Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

25 august: Administrarea sfântului Mir la Săbăoani

Catolicii din Moldova au auzit deseori vorbindu-se despre comunitatea din Săbăoani. Trecutul Parohiei Săbăoani este un subiect asupra căruia puțini istorici au avut curajul să se aplece. Astfel, despre drumul șerpuit al credinței parcurs de săbăoneni nu știm prea multe amănunte. Totuși, putem afirma că aici catolicismul a găsit un loc prielnic în care s-a putut dezvolta cu rapiditate de-a lungul veacurilor. Astăzi, la Săbăoani există circa 3.000 de familii cu 10.494 de credincioși, după datele recensământului de anul acesta. Duminică, 25 august, 364 de tineri au primit taina sfântului Mir.

Cine se află pentru prima dată în această localitate rămâne uimit de două lucruri. În primul rând, vizitatorul este impresionat de suprafața mare pe care se întinde satul, iar în al doilea rând de liniștea și pacea pe care bisericile de aici le transmit aceluia care le vizitează cu credință.

Trebuie să notăm faptul că săbăonenii se bucură de existența a două biserici. Prima, terminată în anul 1902, este o capodoperă a artei liturgice și a ingeniozității unui "mare părinte franciscan misionar din Moldova", Caietano Liverotti. A doua, construită într-un timp record (un an și câteva luni), este rezultatul zelului apostolic al părintelui paroh actual, Toma Encuță. Ea va fi consacrată la data de 28 septembrie 2002, ora 17.00 de către episcopul de Iași, Mons. Petru Gherghel. Ambele biserici au fost construite cu ajutorul credincioșilor, care au contribuit nu doar financiar la lucrări, ci mai ales prin muncă fizică. La 30 septembrie, la Săbăoani, episcopul Petru Gherghel va inaugura Muzeul diecezan, care va cuprinde numeroase obiecte și documente privitoare la trecutul comunităților catolice din Moldova. Așadar, în perioada 28-30 septembrie localitatea Săbăoani va fi în sărbătoare.

De-a lungul istoriei, numărul catolicilor din Parohia Săbăoani a fost întotdeauna în creștere, fapt ce implică prezența mai multor preoți în mijlocul oamenilor, care deseori își "asediază" păstorii sufletești în confesional. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost în perioada 18-24 august, săptămână în care tot săbăoneanul s-a pregătit sufletește pentru a trăi cu mai mult folos evenimentul conferirii tainei sfântului Mir. Duminică, 25 august, cei 364 de tineri care urmau a fi miruiți au ascultat cu interes învățătura despre sfântul Mir pe care Preasfințitul Aurel Percă, unul dintre "fiii satului", a expus-o în mod simplu și clar la predică. După aceasta, a urmat momentul administrării sfântului Mir. Episcopul și Mons. Alois Fechet au trecut pe la fiecare tânăr pregătit pentru primirea sacramentului și, după ce îi adresa formula "N. primește pecetea darului Duhului Sfânt!", îi dăruia pacea. Această parte a sfintei Liturghii le-a amintit adulților de clipele în care ei înșiși, cu ani în urmă, au primit aceleași daruri, devenind "soldați" ai Împărăției cerurilor.

Sărbătoarea administrării sfântului Mir de la Săbăoani s-a încheiat cu un cuvânt de apreciere și binecuvântare din partea episcopului Aurel Percă. Mulțimea care a participat cu răbdare și credință la acest eveniment s-a întors acasă convinsă că Biserica lui Cristos a dobândit noi puteri în lupta împotriva nenumăratelor tentații pe care lumea de astăzi le oferă tinerilor. Natura, cerul senin și, mai ales, soarele strălucitor au oferit săbăonenilor condiții optime pentru a putea cunoaște mai bine misterul lui Dumnezeu care îi dăruiește necontenit omului frumusețea mântuirii veșnice.

pr. Fabian Doboș
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat