Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Interviu cu PS Aurel Percă despre ZMT

Preasfințitul Aurel Percă, Episcopul auxiliar al Diecezei Romano-Catolice de Iași, va fi prezent la a XVII-a Zi Mondială a Tineretului, din perioada 23-28 iulie 2002, în Toronto, Canada. În perioada 24-26 iulie, Episcopii și Cardinalii vor susține un program de cateheze pentru pregătirea spirituală a tinerilor. Sfinția sa, alături de PS Alexandru Mesian, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, se va adresa tinerilor români care vor participa la ZMT.

În mijlocul pregătirilor pentru Toronto, Catholica i-a luat următorul interviu Preasfințitului Aurel Percă.

- În ce perioadă veți fi prezent în Toronto?
- Tinerii vor pleca săptămâna viitoare, deoarece în perioada 15-22 iulie vor fi primiți în parohii. Eu voi fi prezent acolo între 23-29 iulie. În ziua de 23 iulie, de la orele 17, voi participa la ceremonia și Liturghia de deschidere a Zilei Mondiale a Tineretului, de la Palatul Expozițional. Pentru grupul de tineri români, voi prezenta în parohia Sf. Ioan din Toronto două cateheze, în zilele de 24 și 26 iulie. Duminică, 28 iulie, mă voi număra și eu printre concelebranții la Sfânta Liturghie prezidată de Sfântul Părinte.

- Care va fi tema generală a catehezelor?
- Catehezele vor porni bineînțeles de la tema aleasă de Sfântul Părinte pentru ZMT: "Voi sunteți sarea pământului, voi sunteți lumina lumii" (Matei 5,13.15). Cateheza din data de 24 iulie se va baza pe pasajul "Voi sunteți sarea pământului"; cea din 25 iulie, care va fi prezentată de PS Alexandru Mesian, va porni de la a doua parte a motto-ului: "Voi sunteți lumina lumii"; iar cea din data de 26 iulie va avea ca motto "Împăcați-vă cu Dumnezeu", fiind o pregătire pentru reconcilierea cu Dumnezeu, pentru primirea Sacramentului Spovezii.

- În ce va consta programul propriu-zis de pregătire al tinerilor?
- Catehezele constituie o etapă importantă în cadrul fiecărei Zile Mondiale a Tineretului. Itinerariul catehetic de trei zile le va propune tinerilor care vor participa în acest an fundamentele credinței, ajutându-i să facă o întâlnire personală cu Cristos și un drum de convertire, în primul rând prin Sacramentul Reconcilierii. În diminețile zilelor de 24, 25 și 26 iulie, tinerii vor participa la un program de 3 ore, constând în cântece și rugăciuni, celebrarea individuală a Sacramentului Reconcilierii, cuvântul de învățătură al Episcopului, urmat de un dialog cu tinerii, și apoi Sfânta Liturghie, a cărei celebrare va reflecta tema catehezei din ziua respectivă, completând prin predică spațiul dedicat învățăturii.

- Ne puteți da câteva amănunte despre fiecare dintre temele pe care le veți prezenta? Ce veți încerca să le transmiteți tinerilor?
- Intervenția Episcopului catehizator se va baza pe Cuvântul lui Dumnezeu, și pe două texte de referință: Mesajul Sfântului Părinte pentru a XVII-a Zi Mondială a Tineretului (25 iulie 2001), și Scrisoarea Apostolică "Novo Millenio Ineunte".

În prima cateheză, accentul va fi pus pe vocația fiecărui tânăr primită prin Botezul care ne face creștini, care ne încorporează în Biserică: vocația la sfințenie, la a sfinți lumea și la a ne sfinți în lume. Pornind de la ceea ce reprezintă sarea în viața de toate zilele, voi face o paralelă cu viața spirituală a tânărului: acesta trebuie să dea gust mediului în care activează, să conserve patrimoniul credinței, să purifice prin prezența sa, eliminând păcatul, tot ceea ce poate fi negativ în viața omului. Chemarea la a fi sarea pământului este deci o chemare la sfințenie; prin har, Botezul a transformat profund natura noastră umană, și tinerii trebuie să înțeleagă cum pot trăi concret această chemare la sfințenie. În acea zi se va celebra Liturghia în cinstea Spiritului Sfânt; la începutul celebrării se va desfășura ritualul binecuvântării apei și a sării, cu care vor fi stropiți cei prezenți. Textele liturgice vor sublinia vocația noastră la filiația divină prin intermediul Botezului, precum și legătura dintre Spiritul Sfânt și viața de har din noi.

Cateheza din 26 iulie va avea ca punct de pornire cuvintele Sf. Paul: "În numele lui Cristos, vă rugăm împăcați-vă cu Dumnezeu" (2Corinteni 5,20), și va dezvolta tema reconcilierii, legând-o de căutarea unității și a păcii între oameni. Fiind păcătoși, suntem chemați fiecare să trăim în permanență un drum de convertire și de reconciliere cu Dumnezeu și cu ceilalți. Voi insista în această cateheză pe necesitatea ca fiecare om să își recunoască propriile păcate și să îi ceară iertare lui Cristos, recurgând la forma sacramentală, subliniind condițiile pentru a face o spovadă bună. Celebrarea liturgică va fi dedicată Ss. Ioachim și Ana, părinții Sfintei Fecioare, care sunt foarte îndrăgiți de canadieni, și care ne vor permite să vorbim despre depășirea conflictului inter-generațional, după exemplul acestei familii. Textele liturgice vor accentua tema unității dintre creștini, una dintre prioritățile actualului pontificat, oferind puncte de referință pentru descrierea adevăratului ecumenism. O importanță specială în cadrul Sfintei Liturghii o va avea gestul păcii, care precede împărtășirea, și care va deveni un gest de cerere de iertare, un semn al împăcării între toți oamenii. Astfel, împărtășirea va deveni o participare la aceeași masă, ca frați împăcați.

- Vă mulțumim și vă așteptăm după ZMT, cu impresii din Canada.
- Cu siguranță voi avea multe de povestit din această experiență.

Catholica.ro
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat