrie. Prezent la aeroport, alături de ÎPS Daniel, a fost și PS Petru Gherghel. Duminică, 13 octombrie, membrii delegației franceze vor fi prezenți la Liturghia din catedrala romano-catolică din Iași. Marți, 15 octombrie, pelerinii din Marsilia vor pleca spre nordul Moldovei; miercuri, 16 octombrie, vor fi la Mănăstirea Bistrița (care aniversează anul acesta 600 de ani de la sfințire), la Mănăstirea Secu (care împlinește 400 de ani), ultima oprire a relicvelor fiind la catedrala ortodoxă din Galați (17-18 octombrie).

Aducerea_Moaștelor_sfântului_Cassian_la_IașiAducerea moaștelor lui Ioan Casian face parte din inițiativele legate de hramul catedralei mitropolitane din Iași, sărbătoarea sfintei Cuvioase Parascheva (14 octombrie). Numeroase alte inițiative vor avea loc în întreaga perioadă 12-15 octombrie.

Anul acesta Biserica Ortodoxă din Moldova celebrează o dată cu hramul "importante evenimente duhovnicești și culturale", printre care festivitățile legate de aniversarea a 360 de ani de la Sinodul de la Iași (1642) și proclamarea solemnă a canonizării sfântului Petru Movilă, mitropolit al Kievului (+ 1646). Canonizarea sfântului Petru Movilă de către Biserica Ortodoxă din Ucraina în 1996 a fost recunoscută de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în 1997 și 2002, cu zi de pomenire în 22 decembrie.

Luni, 14 octombrie, la celebrările din catedrala ortodoxă legate de Cuvioasa Parascheva va participa și PS Petru Gherghel invitat fiind de ÎPS Daniel, arhiepiscopul Iașilor, mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

*..*..*

Ioan Casian s-a născut în Sciția sau în Provența în jurul anului 360; a intrat în monahism în anii 378-380 la Betleem, trecând apoi în Egipt. La Constantinopol, a fost hirotonit diacon de către sfântul Ioan Gura de Aur. După ce Ioan Gura de Aur a fost exilat, Ioan Casian a mers la papa Inocențiu I cu o scrisoare. A fost hirotonit preot și a plecat la Marsilia, unde a rămas timp de 20 de ani, până la sfârșitul vieții. Ioan Casian stabilește fundamentele instituției monastice în Occident, înființând Mănăstirea "Sfântul Victor" și Mănăstirea "Sfântul Salvator". Este cinstit de orașul Marsilia ca sfânt la 23 iulie. Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe 29 februarie.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat