Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Cacica

Rugăciune, cântare, predici, Liturghie, spovezi - acestea au stat în centrul pelerinajului de anul acesta de la Cacica din zilele de 14 și 15 august.

Miercuri, 14 august, la ora 10,00 a avut loc celebrarea penitențială și apoi la ora 12,00 sfânta Liturghie de deschidere. Predicator a fost părintele Iosif Păuleț, paroh și decan de Onești.

Între timp, la ora 10,30 de la Ilișești au pornit în pelerinaj 670 de tineri din 30 de parohii. Îi puteai identifica după pancartele pe care le purtau. Alături de tineri, pelerin ca și ei, a fost PS Petru Gherghel. Cântarea și rugăciunea i-au însoțit pe toți pe parcursul celor 10 km. În mijlocul tinerilor s-au aflat preoți călugări și călugărițe. Pe drum, prin sate, oamenii erau la porți admirând pelerinajul. Un om din localitatea Vârfu Dealului a ieșit înaintea pelerinilor cu un coș mare, plin cu pere: "Luați, luați, a spus el, Dumnezeu să vă ajute!"

Către ora 14,00 tinerii au intrat în biserică. Au fost întâmpinați de pr. Romuald Bulai, noul paroh de Cacica. S-a citit Evanghelia cu tema principală: "Voi sunteți sarea pământului... voi sunteți lumina lumii". Episcopul a rostit o rugăciune către Maria, i-a felicitat pe tinerii care nu s-au speriat de ploaie și i-a încurajat s-o imite pe Maria în drumul lor spre sfințenie.

Ploaia de după-amiază i-a împrăștiat pe pelerini pe la autocare și adăposturi. Seara la ora 18,00 s-au adunat din nou pentru Liturghia dedicată tinerilor și seminariștilor. Păstorul diecezei a prezidat Liturghia; alături de el au fost provincialul părinților franciscani, pr. Ioan Ciuraru, parohul locului și numeroși alți preoți. În deschidere episcopul le-a spus tinerilor că așa cum Isus i-a încredințat-o pe Maria lui Ioan la cruce la fel și astăzi Maria este încredințată celor tineri. La "Gloria" a început din nou ploaia: o mare de umbrele erau în fața altarului, pelerinii continuând să participe la Liturghie în ploaie. Predicatorul la omilie a vorbit despre credință și despre valoarea trupului: "Fericită ești tu care ai crezut", i-a zis Elisabeta Mariei. Fericirea este și pentru cei de azi dacă dezvoltă și întăresc credința luptând cu păcatul. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului vorbește despre faptul că sufletul este mântuit împreună cu trupul și de aceea are importanță cum este tratat.

La ora 22,00 a fost privegherea mariană, prezidată de PS Aurel Percă. Au participat PS Petru Gherghel și Jean-Claude Perisset, nunțiu apostolic în România. De la lumânarea binecuvântată episcopul a aprins lumânările a 12 tineri care la rândul lor le-au aprins pe ale celorlalți pelerini. S-au recitat Vesperele, s-a citit o lectură din Vechiul Testament și s-a proclamat Evanghelia. În predică părintele Iosif Păuleț a subliniat motivele pentru care trebuie s-o cinstim pe Maria: "Priviți la chipul Mariei, învățați de la ea și armonizați-vă viața cum a făcut ea", a îndemnat predicatorul.

Până mult după miezul nopții, tineri și adulți au continuat să se roage la grotă.

În tot acest timp peste 50 de preoți în biserică și în jurul bisericii au stat la spovezi.

Joi, 15 august, după Liturghia de la ora 6,00 a urmat una greco-catolică și apoi altele în limbile maghiară, polonă și germană pentru pelerinii care au venit mai de departe. De altfel la Cacica au fost pelerini din Ucraina, Ungaria, Polonia și Republica Moldova.

A continuat să plouă întreaga zi. "Niciodată n-am prins să plouă atâtea zile la Cacica și vin aici de mai mulți ani", spunea un pelerin.

La ora 11,00 s-a celebrat Liturghia solemnă pontificală, prezidată de nunțiul apostolic, Jean-Claude Perisset. PS Petru Gherghel i-a salutat la începutul Liturghiei pe toți: preoți, pelerini și oficialități civile. Printre oficialități: Hildegard Puwak, ministru al Integrării Europene, Ghervazie Longher, deputatul Uniunii Polonezilor, delegat al Ambasadei Poloniei, Gavril Mârza, președintele Consiliului Județean Suceava, Crețu Zaharie, primarul comunei...

"Să ne rugăm aici la Cacica pentru țară și pentru noi, a spus episcopul. Să facem cum ne va spune el (Cristos), ne îndeamnă Maria".

La predică nunțiul apostolic a subliniat că "în ziua Adormirii Maicii Domnului celebrăm minunile pe care le-a făcut Dumnezeu cu sfânta Fecioară... Ea este Maica Bisericii... cu ea suntem și noi ridicați la cer; în Maria noi vedem drumul nostru... Aici la Cacica se împlinesc cuvintele sale profetice: Toate popoarele mă vor numi fericită. Îl lăudăm pe Dumnezeu, a încheiat nunțiul predica, pentru ceea ce a realizat în Biserică și în noi, pentru că ne-a făcut părtași de har și ne atrage la el prin Maria".

Prezent la Liturghie a fost și PS Aurel Percă. Pentru el ziua de 15 august reprezintă și aniversarul zilei de naștere. Alături de credincioșii care s-au rugat pentru el îi spunem: La mulți ani!

Rugăciunea credincioșilor s-a făcut în mai multe limbi, iar la oferirea darurilor s-a adus printre altele; crucea, sare și o lumânare aprinsă. Uzi, în ploaie, credincioșii au continuat să participe la Liturghie.

La final parohul comunității a mulțumit tuturor celor prezenți și celor care au contribuit la buna desfășurare a sărbătorii: preoților care au stat la spovezi, corului format din seminariști franciscani și tineri de la Hălăucești... "Nu permiteți să se stingă focul iubirii inimilor voastre, care poate s-a reaprins în cadrul ceremoniilor din sanctuarul diecezei noastre, a spus parohul; lăsați-l să ardă în continuare în viața voastră de zi cu zi... De veți avea posibilitatea, să mai reveniți la Cacica... Săptămânal, în fiecare sâmbătă, sanctuarul vă stă la dispoziție prin celebrările pe care le organizează".

Anul acesta este primul când sanctuarul a fost încredințat părinților franciscani. De la 20 ianuarie pr. Romuald Bulai este parohul acestei comunități, pr. Anton Acatrinei, pr. Flavian Enășcuț și pr. Anton Tulbure fiind colaboratori.

Liturghia și pelerinajul s-au încheiat cu sfințirea florilor și a devoționalelor și cu binecuvântarea.

Ce a însemnat Cacica 2002? Localitatea care se află la 40 de km de Suceava și la 18 km de Gura Humorului a fost și anul acesta pentru mulți locul unde au primit hrană spirituală, haruri și binecuvântări. Fie că au rămas impresionați de privegherea mariană, fie că au înconjurat altarul din biserică în genunchi, fie că au participat la Liturghii în ploaie, ascultând predicile sau s-au spovedit, în ciuda ploii care a fost aproape tot timpul, pelerinii s-au întors acasă mai îmbogățiți. Au înțeles încă o dată că Maria este aproape de noi și ne îndreaptă spre Isus.

Pr. Cornel Cadar

Evenimentul este prezentat și la secțiunea "Album foto".
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat