Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

4 septembrie: Să ne oprim alături de persoanele aflate în nevoie

Asociația Caritas din Roman a deschis de curând "Centrul de Ajutor pentru Viață", având voluntare atât în Roman cât și în Piatra Neamț. Acesta își propune să realizeze consilierea confidențială a persoanelor aflate în criză de sarcină, informarea persoanelor asupra planificării familiale prin metodele naturale de reglare a concepției, aceasta în vederea reducerii numărului de persoane care recurg la avort și la metode contraceptive, cu ajutorarea materială, după posibilități, a persoanelor care se hotărăsc să accepte viața concepută și să dea naștere copilului.

Ca o continuitate și un sprijin adus persoanelor care au născut un copil și se află în dificultate, voluntarele din Piatra Neamț au realizat un proiect intitulat "Da vieții și familiei", care a fost aprobat și finanțat de Fundația "Principesa Margareta a României", București. Acest proiect își propune reducerea abandonului familial la Maternitatea Spitalului Județean Neamț. Obiectivele proiectului "Da vieții și familiei" sunt creșterea responsabilității la cât mai multe femei față de statutul de mamă și salvarea de la abandonul familial a cât mai mulți copii, până la sfârșitul anului, urmând ca apoi proiectul să fie derulat pe încă doi ani.

Proiectul oferă consiliere femeilor însărcinate și mamelor, în vederea prevenirii abandonului familial, consiliere în domeniul planificării familiale prin prezentarea metodelor naturale de reglare a concepției și a metodelor contraceptive, cu prezentarea avantajelor și dezavantajelor fiecărei metode, urmând ca persoana, în deplină libertate, să aleagă conform conștiinței proprii.

Partenerii asociației Caritas la acest proiect sunt: Direcția pentru Protecția Drepturilor Copilului Neamț, Casa Corpului Didactic Neamț, Tise Sanis SNC, Fundația "WKMS - Să-i ajutăm iubindu-i". Pentru derularea acestui proiect, dar nu numai, Asociația Caritas a înființat la Dumbrava Roșie, în județul Neamț, Centrul de Primire a Tinerelor Mame "Sfânta Inimă a lui Isus", în casa pusă la dispoziție cu generozitate de doamna Mihaela Tise, unde în prezent sunt primite trei mame cu copiii lor și o mamă în devenire. Pe lângă aceste persoane, prin proiect, au mai fost consiliate și ajutate alte două mame, din Borca și, respectiv, din Gircina, care s-au hotărât să nu-și abandoneze copiii.

Activitatea persoanelor implicate în derularea proiectului se bazează pe trăirea unei vieți personale autentic creștine, fără a judeca persoanele ajutate. Acestea, în cele mai multe cazuri, sunt tinere care nu sunt pregătite pentru viață, respinse de familie, marginalizate de comunitatea din care provin și care nu se simt capabile să-și asume responsabilitatea de a fi mamă. Prin sprijinul moral și material, prin sfatul și îndrumarea acestor tinere, pentru ca să cunoască drepturile oferite de stat pentru copil, pentru ca să fie pregătite să-și croiască un drum în viață, ele sunt acum mulțumite că pot forma o familie și pot privi cu optimism spre viitor. O ființă umană nu poate să crească și să se dezvolte plenar decât într-un climat de dragoste și afectivitate maternă; în lipsa acestora viața îi va fi marcată pentru totdeauna. Orice copil are dreptul la viață și la o familie. Uneori cine i-o refuză? Chiar mama lui!

Implicațiile ulterioare și de lungă durată ale acestui proiect, pe care le speră membrele Centrului de Ajutor pentru Viață, sunt creșterea responsabilității în fața vieții, creșterea numărului de copii integrați în familie și, implicit, scăderea numărului de copii instituționalizați, a celor cărora acum societatea cu greu le poate oferi un viitor, cei care pornesc în viață cu un mare handicap: lipsa iubirii materne. Îi vedem, de multe ori, mergând pe stradă, cerșind, fumând, legănându-se, mereu în grupuri. De ce? În instituții și-au fost unii altora familie, mamă, tată, iar apoi cu greu se pot despărți. Văzându-i, poate ne stârnesc întrebări precum: "De ce ne strică peisajul, imaginea orașului, a țării?", pe când ei ar trebui să ne tragă un semnal de alarmă referitor la unde poate duce lipsa iubirii materne, lipsa unui sprijin concret într-un moment de criză, când totul pare pierdut. Sperăm ca acest proiect să readucă încrederea și speranța în Dumnezeu, în iubirea lui fără de margini.

Iuliana Petruț


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat