Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

19 septembrie: Rolul și demnitatea episcopului

"A fi episcop astăzi. Demnitatea și dificultățile unei misiuni" - aceasta a fost tema Colocviului Ecumenic Internațional care s-a desfășurat la Durău în perioada 17-19 septembrie. Având participarea a mai mulți episcopi din străinătate și din România: romano-catolici, greco-catolici și ortodocși, colocviul a avut în program conferințe, discuții în grupuri mici și în plen, rugăciune... Întâlnirea a însemnat o reflecție comună asupra demnității și rolului episcopului. Din partea Episcopiei de Iași au participat PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă. Joi, 19 septembrie, a fost redactat un comunicat final pe care îl redăm în întregime.

Comunicat privind Colocviul ecumenic internațional A fi episcop astăzi. Demnitatea și dificultatea unei misiuni

Durău, 17-19 septembrie 2002

În zilele de 17-19 septembrie 2002 au avut loc, la Centrul Cultural Pastoral "Sfântul Daniil Sihastru l" - Durău (jud. Neamț), lucrările Colocviului Ecumenic Internațional: "A fi episcop astăzi. Demnitatea și dificultățile unei misiuni".

Întrunirea a fost organizată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei în cooperare cu Secretariatul de Stat pentru Culte - București, Episcopia Romano-Catolică de Iași și Dieceza Romano-Catolică de Padova (Italia). Participanții (episcopi ortodocși, romano-catolici și greco-catolici din România, Grecia, Italia și Republica Moldova) au abordat împreună teme pastorale majore privind rolul și responsabilitățile misiunii episcopale în Biserică și în lumea de astăzi.

Reflecția comună, desfășurată într-o atmosferă de rugăciune și frățietate, ne-a ajutat să redescoperim tradiția comună a celor două Biserici, Catolică și Ortodoxă, și valorile fundamentale ale credinței noastre în Cristos. Colocviul s-a concentrat asupra a trei direcții fundamentale ale demnității de episcop: păstor al Bisericii locale și păstrător al credinței universale, părinte spiritual într-un context secularizant, învățător al evangheliei într-o lume pluralistă.

.

La încheierea lucrărilor colocviului, s-au formulat următoarele concluzii:

  1. Misiunea episcopală este un dar al lui Dumnezeu și în același timp o mare responsabilitate asumată personal, comunitar și solidar. Episcopul este icoana lui Cristos, arhiereul cel veșnic, în comunitatea pe care o păstorește, este slujitor și mărturisitor al prezenței active a lui Cristos, prin Duhul Sfânt, în Biserica sa.

  2. În calitate de păstor spiritual și urmaș al sfinților apostoli, episcopul conduce poporul credincios către mântuire nu în locul lui Cristos, ci în comuniune cu Cristos, fiind prim învățător al evangheliei și prim slujitor al evangheliei, iar eparhia sa este epifania (manifestarea) Bisericii universale într-un loc determinat geografic.

  3. Episcopul exercită slujirea sa de părinte și păstor al Bisericii locale, împreună cu clerul și cu toate unitățile și instituțiile bisericești din eparhia sa: diferite consilii eparhiale pastorale, parohii, mănăstiri, comunități de viață consacrată, școli, centre culturale, instituții caritative, organizații creștine laice etc. Astfel, el este simbolul unității și cheamă la comuniune în iubirea lui Cristos pe cei de aproape și pe cei de departe, revărsând lumina credinței și a iubirii divine în locurile unde este dezbinare, fragmentare, îndepărtare de Dumnezeu.

  4. Episcopul este părinte spiritual în Biserică și, de aceea, întreaga sa lucrare pastorală trebuie să facă din Biserica locală o familie spirituală care trăiește în iubirea Preasfintei Treimi: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. În fața lui Cristos, arhiereul cel veșnic, episcopul este responsabil de toți cei încredințați lui spre păstorire pe calea mântuirii și desăvârșirii spirituale. De aceea, el trebuie să se roage necontenit pentru mântuirea tuturor. Pastorația are ca scop întărirea comuniunii ecleziale, promovarea mai intensă a reconcilierii și a vieții duhovnicești, prin carismele și darurile revărsate de Duhul Sfânt asupra membrilor Bisericii.

  5. Episcopul este învățător al cuvântului lui Dumnezeu, el învață cu autoritate în numele lui Cristos și veghează la păstrarea dreptei credințe. Pentru a fi un bun învățător al fiilor săi duhovnicești, episcopul trebuie să trăiască necontenit ca discipol al lui Cristos, smerit și milostiv. El ascultă cuvântul lui Dumnezeu și este atent la suferința lumii, ca să lucreze pentru realizarea comuniunii dintre oameni, prin împărtășirea cu Cristos euharistic și întâlnirea cu chipul lui Cristos din semenii noștri.

  6. Azi, în contextul pluralismului cultural și religios în care își desfășoară activitatea, episcopul, prin toată slujirea sa, orientează lumea către Cristos cel răstignit și înviat, Creatorul și Mântuitorul lumii. Într-o lume marcată de secularizare și individualism, slujirea episcopală mărturisește iubirea Sfintei Treimi, arătată și împărtășită de Cristos lumii, cheamă la reconciliere și comuniune, la solidaritate și cooperare.

  7. În societatea amenințată de uniformizare și standardizare, prin episcopii ei, Biserica apără unicitatea și demnitatea persoanelor umane, create după chipul lui Dumnezeu, și propune o democrație bazată nu numai pe reguli, ci și pe valori. Fiind sensibilă la suferințele și dificultățile cu care se confruntă cei defavorizați, oameni sau popoare, Biserica gândește în mod universal și solidar cu cei umiliți din toată lumea.

  8. Forța creștinismului constă în sinteza dintre credință, cultură și viață. De aceea, episcopul urmează tradiția Bisericii nedespărțite care a exprimat unicitatea mesajului mântuitor al evangheliei, în culturi diferite, astfel încât să transmită diferitelor generații de oameni bucuria credinței, a speranței și a vieții în Cristos.

  9. Întâlniri și consultări dintre episcopii diferitelor Biserici creează condițiile promovării dialogului sincer și căutării de soluții adecvate la problemele cu care se confruntă toți creștinii în societatea de azi.

  10. Întrajutorarea și schimburile de experiență pastorală între Biserici contribuie la apropiere și solidaritate creștină între diferite popoare ale lumii.

Dată fiind experiența spirituală deosebit de bogată și atmosfera frățească a colocviului, participanții au exprimat dorința de a organiza și în viitor astfel de colocvii episcopale cu teme pastorale.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat