Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Vizita pastorală la Siret

După vizitele în Parohiile Iugani și Răducăneni de luna trecută, în zilele de 13 și 14 iulie PS Petru Gherghel a făcut vizita pastorală în Parohia Siret.

Cu hramul "Nașterea Sfintei Fecioare Maria", biserica din Siret este construită în anul 1800. Comunitatea e formată din 207 familii, cu 635 de credincioși. La 9 km se află filiala Vicșani, cu biserică datând din 1910, cu hramul "Sfânta Fecioară Maria, Regina Poloniei". Aici sunt 40 de familii cu 101 credincioși. Dornești, la 12 km, are biserica "Adormirea Maicii Domnului", construită în 1796. Aici sunt 25 de familii cu 60 de credincioși. Alte filiale: Văscăuți la 5 km, fără biserică, 14 familii cu 27 de credincioși; Mihăileni la 8 km, cu biserică având hramul "Trupul Domnului"; Baineț la 14 km, cu biserică având hramul "Cristos, Regele Universului"; Mănăstioara a 6 km cu capela în cimitir având hramul "Sfântul Onofrei". În întreaga parohie, a cărei paroh este pr. Alois Farțade, sunt 281 de familii cu 807 credincioși.

Sâmbătă, 13 iulie, păstorul diecezei a celebrat sfânta Liturghie la Mihăileni. "Deși sunteți o comunitate mică, sunteți foarte importanți pentru Biserica noastră locală", a spus episcopul. Apoi a avut loc întâlnirea cu surorile dominicane care intenționează să deschidă o operă la Siret. Seara s-a celebrat sfânta Liturghie la Siret, la care au participat și copiii care în urmă cu o săptămână au făcut prima sfântă Împărtășanie. Împreună cu ei au fost și părinții lor. După sfânta Liturghie toți au făcut consacrarea la sfânta Fecioară Maria. Duminică, 14 iunie, Preasfințitul a celebrat sfânta Liturghie la Vicșani. Primele lecturi s-au citit în limba polonă. "Diversitatea de cultură reprezintă o bogăție pentru Biserica noastră", le-a spus episcopul. La ora 11,00 a avut loc celebrarea Liturghiei solemne la Siret, la care a participat și primarul. În predică a fost subliniată importanța comunității Siret (fost sediu episcopal) și datoria celor de azi de a transmite mai departe ceea ce au primit. Apoi s-a celebrat Liturghia la Dornești, iar după-amiază a avut loc întâlnirea episcopului cu comitetul bisericesc; în cadrul acestei întâlniri s-au dezbătut temele cele mai importante ale Sinodului.

Pr. Mihai Pătrașcu

Evenimentul este prezentat și la secțiunea "Album foto".
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat