Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

coperta_cărții3 octombrie: "Săbăoani, file de istorie" - o nouă apariție editorială

Cartea Săbăoani - file de istorie, rod al colaborării unui colectiv coordonat de pr. Fabian Doboș, a fost tipărită de către Editura Presa Bună din Iași, sub egida Departamentului de Cercetare Științifică din cadrul Episcopiei Romano-Catolice din Iași.

Structurată în paisprezece capitole cu 376 de pagini, având la final și o serie de anexe ce cuprind aspecte demografice, o colecție de documente vechi legate direct de istoria satului Săbăoani, precum și mai multe pagini de fotografii menite să ilustreze viața religioasă, culturală și economică din acest sat, lucrarea de față se adresează unui public larg. Unele părți îi vizează în special pe istorici, dar majoritatea paginilor se adresează oamenilor simpli.

Întregul excursus al acestei cărți îl aduce pe cititor în contact direct cu viața acestei localități reprezentative a catolicismului din Moldova, furnizându-i date privitoare la evoluția administrativă, câteva elemente de toponimie literară, continuând cu o istorie a localității, a principalelor instituții religioase și civile prezente aici, a publicațiilor. Pagini întregi sunt dedicate memoriei unor personalități născute în Săbăoani sau care au activat pe teritoriul acestei comunități catolice (episcopul Mihai Robu, Carol Magni, Caietan Liverotti etc.).

Parcurgând cele două capitole dedicate aspectelor legate strict de viața socială, cu elemente de evidență și statistică - Statistici, recensăminte, catagrafii și Coordonate etnografice - cel care ține în mâini această carte va reuși să-și formeze o imagine de ansamblu, care, în cele din urmă, îi va trezi interesul de a merge să viziteze localitatea Săbăoani și să-i întâlnească pe cei care trăiesc acolo.

Spre finalul acestei lucrări, care se prezintă într-o concepție grafică de excepție, găsim o serie de mărturii ale unor oameni care prezintă impresiile lor referitoare la impactul contactului cu tot ceea ce definește cea mai mare comunitate catolică din Moldova: Săbăoani.

"De mult așteptam o carte care să prezinte adevărul istoric despre Săbăoani, să adune studiile și scrierile izolate despre acest sat și să ofere tuturor o imagine vastă asupra trecutului unei localități mari, dar uitate dintr-un motiv sau altul. Lucrarea de față oferă cititorilor un prilej fericit: îi invită la o întâlnire cu meleagurile pe care trăiesc săbăonenii, dar, mai ales, la o întâlnire care îi ajută să redescopere și să cunoască istoria catolicilor din Săbăoani", notează în prefață PS Aurel Percă, el însuși fiu al acestui sat.

Săbăoani, file de istorie
Pr. Fabian Doboș (coordonator), Ed. "Presa Bună", 2002, 16x24 cm, ISBN 973-8191-30-0, 374 p., 60.000 lei

Cartea de mai sus, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă:

  • prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 6600 - Iași;

  • prin fax: 0232/211527;

  • prin telefon: 0232/212003, interior 67: luni, miercuri și joi, orele 8.00-14.00; marți, orele 12.00-18.00; vineri, orele 8.00-12.00 și 14.00-16.00;

  • prin e-mail: cornel@mail.dntis.ro;

  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.

Ovidiu Bișog


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat