Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Consiliu prezbiteral

Marți, 25 iunie, la sediul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași a avut loc întrunirea consiliului prezbiteral. Au participat PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și alți 27 de membri. Pe agenda de lucru au fost: sinodul și etapele lui; sfințirea noilor preoți; vizita relicvelor sfintei Tereza a Pruncului Isus; programul special de la Bacău; vizitele canonice; pastorația celor plecați în străinătate etc.

Încă de luni, 17 iunie, cu ocazia întrunirii Comisiei Pregătitoare a Sinodului Diecezan, s-a decis că pentru o sensibilizare tot mai mare a preoților și credincioșilor pentru Sinod este nevoie de convocarea consiliului prezbiteral pentru a trece apoi la întâlnirile decanale, pentru ca în final să se ajungă la structurarea temelor Sinodului și la planificarea lor pentru anii viitori.

Astfel, la ora 11,00, PS Petru Gherghel a deschis ședința salutându-i pe toți și prezentând ordinea de zi. Apoi PS Aurel Percă a prezentat primul punct: Sinodul și etapele lui, subliniind faptul că Sinodul trebuie să devină un dialog de dragoste și a îndemnat la colaborare continuă la lucrările Sinodului.

"Sinodul nu este un rezultat al unei crize, dar un drum de întâlnire cu posibilitățile noastre pentru o viață și o pastorație creștină mai bună", a spus episcopul diecezan. "Cerința implicării noastre trebuie să fie mai curajoasă în lucrările Sinodului, s-a mai subliniat. Problema familiei este foarte importantă în dieceza noastră (la fel problemele legate de tineri, de emigrare etc.). Trebuie să înaintăm în larg. Catehezele trebuie făcute cu mult zel și simplitate". S-a propus un chestionar pentru laici legat de Sinod la care să poată răspunde cu mai multă ușurință; numirea unor responsabili care să facă o radiografie a situațiilor pastorale, economice, sociale etc. din dieceză; creșterea rolului ședințelor decanale; pentru a ține conștiința trează cu privire la Sinod s-a propus, de asemenea, ca temele catehetice să fie însoțite de o intenție care să se spună zilnic la rugăciunea credincioșilor.

S-a dat citire apoi scrisorii pastorale "Novum gaudium et spes nova", document care anunță lansarea și deschiderea oficială a sitului Diecezei de Iași: www.ercis.ro.

S-a vorbit apoi despre sfințirea noilor preoți și s-a propus ca "pregătirea pentru sfințiri să includă informarea noilor preoți asupra felului cum trebuie să decurgă o primiție". În acest scop se va trimite parohilor o scrisoare de la episcopie.

Mons. Anton Despinescu a vorbit despre apropiata vizită a relicvelor sfintei Tereza la Bacău, propunând printre altele o cateheză specială despre comuniunea sfinților, pentru ca pelerinajul să fie cât mai folositor.

Pentru pastorația Românilor din străinătate s-a vorbit despre necesitatea de a mai trimite preoți în Israel, Italia, Spania, Austria. În final Preasfințitul Aurel Percă a făcut câteva propuneri pentru continuarea lucrărilor de construcție a Seminarului mic de la Bacău.

Pr. Cornel Cadar
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat