Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Mirul la Gherăești

Chiar dacă duminică, 21 iulie, întreaga Moldovă era cuprinsă de ploaie, la Gherăești, județul Neamț a avut loc o minunata sărbătoare. Peste 350 de copii au înfruntat ploaia și au primit taina sfântului Mir. Cu o bucurie care i se citea pe chip, Preasfințitul Petru Gherghel a revenit în satul sau natal pentru a oferi darurile Duhului Sfânt propriilor săi consăteni. Grupul de copii, candidați pentru mir, împreună cu părintele paroh Isidor Mocanu, l-au întâmpinat pe episcop, în jurul orei 9.45, nu departe de biserică, cu pâine și sare, cu câteva versuri și cu salutul de bun venit. Chiar dacă a plouat mai tot timpul, liturghia s-a celebrat afară, în curtea bisericii.

La începutul liturghiei părintele paroh l-a rugat pe episcop ca, în cadrul celebrării, să încurajeze acele familii în care unul sau mai mulți membri sunt la lucru în afara granițelor țării.

În predica sa Preasfințitul a insistat asupra valorii iubirii pe care o oferă Duhul Sfânt, citându-l chiar pe Sfântul Augustin, care spune: "Iubește și fă ce vrei!"

Pentru ca era un număr foarte mare de copii, la administrarea mirului a fost asociat și Mons. Grigore Duma.

Așa cum bine a subliniat și Preasfințitul, chiar dacă a plouat, sărbătoarea de la Gherăești a fost impecabil pregătită: aranjarea copiilor, desfășurarea liturghiei, cântările, costumația copiilor. La un moment dat, pentru vreo 5 minute, ploaia a încetat, umbrelele s-au strâns și în fața ochilor a apărut o imagine senzațională oferită de ordinea în care erau aranjați copiii și de culoarea uniformelor. Pentru că era chiar în ziua prezenței relicvelor Sfintei Tereza la Bacău, toți copii purtau în jurul gâtului eșarfa cu chipul Sfintei de la Lisieux, specifică acestui eveniment. Sărbătoarea de la Gherăești s-a încheiat cum era de așteptat: cu un recital al fanfarei din sat.

Pr. Iosif Dorcu
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat