Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

20 septembrie: Mass-Media Catolice sub lupă

Care este situația de astăzi a mass-media catolice din România? Cum se poate îmbunătăți colaborarea între diecezele catolice? Care sunt mijloacele de comunicare catolice? La aceste întrebări și la altele au încercat să răspundă operatorii din mass-media catolice întruniți la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași în perioada 18-20 septembrie. Au participat reprezentanți din Arhidieceza de București și Diecezele de Iași și Timișoara, precum și din Eparhiile de Cluj-Gherla și Oradea; a fost, de asemenea, și Mons. Anton Lucaci, realizatorul programului în limba română de la Radio Vatican. Vineri, 20 septembrie, la finalul întâlnirii au fost prezenți PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă; la sfânta Liturghie ei s-au rugat cu participanții și i-au încurajat în vocația de operatori mass-media. Cei prezenți la Iași s-au cunoscut, și-au împărtășit experiențele, au analizat au venit cu propuneri și s-au rugat împreună.

Punctul de plecare al întâlnirii l-au constituit două texte din magisteriu: Gaudium et spes, nr. 11: "Poporul lui Dumnezeu... se străduiește ca, în evenimentele, în exigențele și în aspirațiile la care participă împreună cu ceilalți oameni ai vremurilor noastre, să discearnă care sunt adevăratele semne ale prezenței sau ale planului lui Dumnezeu", și Mesajul Sfântului Părinte cu ocazia Zilei Mondiale a Comunicațiilor Sociale 2002: "Internetul: un nou forum pentru proclamarea evangheliei".

În cadrul întâlnirii s-a analizat situația mass-media catolice din România, s-au discutat modalitățile de îmbunătățire a colaborării dintre diecezele catolice și s-au colectat date pentru alcătuirea unui catalog care să prezinte toate mijloacele de comunicare catolice din țară.

Reprezentanții diferitelor edituri au prezentat lucrările publicate până acum precum și planurile editoriale pe anii 2002-2003. Reprezentanții diecezelor și redactorii de reviste au vorbit despre ziarele și revistele catolice din propria dieceză. S-a analizat prezența pe internet a Bisericii Catolice din România, o atenție specială fiind acordată sitului www.catholica.ro, sursa principală de informare pentru credincioșii catolici și nu numai, din țară și din străinătate, cu privire la viața Bisericii Universale și locale. În jurul acestei inițiative s-a creat un grup al celor care lucrează în mass-media catolice: MediaCat.

Mons. Anton Lucaci a vorbit despre Radio Vatican: rolul și funcționarea acestui post de radio. Programul în limba română este transmis zilnic între orele 21.00 și 21.20 și dimineața (în reluare) între orele 7.20 și 7.40 în benzile de unde scurte cu lungimile de 41 m și 49 m, respectiv 7365 și 6185kHz și pe unda medie de 1611 kHz (186m).

Cu bucurie s-a constatat și s-a apreciat producția mare de carte și reviste, precum și creșterea prezenței diecezelor pe internet. Există în România aproape 15 edituri catolice, peste 60 de ziare și reviste, aproape 20 de situri diecezane, parohiale sau ale diferitelor congregații, asociații, mișcări... De asemenea, au fost semnalate în jurul a 15 librării și un și un post de radio la Blaj.

Pe teritoriul Diecezei de Iași sunt 4 edituri, 28 de publicații, 6 librării și 7 situri. La 10 ani de existență Editura "Presa Bună" are peste 250 de titluri.

Dintre propuneri sunt de semnalizat următoarele: fiecare dieceză să aibă propriul birou de presă care să reflecte viața Bisericii locale; o mai bună rețea de distribuire la nivel național a producțiilor de carte și de reviste; constituirea unei echipe autorizate de traduceri pentru documentele magisteriului Bisericii; armonizarea terminologiei și a metodologiei; continuarea tipăririi Agendei care să cuprindă adresele și telefoanele tuturor parohiilor și instituțiilor catolice din țară (pentru acesta se așteaptă de la fiecare dieceză aducerea la zi a datelor și trimiterea lor la Iași până la 1 noiembrie 2002). De asemenea, s-au făcut propuneri pentru îmbunătățirea colaborării cu situl www.catholica.ro și pentru buna funcționare a lui.

Participanții au subliniat că un bun comunicator nu este cel care se comunică pe sine, ci acela care trezește interesul pentru subiectul comunicat și că se impune ca operatorii catolici din mass-media să ajute pe ceilalți să facă o lectură a evenimentelor în lumina credinței, a evangheliei... Trebuie căutate și surprinse, de asemenea, evenimentele mici...

Dincolo de analize și prezentări întâlnirea a constituit în primul rând cunoaștere și schimb de experiență privind activitatea pe care participanții o depun în diferite sectoare ale comunicațiilor sociale: edituri, reviste, radio, birouri de presă, situri internet, colaborarea cu mass-media seculară etc.

"Ne-am bucurat de împărtășirea experiențelor și de comuniunea trăită în aceste zile, ca într-o familie: persoane din generații diferite, dar animate de aceeași dorință de a-l vesti lumii pe Cristos"; "Mă întorc puțin mai bogat... îmi dau seama cât de mari sunt posibilitățile de a ajunge în casele și în inimile oamenilor"; "Suntem instrumente; noi ne facem treaba noastră, restul face Dumnezeu"; "Important este să semănăm cu amândouă mâinile, nu mizăm pe garanție... Dumnezeu va da rod..."; "E minunat că avem aceeași țintă și dorință de a ajunge la ceilalți"; "S-a făcut mult în scurt timp; este multă bogăție, imaginație în sectorul mass-media. S-au făcut lucruri mari, cu mijloace mici în vremuri de restriște" - sunt doar câteva din impresiile participanților.

Roadele întâlnirii de la Iași, "zile de cunoaștere și dezbatere și, în același timp, de rugăciune și de har" - cum se specifică în mesajul final - vor fi prezentate Conferinței Episcopale Române care se va întruni la mijlocul lui octombrie.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat