Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

30 septembrie: Inaugurarea Muzeului Catolicilor din Moldova

Inaugurarea Muzeului Catolicilor din Moldova a fost o altă etapă în cadrul Sărbătorilor Săbăoaniului începute sâmbătă, 28 septembrie.

În programul de luni, 30 septembrie: o sfântă Liturghie pontificală, binecuvântarea clădirii muzeului, prezentarea monografiei coordonate de preotul Fabian Doboș, Săbăoani - file de istorie, precum și a altor cărții apărute la Editura "Presa Bună" sub egida Departamentului de Cercetare Științifică din cadrul Episcopiei Catolice de Iași (Ion H. Ciubotaru, Catolicii din Moldova. Universul culturii populare, vol. II; Silviu Văcaru și Anton Despinescu (coord.), Documenta Catholicorum Moldaviae; Dănuț Doboș, Biserica și școala; primele trei numere ale revistei Buletin istoric); de asemenea, un program cultural-folcloric realizat de unii membri ai comunității din Săbăoani, în special o nuntă de acum 150 de ani...

Episcopi, oameni de cultură, fii satului, profesori, cercetători, autorități civile din județul Neamț, oameni ai presei - au participat la sfânta Liturghie și la inaugurarea muzeului.

Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel; au concelebrat PS Aurel Percă, PS Ludwig Schwarz, ep. auxiliar de Viena, pr. Ioan Ciuraru, provincialul franciscanilor, și peste 50 de preoți. Oaspetele din Austria a ținut cuvântul de învățătură: a apreciat credința oamenilor care au construit o biserică nouă și au celebrat centenarul celei vechi; a vorbit despre dragostea față de Dumnezeu și de aproapele și i-a îndemnat pe cei prezenți și pe cei care ascultau Liturghia prin stația radio să fie statornici în credință și să-l urmeze pe Cristos.

Episcopul diecezei i-a salutat pe toți cei prezenți la început, iar la finalul Liturghiei a anunțat așezarea muzeului sub patronajul episcopului Mihai Robu, fiul satul, fiind primul episcop român. În acest sens s-a citit decretul de înființare și de deschidere a muzeului. Preasfințitul a accentuat că acest eveniment se înscrie în inițiativele care au loc în dieceză în cadrul Sinodului diecezan și e ajută să ne cunoaște mai bine trecutul.

După sfânta Liturghie a urmat binecuvântarea clădirii muzeului. S-a sfințit apa, s-a tăiat panglica și s-a stropit cu apă sfințită interiorul muzeului. În sala de festivități s-au prezentat cărțile ieșite sub egida Departamentului de Cercetare Științifică din cadrul diecezei. Au vorbit: Mons Despinescu, pr. Fabian Doboș, Ioan. H. Ciubotaru, pr. Alois Moraru...

Preasfințitul a felicitat și a mulțumit tuturor celor care au pus umărul la amenajarea muzeului: profesori, cercetători din Iași, Roman și Bacău, fostul paroh de Săbăoani, pr. Aurel Iștoc, actualul paroh, pr. Toma Encuță, părinții franciscani care au creat cadrul. Muzeul este amenajat în vechea clădire unde cu ani în urmă, înainte de 1948, a funcționat noviciatul franciscan.

Preasfințitul Aurel Percă și-a exprimat bucuria că tocmai în satul Preasfinției sale s-a înființat Muzeul Diecezan, îmbogățind și înnobilând astfel pe toți localnicii.

Printre cărțile lansate s-a numărat și "Săbăoani, file de istorie". Ce înseamnă cartea în contextul acestor sărbători? L-am întrebat pe părintele Fabian Doboș. "În cele 376 de pagini, cartea este presărată cu 96 de fotografii care încearcă să imprime mai bine trecutul Săbăoaniului în mintea cititorului. Pe paginile ei vă veți putea întâlni cu persoane care au trudit și au pus cărămizi importante la dezvoltarea localității: preoți, profesori, oameni simpli...", a fost răspunsul autorului.

Din programul cultural: dansuri ale copiilor îmbrăcați în costume naționale și o nuntă. Desfășurat într-un cadrul natural, programul i-a pus în contact pe cei prezenți cu tradițiile care erau (unele mai există și azi) în acest sat la unul dintre cele mai importante evenimente din viața unui om, căsătoria: bucurie, bocetul miresei, nuntași aduși de căruțele cu cai, muzică, strigături, zestre, daruri, voie bună...

Muzeul care a fost vizitat a însemnat descoperirea trecutului. Explicațiile specialiștilor (Stela Cheptea, Domnița Hordilă, Vasile Ursache, Dan Botezatu, Ioan Ciubotaru, pr. Anton Despinescu etc.) au ajutat la înțelegerea mai bine a pieselor care erau acolo. Un rozariu vechi găsit la Baia și crucea misionarului descoperită într-un mormânt de la Berindești au atras atenția. Vase din lut, bani vechi, covoare, lăicere, cojoace, ștergare, piese de îmbrăcăminte și de țesut, unelte folosite în agricultură, în pescuit sau păstorit, hărți, documente istorice, obiecte de cult etc. - au fost admirate îndelung de cei prezenți.

Cele trei secțiuni ale muzeului (arheologie, etnografie și istorie) sunt așezate în opt încăperi și ilustrează prezența catolică la est de Carpați încă din secolul XIII, precum și aria de răspândire a acestora pe întreg teritoriul Moldovei.

Pr. Bogdan Herciu a fost numit responsabil cu Muzeul Diecezan "Episcop Mihai Robu".

La unele din evenimentele care au avut loc în cadrul Sărbătorilor Săbăoaniului a participat și cel mai în vârstă preot din Moldova, părintele Anton Dămoc... Are 92 de ani: a prins o parte din istoria acestui sat: noviciatul, tipografia, Editura "Serafica", revista "Viața", dar și venirea comuniștilor și apoi căderea lor...

Fratele Gheorghe Dâncă a fost și el prezent; poartă pe umeri ani mulți din care aproape jumătate, dacă nu mai mult, i-a petrecut în Săbăoani. Printre altele a fost sacristan, pregătind cele necesare pentru sfânta Liturghie; s-a întâlnit cu foști ministranți care azi sunt preoți și și-au depănat împreună amintiri frumoase...

"Amintiți-vă de mai marii voștri care v-au predicat evanghelia", este notat în Sfânta Scriptură. Muzeul Catolicilor din Moldova e o chemare de a nu-i uita pe cei care au lucrat în câmpul evangheliei pe aceste meleaguri. Prin ei evanghelia a ajuns la noi, cei de azi.

Pr. Cornel Cadar

Evenimentul este prezentat și la secțiunea "Album foto".


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat