Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Sfințirea unui centru medical la Butea

Duminică, 30 iunie, comunitatea din Butea, județul Iași, a trăit o sărbătoare în premieră: a fost binecuvântat Centrul Medical "Sfântul Padre Pio", realizat și condus de Surorile Misionare ale Patimii lui Isus. Programul zilei a început la ora 10.00. În centrul satului, în fața dispensarului, au fost întâmpinați cei doi episcopi: Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, care a prezidat toate celebrările , și Preasfințitul Luciano Pacomio, episcop de Mondovi (Italia). Înalții oaspeți au fost salutați de parohul comunității, Pr. Alois Dămoc, și primarul comunei, doamna Rozalia Hâdea, de superioara generală a Congregației, Sr. Giacinta Operti (din Italia) și de superioara comunității din Butea, Sr. Elisabeta Barolo. În centrul satului era deja adunată o mulțime imensă de credincioși, marea majoritate purtând costume naționale. După rugăciunile de binecuvântare ale noului și modernului centru medical, episcopii, preoții, și toată lumea s-au îndreptat în procesiune spre biserică. Ulițele satului, de la dispensar și până la biserică, erau împodobite cum poate n-au mai fost niciodată.

La ora 11 s-a celebrat Liturghia Pontificală. În cadrul introducerii, Preasfințitul Petru Gherghel sublinia: "Cu acest mare eveniment înscriem o nouă pagină în derularea Sinodului nostru diecezan. Prin prezența acestor surori și comunitatea din Butea cunoaște o nouă revigorare, iar datorită acestui dispensar mulți vor găsi o alinare a suferințelor lor". Predica a fost rostită de episcopul italian. Fiind încântat de măreția bisericii din Butea, a făcut o legătură cu prima lectură: "Așa cum familia din Șunem i-a construit o locuință profetului Elizeu, la fel și butenii i-au oferit o locuință lui Dumnezeu".

La sfârșitul liturghiei superioara generală, Giacinta Operti, a mulțumit tuturor binefăcătorilor care au susținut opera lor caritativă de la Butea. Erau de față diferite personalități italiene (peste 50 de invitați) printre care și primarul din Villanova. Înainte de binecuvântare surorile au oferit episcopilor și preoților prezenți câte o stolă și o broșură cu crâmpeie din scrierile fondatoarei congregației, Madre Maria Margherita Lazzari. Aceasta spunea la un moment dat: "Aș vrea ca toate casele noastre să fie casele mângâierii universale."

După liturghie, episcopii și preoții s-au îndreptat spre casa surorilor pentru a le binecuvânta casa. Un grup de copii, pregătit de surori, a oferit un mic, dar plăcut, program artistic. Totul s-a încheiat cu o agapă frățească în stil italian.

Pentru Butea prezența unei congregații religioase este o noutate absolută. Aceste surori au sosit aici în 1999, dar munca lor se face foarte bine simțită. Mulți bolnavi beneficiază de o îngrijirea specială și de o mângâiere creștină din partea acestor suflete devotate. Duminică, o femeie din Butea îmi declara: "Părinte, dacă ați vedea cum merg aceste surori la cei mai gravi și mai părăsiți bolnavi! Ce frumos îi tratează, îi pansează, le alină durerile! N-am mai văzut niciodată pe cineva să îngrijească așa un bolnav...".

Pr. Iosif Dorcu

Evenimentul este prezentat și la secțiunea "Album foto".
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat