Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Sfințiri de preoți - Comunicat

Sâmbătă, 29 iunie, în sărbătoarea Sfinților Petru și Paul, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, vor fi hirotoniți întru Preoție 43 de diaconi de la Institutul Teologic din Iași și de la Institutul Teologic Franciscan din Roman, prin impunerea mâinilor Preasfințitului Petru Gherghel. La Liturghie au fost invitați ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, PS Luciano Pacomio, episcop de Mondovi (Italia), Mons. Joachim Giermek, ministrul general al Părinților Franciscani Minori Conventuali (Roma - Italia), părintele Ioan Ciuraru, provincialul Fraților Minori Conventuali din România, cei doi rectori și profesori de la institutele teologice din Iași și Roman, preoți din țară și străinătate. Cei 43 de candidați au absolvit șase ani ai Institutului Teologic din Iași, ai Institutului Franciscan din Roman sau ai altor institute din străinătate (Roma, Padova, Palermo, Viena, Würzburg, Augsburg etc.).

Pentru ziua de 29 iunie au fost propuși spre hirotonire 43 de diaconi (16 pentru Dieceza de Iași, 4 pentru Arhidieceza de București și 23 pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali). După proclamarea Evangheliei, cei 43 vor răspunde prezent la auzirea numelui și vor face un pas în față. După ce toți vor declara înaintea poporului că vor să-și asume misiunea Preoției, episcopul va primi din partea candidaților promisiunea de ascultare și respect. În timp ce diaconii aspiranți la preoție vor sta prosternați cu fața la pământ se va cânta Litania tuturor sfinților, după care va avea loc impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare. Cei hirotoniți vor îmbrăca stola și ornatul, iar apoi va avea loc ungerea mâinilor cu sfânta crismă, înmânarea pâinii și vinului și vor primi sărutul păcii.

Ca pregătire pentru Preoție, în perioada 21-28 iunie, la Casa de Reculegere și Odihnă din Slănic Moldova, pr. Cristian Chinez a condus exercițiile spirituale pentru diaconii de la Institutul Teologic din Iași. În vederea aceluiași eveniment, în perioada 20-26 iunie, la Mănăstirea Surorilor "Sfântul Carol Borromeu" din Gioseni, diaconii de la Institutul Franciscan din Roman au făcut exerciții spirituale cu pr. Dumitru Patrașcu.

După hirotonire în următoarele două duminici preoții nou sfințiți vor celebra prima sfântă Liturghie în localitățile natale.

Biroul de presă
Pr. Cornel Cadar

 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat