Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Mirul la Valea Mare, Roman și Botoșani

La sfârșitul săptămânii trecute, episcopii de la Iași au fost prezenți în alte trei localități moldave pentru a oferi darul Duhului Sfânt: Preasfințitul Petru Gherghel a fost la Roman, iar Preasfințitul Aurel Percă la Valea Mare (jud. Bacău) și la Botoșani.

Preasfințitul Petru Gherghel a avut bucuria de a fi prezent, duminică, 23 iunie, în marea comunitate de la Parohia "Sfânta Tereza" din Roman. După ce, în aplauzele și cântările credincioșilor, episcopul a fost întâmpinat de părintele paroh Dumitru Farcaș (care este și decan de Roman), a început Liturghia Pontificală. Pentru că biserica este insuficient de mare (construită în 1942), celebrările au avut loc în curtea bisericii. Episcopul a fost înconjurat de foarte mulți preoți (23) veniți din tot decanatul de Roman.

Au fost miruiți aici 129 de copii. Celebrările au fost impresionante: toți copiii purtau ecusoane pe care erau înscrise cuvintele adresate de Isus apostolilor: "Voi sunteți sarea pământului și lumina lumii!". Preasfințitul, profund mișcat de credința și bucuria acestei comunități, a adus aprecieri și mulțumiri preoților care au pregătit sărbătoarea. De asemenea, i-a îndemnat pe copiii miruiți, ca și pe părinții lor, să fie adevărați mărturisitori ai credinței în lumea de azi.

Preasfințitul Aurel Percă a administrat, sâmbătă 22 iunie, sacramentul mirului în Parohia Valea Mare, județul Bacău. A fost însoțit și de Mons. Grigore Duma, care este originar din această comunitate. Părintele Paroh, Viorel Ababei, i-a întâmpinat pe înalții oaspeți iar apoi s-a celebrat afară, pe o vreme minunata și într-un decor natural deosebit, Liturghia Pontificală. Aici au fost miruiți un număr de 141 copii. Era foarte impresionant faptul că toți cei miruiți purtau costume naționale, specifice zonei. Episcopul Aurel a făcut o legătură, în cuvântul său, între căldura toridă a zilei și focul Duhului Sfânt pe care l-au primit copiii din Valea Mare. A apreciat, într-un mod deosebit, conștiinciozitatea cu care copiii s-au pregătit pentru acest eveniment, ajutați, desigur de cei doi preoți, părintele paroh, Viorel Ababei, și părintele vicar, Gabriel Bucur.

Ziua de duminică, 23 iunie a fost zi de sărbătoare și pentru parohia catolică din Botoșani. Această comunitate, pusă sub patronajul Sf. Ioan Botezătorul, și-a celebrat în această zi și hramul. Pentru că numărul de credincioși de aici nu e prea mare, Liturghia Pontificală a mirului și a hramului s-a celebrat în biserică. Trebuie spus că biserica de aici este foarte veche (construită pe la 1872). La liturghie episcopul a fost înconjurat de majoritatea preoților din Bucovina. Au fost miruiți un număr de 34 de copii. Preasfințitul Aurel Percă a mulțumit părintelui paroh, Toma Rediu, pentru toată activitatea sa și pentru sărbătoarea de azi, iar copiilor miruiți le-a cerut să devină purtători ai Duhului Sfânt către toți oamenii care au nevoie de darurile sale

Pr. Iosif Dorcu
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat