Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Chemarea de a fi sarea pământului

Odată cu Botezul, "fiecare creștin a primit și chemarea de a fi sarea pământului", a spus astăzi PS Aurel Percă în timpul catehezei ținute în fața tinerilor români. El a continuat răspunzând întrebării: "Cum putem să trăim în mod concret această chemare?"

PS Aurel Percă, Episcopul Auxiliar al Diecezei de Iași, se află la Toronto, alături de PS Alexandru Mesian, Episcopul Eparhiei de Lugoj, urmând a susține catehezele pentru tinerii români. Astăzi el a ținut prima cateheză în parohia Sfântul Ioan din Toronto. Episcopul ieșean a abordat în cateheza sa prima parte a motto-ului acestor zile: "Voi sunteți sarea pământului... Voi sunteți lumina lumii."

În prima parte Episcopul s-a concentrat asupra Botezului și a implicațiilor acestui Sacrament. "Noblesse oblige", le-a spus Episcopul tinerilor români. "Ești nobil și trebuie să acționezi ca nobil! Și cine este mai nobil decât cel botezat? [...] A fi botezat înseamnă în mod fundamental a fi ucenic al lui Cristos, căruia îi adresează invitația de a fi sarea pământului". A doua parte a catehezei a încercat să răspundă întrebării: "În ce mod viața creștinului devine 'sare a pământului'?" PS Percă a amintit că "în cultura biblică și semită, sarea însemna și înțelepciunea vieții, care constă în a cunoaște și împlini voința lui Dumnezeu exprimată în legile sale". În acest sens, creștinul este sare a pământului pentru că "posedă înțelepciunea lui Cristos și cunoașterea împărăției lui Dumnezeu".

A treia parte a catehezei a analizat "stilul de viață al unui tânăr care vrea să fie 'sare'". Episcopul le-a spus tinerilor români: "Isus nu vă cere simplu să spuneți sau să faceți ceva; Isus vă cere să fiți sarea pământului! Si nu numai pentru o zi, dar pentru toată viața voastră. Este o angajare pe care El v-o repropune în fiecare dimineață și în orice ambient. Trebuie să fiți sarea pământului cu persoanele din familia voastră, cu prietenii voștri; trebuie să fiți sarea pământului cu ceilalți prieteni ai voștri - ortodocși, protestanți, sau de alte confesiuni etc. - cu care intrați zilnic în contact în locurile unde studiați, munciți sau vă petreceți timpul liber." El a continuat: "Voi puteți și trebuie să fiți sarea pământului! Arătați cu gesturi concrete și convingerea cuvintelor că trăiți iubirea pe care Isus a venit să o reveleze și să ne-o dăruiască."

Textul integral al catehezei PS Aurel Percă este disponibil la secțiunea Documente episcopale.

Catholica
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat