Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

14 septembrie: Zi de reculegere la Roman

Acțiunea Catolică, zona Roman, a organizat în ziua de 14 septembrie, la Casa Tineretului a Parohiei "Sfânta Tereza" din Roman, o zi de reculegere cu tema "Un nou început!". La această activitate, organizată în preajma începerii noului an de învățământ, au participat aproximativ 70 de tineri, indiferent de statutul lor social, din opt parohii ale zonei (Butea, Tămășeni, Mircești, Roman "Sfânta Tereza", Roman "Inima Neprihănita", Roman "Fericitul Ieremia", Pildești, Răchiteni). Conduși fiind de pr. Cornel Cadar și de Fr. Emanuel, tinerii au descoperit valoarea omului prin conturarea unor trăsături de baza ale personalității lui Cristos: urmărirea împlinirii voinței Tatălui, dezbrăcarea de egoism, principii clare de urmat și a face lucrurile cu toată inima. Ca un "refren" al acestei întâlniri a fost versetul din 1Cor 16,13: "Vegheați, fiți tari în credință, fiți oameni, întăriți-vă!"

Pentru reprezentanții membrilor și simpatizanților Acțiunii Catolice din zona Roman, jud. Neamț, ziua Înălțării Sfintei Cruci din 14 septembrie 2002 a însemnat un nou început în viața de asociație prin ziua de reculegere desfășurată în umbra crucii înălțată din "copacul" vieții noastre cu mâinile încărcate deja de lumina și sarea drumului bătătorit de pașii vacanței aniversare, aflați fără de praf în pragul treptelor casei de cateheză a bisericii "Sfânta Tereza a Pruncului Isus".

Grupurile participante din parohiile Mircești, Răchiteni, Tămășeni, Butea, Săbăoani, Pildești, Roman I, II și III, întrunite aici într-un număr de 69 membri, au căutat și găsit în meditația preotului spiritual diecezan Cornel Cadar un nou început prin esența lemnului crucii sfinte, urmând îndemnul din Scrisoare întâi către Corinteni (16,13): "Vegheați! Fiți tari în credință, fiți oameni. Întăriți-vă!"

Deși ideile și complexitatea dezbaterilor par a se repeta mereu în aceeași formulă, totuși conținutul lor ne-a condus cu multă flexibilitate și înțelegere pe calea ce o vom avea de străbătut în urcușul fiecărei vârste, spre a încrusta în crucea lui Isus numele nostru de om citit alături de cel al sfântului Iosif, patronul Acțiunii Catolice.

La acestea, cele patru trăsături necesare pentru a fi om ne-au amintit spiritualitatea crucii, că poate fi înălțată pe umerii noștri prin împlinirile de credință și jertfirea de sine în toate activitățile. În aceste virtuți, ce trebuie să le practicăm zi de zi, vom putea descoperi mereu posibilitățile fiecăruia de a deveni sfânt, nu numai prin modul de gândire și exprimare, ci, mai cu seamă, și prin felul în care știm să ne așezăm la picioarele crucii, să-i ascultăm glasul de durere și biruință, atât de necesar modelării ființelor noastre.

Un cuvânt de mărturie spre izbânda acestora ne-a dat din propria trăire tânărul Angelo de la Comunitatea "Cenacol" din Medjugorje și chiar rugăciunile tinerilor de la adorația euharistică prin participarea fratelui Emanuel.

Toate acestea, trăite în această zi de reculegere și învățătură în lumina Duhului Sfânt, ne vor călăuzi prin cuvântul sfintei Liturghii: Dumnezeu ne iubește pe toți prin crucea sfântă eliberatoare.

Cristina Koch Smeu și Anca Lucaci


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat