Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Sfințiri de preoți

În ziua de 29 iunie, solemnitatea Sfinților Petru și Paul, la Iași au avut loc sfințiri de preoți.

Un grup de la Bacău a sosit de dimineață, alții din depărtare au venit cu o zi înainte. Cu trenul, cu autocare, microbuze sau mașini mici: au ajuns rudele și prietenii candidaților la preoție precum și numeroși credincioși.

Din București, Buzău, Constanța, Suceava, Iazu Vechi, Faraoani: erau prezenți aproape din toată țara. Amestecați printre ceilalți, unii erau îmbrăcați în costume populare și cu flori în mâini. Toți au umplut catedrala nouă astfel încât nu mai aveai unde să arunci un ac. Cei care nu au reușit să intre au stat afară și au trebuit să suporte și ploaia din timpul Liturghiei.

La ora 10,30 procesiunea a pornit din catedrala veche: diaconii erau în față după crucea procesională: 43 (un asemenea număr nu cred că a mai fost vreodată), apoi preoții profesori, oaspeții din străinătate, rectorii celor două institute teologice din Iași și Roman, părintele Ioan Ciuraru, provincialul Fraților Minori Conventuali, și cei patru episcopi: PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, PS Luciano Pacomio, episcop de Mondovi și PS Petru Gherghel, episcop de Iași, care a prezidat Liturghia.

În catedrală atenția îți era atrasă de scrisul cu litere mari: "Tu ești preot în veac" și "Înaintează în larg". Ghirlandele, semnul vieții și al sărbătorii, erau peste tot. În fața, în laterale, erau deja prezenți peste 175 de preoți. Diaconii s-au așezat în fața altarului, în formă de U. Corul Institutului Teologic din Iași a condus cântarea de laudă adusă lui Dumnezeu.

La începutul Liturghiei episcopul de Iași i-a salutat pe candidații la Preoție, pe toți oaspeții și pe toți credincioșii prezenți. "Duc in altum! a spus Preasfințitul. Consacrarea celor 43 de diaconi aparține acestei dorințe pe care o are Biserica întreagă de a înainta în larg. În această catedrală celebrăm misterul credinței transmis prin sfinții apostoli".

După Evanghelia, care a fost proclamată de părintele provincial Ioan Ciuraru, diaconii au fost invitați să se apropie de altar (16 pentru Dieceza de Iași, 4 pentru Arhidieceza de București, 23 pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali).

La omilie ÎPS Ioan Robu a vorbit despre responsabilitățile care revin preoților. "Veți răspunde peste câteva momente la șase întrebări în care se regăsește profilul vostru și noi, toți preoții, găsim drumul consacrării totale lui Dumnezeu". A descris și a explicat apoi ritualul consacrării. În final s-a adresat candidaților: "Vă doresc din toată inima drum bun în Preoție și nu uitați că ceea ce făgăduiți azi se transformă în viitor în scară de mântuire pentru voi și pentru poporul lui Dumnezeu".

La finalul Liturghiei unul dintre preoții nou sfințiți a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul primit. A mulțumit, de asemenea, episcopilor prezenți, profesorilor, părinților și tuturor celor care i-au însoțit pe drumul formării.

După sfânta Liturghie: emoții, bucurie, felicitări, flori și lacrimi - lacrimi mai ales ale mamelor. Astăzi și-au văzut visul împlinit: unul dintre fiii lor este preot.

Preoții nou sfințiți au împărțit și vor mai împărți binecuvântări celor dragi, vor povesti altora despre gândurile și planurile pe care le au, despre istoria chemării lor la preoție. I-am văzut entuziasmați, gata să pornească pe noul drum, să stea de vorbă cu oamenii, cu tinerii și copiii, să predice evanghelia și să administreze sacramentele. Câțiva dintre ei au împărtășit primele impresii, speranțele și planurile pe care le au.

* "'Tu ești preot în veac' - aceste cuvinte răsună azi în inima mea. Acest mister este mare. Sacramentul preoției m-a transformat. De astăzi nu voi mai putea trăi viața ca înainte. Cristos este cel care trăiește în viața mea. Sunt și rămân om, dar ființa mea transformată de Duhul Sfânt prin impunerea mâinilor a devenit un semn vizibil, viu al prezenței lui Cristos în lume. Am fost chemat pentru a-l urma. Astăzi acest fapt, această chemare se concretizează într-un mod cu totul special. Este o continuare a urmării lui Cristos, dar în același timp și un nou început. De astăzi sunt chemat pentru a oferi în numele lui jertfa sfintei Liturghii. Sunt chemat pentru a fi între oameni păstor, după modelul lui Isus, bunul păstor. Sunt chemat pentru a conduce poporul său spre mântuire. Ceea ce mi-a fost dat azi în dar fără nici un merit al meu are nevoie de un da constant pentru a fi menținut, maturizat, dus la împlinire. Astăzi, în ziua de sfințire, încredințez sfintei Fecioare Maria preoția mea. Închei cu o rugăminte pentru toți: Biserica de azi are nevoie de preoți sfinți; rugați-vă pentru vocații, pentru preoții lumii!" (pr. Ionuț-Paul Strejac).

* "Suntem la câteva minute după sfânta Liturghie în care am fost hirotoniți preoți. Nu pot să transmit în câteva cuvinte ceea ce simt. Pot spune doar că trăiesc o mare bucurie. Și acum ca și în timpul celebrării îmi vine în minte întrebarea care a început să mă frământe cu luni în urmă: cum va fi ca preot? Părintele meu spiritual îmi spunea mereu: "Nu se va schimba nimic și se va schimba totul. Lucrul cel mai important va fi că vei avea conștiința că ești preot al lui Cristos". Acum am deja această conștiință. Îi spun lui Cristos un recunoscător mulțumesc pentru trecut și un puternic da pentru viitor. Îi cer să-mi dea curaj și entuziasm în trăirea unicei sale preoții. Cer acest lucru pentru mine și pentru toți cei care astăzi în întreaga lume au fost hirotoniți preoți. Amintesc un fragment biblic pe care l-am ales și l-am meditat pentru hirotonirea mea: "Prin harul lui Dumnezeu sunt ceea ce sunt. Iar harul lui în mine nu a fost în zadar". Cristos, marele preot, să facă vrednică preoția mea, iar Maria, Maica chemării sfinte, să mă însoțească pe acest drum" (pr. Felix Roca).

În următoarele două duminici preoții care au stat astăzi în centrul atenției vor celebra prima sfântă Liturghie în localitățile natale. O bucurie deosebită pentru toate localitățile de unde se trag cei nou sfințiți: un apostol s-a ridicat și dintre ei. O femeie din Zăpodia, de lângă Bacău, îmi spunea: "Îl așteptăm în sat așa cum așteaptă părinții primul lor copil să vină pe lume. E primul preot din satul nostru".

Mai este de adăugat ceva: ziua numelui, împlinirea vârstei de 62 de ani și a 37-a aniversare a zilei sfințirii întru Preoție i-au adus Preasfințitului Petru Gherghel urări, rugăciuni, felicitări și aplauze din partea credincioșilor și a preoților prezenți la sărbătoare. Ne alăturăm acestora pentru a-i spune: La mulți și binecuvântați ani!

Pr. Cornel Cadar

Evenimentul este prezentat și la secțiunea "Album foto".
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat