Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Inaugurarea unui așezământ carmelit

Sâmbătă, 3 august, la ora 10.30, va avea loc la Luncani, județul Bacău, inaugurarea Mănăstirii "Maicii Domnului de pe Muntele Carmel și a profetului Ilie", Centru de Spiritualitate al Ordinului Carmelit. Celebrarea, la care va fi prezent și priorul general al Ordinului Carmelit, Joseph Chalmers, va fi prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași. Această mănăstire este un loc de reculegere, rugăciune și pelerinaj, deschis tuturor. Ea se vrea a fi și "un omagiu adus poporului român pentru mărturia eroică a credinței sale creștine atât în trecut cât și în prezent".

Ordinul Carmelit a luat ființă în Israelul de azi, pe Muntele Carmel, aproximativ în secolul al XII-lea. A fost format din cruciați, peregrini, oameni de-ai locului care s-au reunit împreună însuflețiți de idealul vieții eremite. Încurajați și susținuți de zelul profetului Ilie și având ca exemplu pe Fecioara Maria, trăiau în urmarea lui Cristos pentru a dărui lui Dumnezeu o inimă pură și a experimenta încă din această viață prezența Domnului. Recunoașterea juridic-ecleziastică începe cu patriarhul din Ierusalim, sfântul Albert, care printr-o scrisoare sintetiza și confirma stilul lor de viață. Această scrisoare va deveni ulterior Regula Ordinului Carmelit, aprobată cu unele modificări de către papa Inocențiu al IV-lea în anul 1253.

Spiritualitatea mariană a Carmelului acoperă o istorie de 750 de ani și se poate spune că această istorie s-a extins și în Dieceza de Iași. Din anul 1996 s-a început construirea unui Centru de Spiritualitate Carmelită ce cuprinde o biserică sanctuar, un convent de frați, o comunitate de surori carmelite și o casă de ospitalitate. În ziua de 3 august se va inaugura oficial complexul de spiritualitate; importantul moment va avea ca punct culminant sfințirea icoanei sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel, realizată în spirit ecumenic, cu puternice caracteristici orientale.

Paul Bacoșcă
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat