Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Relicvele sfintei Tereza in Dieceza de Iași (II)

Duminică, 21 iulie, a continuat pelerinajul la relicvele sfintei Tereza. Dimineață au trecut prin fața relicvariului credincioșii din decanatele de Piatra, Trotuș și Vrancea, iar după-amiază au fost prezenți credincioșii din decanatele Bacău, Traian și Roman.

La ora 10,30 s-a celebrat o Liturghie prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Din nou biserica arhiplină; la altar erau peste 30 de preoți. "Vocația mea este iubirea", "După ce voi muri voi face să cadă o ploaie de trandafiri" - era scris cu litere mari în biserica din Bacău, amintind de cuvintele sfintei Tereza. Biserica întreagă a început să cânte, dirijată de către pr. Iosif Păuleț, decan de Onești. La predică Preasfințitul a subliniat simplitatea Terezei, faptul că ea arată tuturor calea copilăriei spirituale. "Sinodul ne face să căutăm căi pentru a ne apropia de Dumnezeu, a spus episcopul. Sfinții sunt modele, ne arată calea, ne spun cum să ne convertim, cum să ne sfințim... Tereza e un model pentru timpurile noastre... Prezența relicvelor este o binecuvântare pentru dieceză... Tereza este sfânta care a cucerit și cucerește inimile. Care-i secretul sfințeniei? Ea nu a făcut lucruri extraordinare, ci a știut să facă lucrurile mici cu iubire și astfel să se sfințească: e calea copilăriei spirituale... Să-i faci bucurie lui Isus... Nu vreau ca ceva să-l întristeze pe Isus - spunea Tereza. Și noi, împlinind voința Tatălui, îi facem bucurie... ".

Seara la ora 18,00, PS Petru Gherghel a prezidat o altă Liturghie. Pelerinii veniți din satele din jurul Bacăului nu au mai încăput în biserică. Prezenți au fost peste 90 de preoți: printre ei PS Ioachim Băcăoanu, episcop ortodox de Roman, protopopul ortodox de Onești, alți doi protopopi și un preot ortodox. "Este pentru prima dată când moaștele unei sfinte sunt prezente în Dieceza de Iași", a spus Mons. Anton Despinescu la începutul Liturghiei. "Prezența Terezei în dieceză, a subliniat episcopul, ne pregătește mai bine pentru desfășurarea Sinodului diecezan. Preocuparea pentru sfințenie rămâne mai mult ca oricând o urgență a pastorației, este notat în Novo millennio ineunte, 30, iar Tereza ne arată acest drum spre sfințenie. Sfinții ne unesc. Tereza ne cheamă la iubire și curaj: vrea să ne poarte în împărăția iubirii; lumea are nevoie de iubire", a adăugat Preasfințitul.

La finalul Liturghiei PS Ioachim a fost invitat să vorbească: "Am fost la Lisieux, a spus episcopul ortodox. Mi-a plăcut sfânta Tereza și i-am citit viața. M-a impresionat o rugăciune a ei. Într-o seară s-a rugat Mariei: "Sfântă Fecioară, n-am ce să-ți ofer în seara aceasta. Îți ofer nimicul meu"".

După Liturghie a urmat procesiunea prin oraș cu moaștele sfintei. Pe un traseu cuprinzând străzile din jurul bisericii, Tereza a fost purtată și însoțită de o mulțime mare de credincioși timp de o oară. Tineri jandarmi au purtat racla pe umeri. De altfel în aceste zile peste 60 de jandarmi s-au rânduit pentru a asigura ordinea. Din nou fanfara militară a fost prezentă pentru cântare. Prezent a procesiune a fost și PS Ioachim Băcăoanu, împreună cu preoții ortodocși și cu prefectul județului. Cu eșarfe, cu flori și unii cu lumânări aprinse, credincioșii au făcut din acest eveniment o adevărată sărbătoare.

În zilele de 20 și 21 iulie mulți s-au spovedit la Bacău, iar în timpul Liturghiilor s-au împărtășit. S-au citit texte din Sfânta Scriptură, s-a meditat, s-a cântat și s-a stat în rugăciune.

Toți au avut ocazia să vadă expoziția de icoane din biserică adusă și așezată de călugării carmeliți. De la librăriile special amenajate s-au cumpărat cărți, casete audio, iconițe și eșarfe.

Din Bacău relicvele au plecat luni, 22 iulie, la ora 8,00 spre București. Din nou credincioșii de pe traseul care duce spre București au avut ocazia s-o salute pe Tereza, în special cei din Nicolae Bălcescu și Gheorghe Doja.

Moaștele sfintei Tereza de Lisieux au fost templul Duhului Sfânt și vor avea parte de învierea promisă. Credincioșii s-au recules în fața relicvelor sfintei Tereza așa cum se reculeg în fața mormintelor părinților și prietenilor care le-au marcat viața. Dar a fost mai întâi o întâlnire cu Domnul însuși care i-a invitat pe toți la Bacău.

Și evocarea spiritualității sfintei Tereza a putut hrăni. Calea cea mică, mereu simplă, care a condus-o la Domnul poate provoca și pe creștinii de azi și poate în mod special provoca pe tinerii care au atâta sete de adevăr. Câți nu s-au lăsat mângâiați de cuvintele Terezei: "Sunt un călător istovit, obosit, care, ajungând la sfârșitul călătoriei sale, se prăbușește la pământ. Da... dar eu cad în brațele lui Dumnezeu". Sau câți bolnavi nu au fost întăriți de cuvintele pe care le-a spus Tereza când, în ziua de 30 septembrie 1897, la ora 7, se stingea privind crucifixul: "O, eu îl iubesc... Dumnezeul meu, eu te iubesc".

Pr. Cornel Cadar

Evenimentul este prezentat și la secțiunea "Album foto" [ I ] [ II ].
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat