Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

2 octombrie: Interviu cu PS Ludwig Schwarz, episcop auxiliar de Viena

PS Ludwig Schwarz, episcop auxiliar de Viena, a fost în Dieceza de Iași cu ocazia Sărbătorilor Săbăoaniului (28-30 septembrie) și apoi pe 1 octombrie cu ocazia deschiderii anului academic la Institutul Teologic din Iași. La plecare a avut bunăvoința să răspundă la câteva întrebări.

Pr. I. Dorcu: Preasfințite, cu ce ocazie sunteți acum în România?

Ep. L. Schwarz: Mă aflu pentru prima dată în România și motivul este următorul: parohul meu de la Viena, din parohia unde trăiesc părinții mei, este părintele Iosif Antoci, un preot român din Dieceza de Iași; el m-a invitat să vin să vizitez această țară, care văd că are multe valori și frumuseți.

Pr. I. Dorcu: V-aș ruga să vă prezentați.

Ep. L. Schwarz: Eu sunt episcop auxiliar de Viena și, în același timp, responsabil al organizației caritative "Pro Europa". Prin această organizație noi putem ajuta financiar diferite construcții, proiecte sociale, sanitare și chiar construcții de biserici aici în România. Prin urmare, scopul vizitei mele aici este dublu: unul personal și altul în virtutea misiunii pe care o am.

Pr. I. Dorcu: Vă refereați mai înainte la părintele Iosif Antoci. Înțeleg că vă leagă o prietenie.

Ep. L. Schwarz: Da, mă refeream la părintele Antoci. Îmi este un foarte bun prieten. Trebuie să spun că Sfinția sa ne este de mare ajutor în Dieceza de Viena. S-a legat o bună prietenie între noi deoarece el este paroh undeva la periferia Vienei în parohia unde m-am născut eu și unde locuiesc acuma părinții și rudele mele.

Pr. I. Dorcu: Care sunt cele mai importante momente pe care le-ați trăit în aceste zile în România?

Ep. L. Schwarz: Am trăit multe momente frumoase și interesante. Pentru că vizita mea a început la București, a trebuit să străbat toată țara și am apreciat foarte mult peisajul românesc care este variat și pitoresc. La București am fost întâmpinați cu multă amabilitate de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București. Am vizitat centrul capitalei, dar și multe obiective catolice. Apoi eu m-am îndreptat spre Constanța, pentru a vizita casa preoților salezieni, eu însumi fiind un preot salezian. Am ținut mult să vizitez casa acestor confrați care se ocupă de copiii străzii. Aici ei mai au un oratoriu pentru copii săraci și o școală profesională.

Pr. I. Dorcu: Care au fost momentele importante ale vizitei în Moldova?

Ep. L. Schwarz: În Moldova, în Dieceza de Iași, am rămas trei zile. Am avut o experiența deosebită la Săbăoani. Am întâlnit aici o trăire foarte adâncă a credinței. Am văzut cum lumea se roagă. Am fost uimit de profunzimea credinței acestui popor. Am observat cât suflet se pune în pregătirea marilor sărbători. De exemplu, am văzut cât de bine a fost pregătită celebrarea consacrării noii biserici. Când am văzut o mulțime de patru mii de persoane la o celebrare, am rămas fără cuvinte. Ori toate acestea exprimă ceva: credința și rugăciunea acestui popor. Apoi un alt moment frumos a fost sărbătorirea centenarului vechii biserici, o sărbătoare la care eram de față patru episcopi. Mai mult, am văzut că aceste momente erau trăite cu maximă intensitate de toți cei prezenți: episcopi, preoți și poporul credincios. Am mai vizitat Parohia Pildești și Seminarul din Roman. Dar cum se spune "Finis coronat opus" (Sfârșitul încoronează lucrarea), pot să afirm că totul a culminat cu deschiderea anului academic la Institutul Teologic din Iași, centrul și inima diecezei voastre. Parcă nu-mi venea să cred că e posibil, aici la voi, unde sunteți o minoritate, să văd un așa mare număr de studenți. Eu cred că e rodul credinței acestui popor, dar și al grijii deosebite a episcopului vostru, pe care îl apreciez într-un mod deosebit pentru tot ceea ce am văzut că face.

Pr. I. Dorcu: Înțeleg din ce spuneți că plecați de la Iași cu impresii bune.

Ep. L. Schwarz: Da, plec cu foarte bune, cu cele mai bune impresii. Acum sunt entuziasmat de România, de viața Bisericii Catolice de aici și de munca și eforturile episcopilor de la Iași, de cordialitatea și căldura primirii pe care mi-au făcut-o, de ospitalitatea pe care am găsit-o oriunde am fost. Țin să subliniez, într-un mod deosebit, deschiderea și amabilitatea episcopului Petru Gherghel și vreau să-i mulțumesc din inimă.

Pr. I. Dorcu: Acum vă puteți considera un prieten al catolicilor din Moldova?

Ep. L. Schwarz: Fără îndoială. Cred că am devenit un foarte bun prieten și îmi doresc din toată inima să revin aici. Deja mă simt foarte legat de voi și, dacă pot să vă ajut, o fac cu mare plăcere. Mă voi ruga pentru voi și, cât voi putea de repede, voi reveni în Moldova.

Pr. I. Dorcu: Și un gând pentru cititorii noștri.

Ep. L. Schwarz: Vă salut din toată inima. Vreau să vă spun că mă întorc la Viena îmbogățit pentru că am găsit aici o credință profundă, o mare ospitalitate și o prietenie adevărată. În lumea modernă de azi aceste valori sunt rar întâlnite, dar de mare importanță. Eu aș dori să trăiți în felul acesta, păstrându-vă mereu aceeași disponibilitate. Vă invit să continuați a merge pe acest drum al credinței, drum care duce spre iubire, spre Dumnezeu.

Pr. I. Dorcu: Vă mulțumim, Preasfințite, pentru interviu, pentru aprecieri și pentru prietenia pe care ne-o acordați!

interviu realizat de pr. Iosif Dorcu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat