Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Sărbătoarea de la Luncani

La distanță de numai 20 de Kilometri de Bacău, pe drumul spre Moinești, într-un cadru natural de o excepțională frumusețe, se află noul așezământ monastic al călugărilor carmelitani. După cinci șapte ani de strădanie, s-a reușit aici construirea a trei clădiri: Biserica -sanctuar, închinată Sfintei Fecioare Maria de pe muntele Carmel și Sfântului Ilie, casa călugărilor și casa pentru pelerini.

Lucrările fiind în mare parte finalizate, sâmbătă 3 august 2002 a avut loc consacrarea bisericii și a altarului și binecuvântarea celor două case.

Ceremoniile au început în jurul orei 10.30, odată cu sosirea celor doi episcopi de la Iași: preasfințitul Petru Gherghel și preasfințitul Aurel Percă. Prima ceremonie a avut loc la ușa bisericii: Superiorul mănăstirii și realizatorul acestui proiect, pr. Tiberio Scorrano, a prezentat un scurt istoric al lucrărilor. Preasfințitul Petru Gherghel a rostit o rugăciune, a stropit pereții exteriori ai bisericii cu apă sfințită, iar apoi a descuiat ușile noului lăcaș.

Ca momente mai importante ale liturghiei merita consemnate: introducerea relicvelor în altar, ungerea și consacrarea altarului și a bisericii. Predica acestui eveniment a fost ținut ă de Preasfințitul Aurel Percă. De asemenea, părintele Mihai Pătrașcu dat citire documentului episcopal emis cu această ocazie și înmânat părintelui Tiberio Scorrano.

Chiar dacă locul este oarecum izolat, asistența a fost foarte mare: 70 de preoți, peste 100 persoane consacrate de la diferite congregații, numeroși invitați din Italia, mulți credincioși din parohiile Bacău, Mărgineni și Trebeș.

După Sfânta Liturghie mai mulți vorbitori au adus mulțumiri colaboratorilor și binefăcătorilor. Alții au prezentat bucuria și satisfacția că din acest moment există acest loc de spiritualitate.

Printre vorbitori s-au numărat: pr. Joseph Chalmers, Prior general al Ordinului carmelitan, Pr. Claudio Bellotti, Prior general al Ordinului Carmelitan pentru Provincia de Italia, domnul Andrei Vasile Cândea, primarul comunei Mărgineni, , Sora superioara a surorilor carmelitane misionare ale Sfintei Tereza a Pruncului Isus, Beatrice Minieri. Înainte de binecuvântarea finală, un ultim cuvânt de mulțumire și de încurajare a fost rostit de Preasfințitul Petru Gherghel.

Din acest moment, casa de pelerini poate fi la dispoziția tuturor acelora care vor dori să aibă un dialog mai profund cu Dumnezeu în mijlocul naturii aici la Luncani.

Casa de pelerini are 20 de camere în care pot fi cazate 50 de persoane.

Un prim eveniment, în noua biserică din Luncani, va avea loc marți, 6 august 2002: sora Valerica Mihăică din Adjudeni va face voturile perpetue in cadrul Congregației surorilor carmelitane misionare ale Sfintei Tereza a Pruncului Isus.

Pr. Iosif Dorcu

Evenimentul este prezentat și la secțiunea "Album foto".
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat