Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Întrunirea Comisiei Pregătitoare a Sinodului

Luni, 17 iunie, la sediul Episcopiei Romano-Catolice din Iași a avut loc întrunirea Comisiei Pregătitoare a Sinodului Diecezan. Au participat PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și alți 18 membri. S-a subliniat faza importantă pe care o trăim: catehezele; s-a făcut o informare cu privire la Sinod, amintindu-se și structurile diecezane fixate. S-au pus în discuție etapele străbătute până acum și pași următori care sunt de făcut.

După salutul Preasfințitului Petru Gherghel au fost prezentate de către Preasfințitul Aurel Percă unele considerații despre Sinodul diecezan în viața Bisericii locale. "Sinodul, a spus episcopul auxiliar, este adunarea tuturor credincioșilor pentru a reflecta asupra vieții Bisericii. Nu înseamnă a face doar simple propuneri, ci a ne asemăna tot mai mult cu primele comunități creștine".

În cadrul observațiilor și precizărilor aduse, episcopul diecezan a spus: "Ne prezentăm cu puținul nostru la marea lucrare a Duhului Sfânt... Suntem la început, dar vedem totuși inițiative care vin din partea mișcărilor existente în Biserica locală".

După raportul cu privire la pregătirea la nivel diecezan, s-a făcut o sinteză a răspunsurilor trimise de preoți legate de primele cateheze. În răspunsuri au fost abordate mai ales trei teme: formarea laicilor; cateheza; familia și căsătoria; preoția. Din scrisori au rezultat câteva propuneri: o frecvență mai mare a întâlnirilor cu adulții și chiar cu cei de vârsta a treia; cursuri de pregătire la căsătorie la nivel decanal; o mai mare legătură între preoți.

Apoi s-au prezentat: etapa următoare de pregătire; pregătirea documentelor care vor face parte din "lineamenta"; modele de "lineamenta"; lărgirea Comisiei de Pregătire; observații și propuneri.

A fost salutată prezența pr. Iosif Dorcu și s-a propus lărgirea comisiei cu încă o persoană consacrată și trei laici din zona Bacău, Roman și Bucovina.

În vederea unei sensibilizări tot mai mari s-a comunicat convocarea Consiliului Prezbiteral pentru a trece la întâlnirile decanale, pentru ca în final să se ajungă la structurarea temelor și la planificarea lor pentru anii viitori. Paralel continuă vizitele canonice ale episcopului diecezan, desfășurate până acum în Parohiile Iugani și Răducăneni.

S-au propus diverse întâlniri cu diverse categorii de persoane în parohii (ex: intelectuali), cursuri cu preoții pentru a analiza și discuta temele legate de Sinod; practica misiunilor populare în care să fie până în anul 2004 angajate toate parohiile; prezentarea Sinodului la orele de religie; construirea comisiilor parohiale; elaborarea de materiale ajutătoare (casete, cataloage), subliniindu-se utilitatea posterelor, pliantelor, a paginilor din "Lumina creștinului" și din "Almanah" care au explicat etapele parcurse. S-a luat act, de asemenea, de prezența mai multor pagini legate de Sinod pe Internet, la adresa: www.ercis.ro.

S-a vorbit despre cartea Sinodului și s-a amintit că Arhidieceza de Alba-Iulia a avut un Sinod, iar Dieceza de Satu Mare are un Sinod în desfășurare cu tema "Înnoiți-vă gândirea" (Rom 12,12).

Catehezele pentru Sinod sunt o etapă importantă pentru redactarea documentelor ulterioare. Se vor schița temele ce vor constitui obiect de studiu pentru faza care va urma. Rămâne mai departe datoria rugăciunii și a catehezei. Implicarea tuturor credincioșilor va fi garanția reușitei Sinodului.

Direcțiile care trebuie urmate sunt trei: evanghelizare-catehizare, celebrare și itinerar (documente care trebuie pregătite). Comisia va trebui să propună câte o schemă a temelor care vor trebui tratate. Următoarea întâlnire va avea loc în luna septembrie.

Pr. Cornel Cadar
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat