Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

5 octombrie: Concluzii la Simpozionul internațional de la Roman

În perioada 1-4 octombrie, Provincia Franciscanilor Conventuali din România, împreună cu Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, având patronajul Facultății Pontificale Lateranense, precum și al Facultății Pontificale "San Bonaventura" din Roma, a organizat, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la moartea pr. prof. dr. Petru Tocănel, un Simpozion internațional de studii în memoria acestuia ("Plenitudo legis, amor veritatis - In memoriam Petri Tocănel, OFMConv").

De-a lungul celor patru zile de lucrări, au fost prezentate mărturii din partea acelora care l-au cunoscut sau au fost studenții părintelui Tocănel, cu privire la viața și activitatea laborioasă a acestuia. Astfel, alături de mărturiile personale ale pr. Albert Petru, prof. Gheorghe Ciobanu și pr. Anton Dămoc (93 de ani), Mons. Gianfranco Girotti, regent al Penitențieriei Apostolice și profesor al Facultății Pontificale Urbanianum din Roma, a prezentat aportul părintelui în studiile de drept canonic latin, de metodologie juridică, precum și activitatea desfășurată la toate dicasteriile Sfântului Scaun. Pr. prof. dr. Domingo Andrés Gutierrez, de la Facultatea Pontificală Lateranense a prezentat operele și scrierile pr. Tocănel, iar prof. dr. Onorato Bucci, cel care i-a urmat la catedra de drept oriental din cadrul Universității din Lateran, l-a prezentat ca specialist în dreptul oriental, în norme generale, istoric și umanist. Au intervenit, de asemenea, cu tematici legate de simpozion: prof. Al. Zub, de la Universitatea "Al. Ioan Cuza" din Iași, pr. Mihai Caităr din Münster, pr. Mihăiță Popovici și pr. Victor-Emilian Dumitrescu de la Institutul Teologic Franciscan din Roman. Cu această ocazie a fost înființată Academia istorico-juridico-teologică "Petru Tocănel" și deschisă Colecția de "Studia et documenta" prin publicarea primelor două volume intitulate "Plenitudo legis, amor veritatis. In memoria Petri Tocănel", sub îngrijirea pr. Maximilian Pal, respectiv volumul prof. Onorato Bucci, "Utrumque ius. Le ragioni del diritto nella storia della Chiesa". La o parte din lucrări au participat și PS Petru Gherghel, episcop de Iași, împreună cu PS Aurel Percă, episcop auxiliar al aceleiași dieceze.

Simpozionul a cuprins în desfășurarea sa și o vizită la mănăstirile ortodoxe din Bucovina, precum și un pelerinaj la sanctuarul marian din Cacica, în compania arhiep. Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România, care, în ziua de 4 octombrie, la Roman, a hirotonit întru diaconi un număr de 20 studenți franciscani de la Institutul din Roman. La această celebrare au participat, alături de preoții prezenți și PS Petru Gherghel, împreună cu episcopul auxiliar, Mons. Aurel Percă.

..

Pr. Petru Tocănel, s-a născut în ziua de 3 noiembrie 1911 la Barticești (NT). În anul 1926 intră în Ordinul Franciscanilor Conventuali, absolvind cursurile gimnaziale și liceale la Hălăucești și la Beiuș. La terminarea noviciatului face, la Săbăoani, profesiunea simplă la 20 iulie 1932 și în ziua de 20 august 1935 profesiunea solemnă la Luizi-Călugăra. Tot aici își termină studiile de filozofie și teologie (1934-1938) în cadrul Colegiului "Sfântul Bonaventura", iar în ziua de 4 aprilie 1937 a fost sfințit preot. Imediat după hirotonire este trimis la Roma unde obține:

  • Doctoratul în teologie (1944) la Facultatea Pontificală a Ordinului Franciscanilor Conventuali "San Bonaventura" cu teza "Gli antichi vescovadi latini della Moldavia e della Valacchia";
  • Doctoratul în utroque iure (1943) la Universitatea Pontificală Lateranense cu teza istorico-juridică "De organisatione Ecclesiae Romenae Orthodoxae";
  • Diploma specială în dreptul oriental antic (1944), după absolvirea întregului curs de specializare (1939-1942) cu teza "De episcopatus officii amissione per renuntiationem et translationem in iure ecclesiastico orientali";
  • Diploma de avocat rotal (1944), după frecventarea cursului de specializare (1940-1943) la Sacra Rota Romana, tribunalul bisericesc suprem al Bisericii Catolice;
  • Diploma în paleografie și diplomatică (1942) la Arhivele Statului în Roma.

Printre activitățile științifice se numără 105 comentarii de legi și documente ecleziastice, 54 studii juridico-canonice și istorice, 15 cărți editate și nenumărate cursuri, 105 teze de doctorat în drept canonic și în utroque iure pe care le-a condus personal, peste 200 de voturi și sentințe pentru dicasteriile Curiei Romane, numeroase articole și referate, majoritatea publicare în revista "Apollinaris", pe care a condus-o pentru mulți ani ca prodirector (1971-1978) și director (1978-1981). A fost cofondator și membru al "Societé des Eglises Orientales". Printre cărțile publicate am aminti doar "Storia della Chiesa in Romania" (proiectată pentru 10 volume) din care numai două au fost publicate în 1960. Activitatea academică și-a desfășurat-o ca profesor de morală și drept canonic (1944-1948), precum și profesor de drept public bisericesc (1948-1966) la Facultatea Pontificală "San Bonaventura" din Roma; profesor de drept oriental antic, drept bizantin și papilorogie juridică (1946-1974), metodologie istorico-juridică (1946-1981), norme generale ale CIC (1955; 1957-1981) în cadrul Universității Pontificale Lateranense, fiind și decan al Facultății de Drept Canonic între 1960-1963; în sfârșit profesor de drept canonic oriental al Facultății Pontificale Urbaniana din Roma (1952-1981). În cadrul Ordinului Fraților Minori Conventuali a avut două mandate de asistent general al ordinului în perioada 1954-1960, fiind și președintele Comisiei Juridice de Revizuire a Constituțiilor Ordinului; de asemenea, prorector (1947) și apoi rector și guardian (1948-1954) al Colegiului Roman de Studii Superioare alla "Vigna". În cadrul Curiei Romane a fost consultor la toate congregațiile Sfântului Scaun, judecător al Congregației pentru Doctrina Credinței, iar între 1963 și 1965 a participat ca expert la Conciliul Vatican II.

Provincia Franciscanilor Conventuali din România îi datorează pr. Tocănel, pe lângă onoarea pe care a făcut-o acesteia și ordinului și faptul de a fi fost primul rector (1991-1992) al Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan de Grad Universitar din Roman și de a fi donat acestuia o bibliotecă de circa 33.000-35.000 de volume. În ziua de 1 decembrie 1992, pr. Petru a fost chemat la Tatăl și a fost înmormântat în cimitirul Verano din Roma.

Pr. Victor-Emilian Dumitrescu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat