Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Mirul în Parohiile Dofteana și Moinești

Sâmbătă, 13 iulie, gazde ale frumoaselor celebrări ale Mirului au fost trei localități de pe Valea Trotușului, trei localități care formează parohia: Dofteana, Bogata și Păcuri. Celebrările, oficiate de episcopul auxiliar, Aurel Percă, au început cu liturghia de la ora 9.00 din filiala Bogata. După salutul adresat de părintele paroh Petru Blaj și de primarul comunei Dofteana, domnul Costică Asaftei, episcopul s-a îndreptat spre biserică, dar nu oricum: într-o caleașcă de epocă, frumos împodobită. Aici, în cadrul liturghiei, au fost miruiți 35 de copii (satul având doar 135 de familii). Sătenii din Bogata au fost foarte bucuroși că episcopul s-a ostenit să vină și în satul lor, la ei acasă.

La ora 11.00 a urmat a doua liturghie pontificala, chiar in biserica parohială, la Dofteana. Biserica de aici este foarte nouă, construită de Pr. Petru Blaj, și vrea să semene cu o biserică de lemn din nordul țării. La Dofteana, episcopul, însoțit de foarte mulți preoți din parohiile vecine, a conferit taina sfântului mir la 82 de copii. Biserica nouă, prezența episcopului, vocile copiilor i-au făcut pe cei prezenți să trăiască clipe de adevărată înălțare sufletească aici la Dofteana.

Programul a continuat și în după amiaza zilei. La ora 16.00 s-a mai celebrat o liturghie în filiala Păcuri, un sat foarte apropiat de orașul Târgu Ocna. Tocmai de aceea, la sosire, episcopul a fost întâmpinat și salutat de primarul orașului Târgu Ocna, domnul Ștefan Șilochi. Aici, chiar dacă era o căldură greu de suportat, bucuria sătenilor a fost deplină. Chiar cineva spunea: "Se vede cât de mult îi iubește episcopul pe credincioșii săi, că a acceptat, pe o așa căldură, să vină la noi și să ne facă o sărbătoare de neuitat." Aici au fost miruiți 16 copii.

Parohia Dofteana este o parohie nouă, înființată în 1990, părintele Petru Blaj fiind primul paroh. Înainte toate aceste sate erau filiale ale Parohiei Dărmănești. Întreaga parohie numără 270 de familii cu 960 de credincioși.

Și ca un element surpriză: cu ocazia celebrării mirului, în Parohia Dofteana și-a început apariția o mica revistă parohială: "Raze de lumină". Dorim ca această mică publicație să aibă viață cât mai lungă!

A doua zi, duminică, 14 iulie, același episcop, Aurel Percă, a fost oaspetele comunității din Moinești. La sosire episcopul a fost întâmpinat de parohul de Moinești, părintele Valentin Cochior și primarul orașului, domnul Vasile Ailincăi

A urmat liturghia pontificală, în timpul căreia au primit darurile Duhului Sfânt un număr de 120 de copii. Aici, chiar dacă biserica este încă în construcție, sărbătoarea a fost minunată. La Moinești a fost o biserică veche, dar foarte mică. De aceea s-a simțit nevoia unei biserici noi, care va fi gata nu peste mult timp. Azi parohia are 460 de familii cu 1320 de credincioși.

Pr. Iosif DORCU

Evenimentul este prezentat și la secțiunea "Album foto".
(Imaginile au fost realizate de corespondentul nostru special în zona, Anton Bertalan)
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat