Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
10 ani împreună... Sare și lumină!

Cu bucurie și emoție am participat în perioada 2-4 august la Gioseni, la întâlnirea de 10 ani de existență a Acțiunii Catolice în Dieceza de Iași. Au luat parte la aceasta sărbătoare aproximativ două sute de membri și simpatizanți ai Acțiunii Catolice din douăzeci și trei de parohii. De asemenea, a răspuns invitației și au participat la aniversare și trei persoane din Organizația Catolică București.

Programul întâlnirii s-a desfășurat într-un loc mirific și privilegiat, sus, "pe munte", la Mănăstirea Surorilor Milostive ale Sfântului Carol Borromeu. Pe parcursul celor trei zile ne-am simțit ca pe Muntele Tabor, descoperindu-i frumusețea lui Cristos în cei de lângă noi și în activitățile desfășurate aici.

Sărbătoarea aniversară a fost deschisă printr-o sfântă Liturghie pontificală la biserica din sat, unde, alături de tineri și localnici, au participat Preasfințitul Petru Gherghel, asistenții spirituali ai Acțiunii Catolice și alți preoți invitați. Ne-a fost adresată o chemare la iubire, prin a fi slujitorii celorlalți. Lumea are nevoie de martori, are nevoie de vindecare prin frumusețea și bogăția lui Dumnezeu. Am aprofundat invitația Sfântului Părinte adresată tinerilor, la Toronto, de a fi sare și flăcări care să aprindă și să conserve lumea.

Seara a urmat un program de cunoaștere, la care a luat parte și Preasfințitul. Ne-am reamintit împreună cântecele și momentele frumoase din cei zece ani de activitate ai asociației. Deosebit de emoționante au fost mărturiile aduse de foștii membri ai Acțiunii Catolice, care în prezent trăiesc viața de familie, sunt persoane consacrate sau laici misionari în Africa. Cu toții au subliniat faptul că Acțiunea Catolică a jucat sau joacă un rol foarte important în viața lor. Te învață să fii responsabil, să-ți organizezi timpul, să contempli "chipul" lui Cristos și să-l faci cunoscut altora prin faptele concrete de zi cu zi. Acțiunea Catolică este locul unde îți poți face prieteni, este o a doua familie pentru cei mai mulți dintre noi; aici înveți să trăiești viața cu intensitate maximă, dăruind și primind iubire.

În ziua de sâmbătă, conduși fiind de asistentul diecezan al Acțiunii Catolice, părintele Cornel Cadar, am meditat mesajul Sfântului Părinte adresat tinerilor cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului: "Să fim sarea pământului și lumina lumii!". Dacă o flacără alungă întunericul, atunci și noi, unindu-ne în Biserica lui Cristos, putem face să alungăm întunericul lumii. Am fost îndemnați să țintim spre idealul sfințeniei. Lumea are nevoie de noi, are nevoie de sare. Să fim cu toții motiv de speranță și iubire! Am descoperit apoi în meditație că Acțiunea Catolică seamănă cu un copac sau poate este chiar copacul vieții mele, care își trage seva din cuvântul divin, din rugăciune și Euharistie, se dezvoltă, crește, sub soarele Bisericii și apoi dă roade "care treizeci, care șaizeci, care o suta". În cadrul discuțiilor în grupuri mici am vorbit și celorlalți despre copacul vieții noastre, împărtășindu-le bucuria de a ne fi aflat la aceasta sărbătoare.

Părintele Alberto Marson ne-a făcut să înțelegem și să trăim sfintele Liturghii, oferindu-i lui Dumnezeu "nimicul" creației noastre, punându-ne deplina încredere în el și lăsându-ne conduși de voința sa.

Din programul liturgic nu au lipsit sfântul Rozariu, Laudele și Vesperele. I-am oferit lui Dumnezeu cei zece ani de activitate și i-am mulțumit pentru bucuria de a fi împreună la acest ceas aniversar.

Întâlnirea de la Gioseni a avut un caracter de sărbătoare. Am participat, de asemenea, și la momente recreative deosebite, unindu-ne în cântece și jocuri în jurul unui foc sau participând la un concurs între echipa asistenților spirituali și echipele zonelor de activitate ale Acțiunii Catolice (Iași, Roman și Bacău). Învingătoare au fost buna dispoziție și entuziasmul participanților.

Concluzia generală a acestei aniversări este exprimată în imnul întâlnirii, care a făcut să răsune sufletele participanților de forța și responsabilitatea cuvintelor sale:

"Ființa noastră a fost schimbată
Prin Botez și înzestrată
Cu credință și Duh Sfânt
Pentru drumul pe pământ.

Ref. 1
Ne-ai chemat să fim lumina!
Ne-ai chemat să fim și sare!
Și în lumea asta mare
Să avem credința tare.

Drumul greu Cristos a mers,
A rămas și nu s-a șters,
A rămas și va rămâne
Pentru orice om din lume.

Ref. 1
Ref. 2
Haideți toți la sărbătoare!
Astăzi este ziua mare!
10 ani plini de speranța -
Acțiunea ne-a dat viața!"

La mulți ani, Acțiunea Catolică!

Anca Lucaci

Evenimentul este prezentat și la secțiunea "Album foto".
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat